8. Dünya Kupası Tarihinin İlk Kırmızı Kartını Bir Türk Hakem Çıkartmıştır
Olimpiyat Oyunlarında da düdük çalmış, sonraları Şampiyonlar Ligi yarı finali ve Süper Kupa finalinde de hakemlik yapmış olan Doğan Babacan’ın, 1974 Dünya Kupası’nda da görev yapacağı açıklandığında, ülkenin dev gururu bol bol anlatılır. 1929 İstanbul doğumlu Doğan Babacan, Türkiye futbol tarihine Dünya Kupası’nda hakemlik yapmış ilk Türk hakem olarak geçer. Fakat Dünya Kupası tarihine geçişi bambaşkadır. Kırmızı kart kuralı, 1970 Dünya Kupasında getirilir, fakat o turnuvada kimse kırmızı kart görmemiştir. Dünya Kupası tarihinin ilk kırmızı kartını göstermek Doğan Babacan’a, görmek de Şilili Carlos Caszely’ye nasip olur.
9. Kupa Kazanamadan En Çok Final Oynayan Takım Hollanda’dır
1970’lerin ortasında Rinus Michels önderliğindeki total futbol konseptiyle ortalığı kasıp kavurmuşur Ajax, ve onun uzantısı olarak Hollanda, iki defa finale çıkar. 1974 ve 1978 senelerinde. İki finalde de ev sahibi takımlara (Batı Almanya ve Arjantin) yenilir. 2010 Güney Afrika turnuvasında bir defa daha finale kalıp, bu sefer İspanya’ya yenilince, artık Dünya Kupası tarihinin en şanlı onurunu elinde tutan takım olur: Tek bir kupa dahi kazanamadan en çok final oynayan takım. Yazık be Hollanda’ya…
10. Maradona’nın El Golünü Görmeyen Hakem Ali Bin Nasser, Bir Daha Dünya Kupası Maçı Yönetmemiştir
Tunus’lu hakem Ali Bin Nasser, İngiltere – Arjantin çeyrek final maçına çıktığında Dünya Kupası tarihinin en önemli ve en tartışmalı maçlarından birine tanık olacağını tahmin edebiliyor muydu? Şüpheliyiz. Bin Nasser pek çoklarına göre “yüz yılın en güzel golü” olan Maradona’nın ikinci golüne tanık oldu. Fakat mühim olan, “biraz Diego’nun kafası, biraz Tanrı’nın eli” ile atılan ve kesinlikle nizami olmayan golü atlamasıydı. Bin Nasser bir daha Dünya Kupası yüzü göremedi.
11. 1990 Dünya Kupası HDTV Kayıt Alınan İlk Dünya Kupasıydı
İtalya’da gerçekleşen 1990 Dünya Kupası, teknolojik anlamda bir ilkti. İtalyan televizyonu RAI ve Japon devlet kanalı NHK arasındaki bir ortaklıkla, ilk defa Dünya Kupası maçları HDTV çözünürlüğünde kayıt altına alındı. İnsanın inanası gelmiyor değil mi? Biz de resmi belgeyi görene kadar pek inanmadık. Belge İtalyanca, ama gerekli kısımları anlamak için dili bilmek gerekmiyor. Tabii çözünürlük yüksek olabilir, ama bu görüntü kalitesi iyiydi anlamına gelmiyor. Bilakis, belki hatırlayanınız vardı, 1990 görüntü kalitesi konusunda iç açıcı bir seviyeye gelinemediği yıllardı.
12. Penaltı Atışlarıyla Belirlenen İlk Final 1994 Finaliydi
Üçüncü maddede söylemiştik; eskiden eşitlikle sonuçlanan ikili maçlar, üçüncü maça gider, orada da eşitlik bozulmazsa iş yazı turaya bakardı. 70’li yıllarda FIFA, penaltı atışları konseptini futbolla tanıştırdı. Fakat 1994 senesine kadar hiçbir Dünya Kupası finali penaltı atışlarına kadar eşitlikle devam etmedi. O penaltı atışları, bugün hâlâ en ikonik Dünya Kupası anlarından birine sahne olmuştur. Dönemin efsanelerinden Roberto Baggio, topun başına gelmiş fakat penaltı vuruşunu dağlara taşlara atmıştır. Sonradan da şiar olacak sözü, kendisini bu yüzden eleştirenlere cevap olarak söyler: “Penaltı atışlarını sadece onu atabilecek kadar cesur olanlar kaçırır!”
13. Dünya Kupaları Tarihinde Üç Milli Takımla Oynamış Tek Oyuncu Vardır
FIFA milliyet bazlı milli takım seçimi kurallarını sıkılaştırmadan önce birden fazla milli takımla birden fazla milli maça çıkan oyuncular vardır. Alfredo di Stefano herhalde buna en iyi örneklerden biridir. Fakat üç farklı milli takımla üç farklı Dünya Kupası oynama şerefine sadece ve sadece tek bir oyuncu naildir: Dejan Stankovic. Futbol geeklerinin en çok Inter performansından tanıdığı Stankovic, 1998 turnuvasına Yugoslavya formasıyla katılır. Sonra malum, Yugoslavya’nın dağılışı iyice perçinlenir. 2006 Dünya Kupasında Stankovic Sırbistan Karadağ forması altında oynar. En sonunda Sırbistan ile Karadağ da ayrılınca, 2010 Dünya Kupasında Stankovic Sırbistan adı altında işini icra eder.
14. İlk Turda Elenmiş Tek Ev Sahibi Takım Vardır
Ev sahibi takımların Dünya Kupalarında hep büyük avantajları vardır. İlk Dünya Kupası’ndan beri Uruguay, Batı Almanya, Arjantin ve Fransa gibi takımlar, ev sahibi olduğu turnuvalarda ilk sıraya çıkmışlardır. Genelde de çok başarısız olmaz, yüksek ihtimal çeyreği görürler. Bunun tek istisnası vardır. Bütün Dünya Kupası tarihinde, ilk turda elenmiş sadece bir ev sahibi takım görülür, o da geçen Dünya Kupasında gruplardan çıkamayan Güney Afrika’dır…