Kendisini geçtiğimiz gün Captain America: Civil War fragmanında gördük, Mayıs 2016’da da büyük ekranda ilk kez görme fırsatı bulacağız. Ama eğer Black Panther’la ilgili heyecanımızın asıl odak noktasını soruyorsanız; onun yeri belli: kendi solo filmi. Zira evet, Black Panther Civil War’da bir rol oynayacak; ama haliyle asıl spot ışıklarını Cap ve Iron Man’e bırakacak. O yüzden, bizim gözlerimiz 2018’de, onun kendi filminin vizyona gireceği tarihte.
Marvel, bu tarihe hazırlık olarak bir süredir fellik fellik yönetmen arıyor bildiğiniz gibi. Hatırlayacaksınız, kendileri bir ara Selma ile ödül döneminde adından baya söz ettiren Ava DuVernay ile görüşmüş; fakat DuVernay Marvel ile yaratıcı özerklik konusunda anlaşamayınca, ortak bir yol bulamayınca anlaşmaya imza atmadan müzakere masasından kalkmıştı. Marvel DuVernay’dan sonra belli ki ilk siyahi süper kahramanının filmine siyahi bir yönetmen aramayı bırakmamış. Zira şimdiki adayları da DuVernay gibi, Afro-Amerkan sinemasının çıkış yapan değerlerinden: Ryan Coogler.
Coogler’ın ismi tanıdık geliyorsa, bu iki sebepten olabilir. Birincisi, daha düşük ihtimalli olan. Kendisini 2013 senesinde vizyona giren ve o senenin Cannes Film Festivali’nde Un Certain Regard klasmanında yarışıp, En İyi İlk Film ödülünü alan Fruitvale Station filminden tanıyor olabilirsiniz. Ama daha makul olanı, ikincisi. Zira Coogler, geçtiğimiz haftalarda gösterime giren; hem eleştirmenlerin, hem de izleyicilerin baya beğenisini kazanan Rocky yan filmi Creed’i de yönetti.
Bana soracak olursanız, Coogler’dan daha müsait bir Allah’ın kulunu bulamaz Marvel Black Panther filmi için. Gerçekten. DuVernay’ın biraz daha sanat filmlerine meyilli, daha mühür koymaya eğilimli olduğu zaten açık bir gerçekti. Ama Coogler, hem iyi sinemacı, hem de Creed ispatladı ki başka fikri mülkler üzerinde, gişeye yönelik gereksinimleri atlamadan da iyi sinema yapabiliyor. Üstelik kendisi henüz çok genç, daha 29 yaşında. Bu da Marvel ile kanları uyuşursa hem olası devam filmlerinde, hem de Russo biraderler gibi ilerideki Avengers’larda iş yapabileceği anlamına geliyor. Henüz hiçbir şey kesin değil, ama ben bu tercihi baya beğendim. Siz ne diyorsunuz?