Çok, ama çok uzun bir süredir sinema kulislerinde bir projenin namı yükseliyordu. Projenin başında Steven Spielberg vardı, proje 2011 basımlı aynı adlı kitabın film uyarlamasıydı ve kim işe ucundan kıyısından temas etmeye gitse övgüler döşeyerek dönüyordu. İsminden de çok bir şey anlaşılmıyordu projenin, Ready Player One diyorlardı ama pek bir şey canlanmıyordu gözümüzde. Meğerse canlanması gerekiyormuş.

Dünyanın bütün Birinci Oyuncu’ları, şu fragmanı izlemeniz gerekiyor.

Filmin detaylarına girişmeden önce bir yıldızlar geçidi şekli olan kadrosuna değinmemiz gerekiyor. Tüm operasyonun başında Spielberg’in olduğundan zaten söz etmiştik. İşin içinde Steven üstat olunca, müzikleri de John Williams yapar genelde ama bu sefer denk gelmemiş. Spielberg de başka bir tanıdığa, Back to the Future ve Avengers gibi filmlerin bestekarı Alan Silvestri’ye atamış görevi. Bu noktada da belirtmem gerek gibi hissediyorum, yönetmenden sonra özellikle ilk nefeste bestekardan söz etmem tesadüfi değil. Çünkü filmin, yönetmenden sonra ilk olarak bestekardan söz ettiğin eski tip blockbuster sinemacılığın bir eseri olduğu fragmanın koku ve dokusundan gün gibi anlaşılıyor.

Williams hariç, Spielberg’in ekibi editörü ve görüntü yönetmeniyle aynen bu filmde de var. Yani Jurassic World gibi “abisi” olduğu bir setten iş çıkartmıyor Spielberg, bu baya onun projesi. Ancak genelde onun olan işlerde hafif eski kafa bir tat olur –ki metodda bunu hissetmek mümkün fragmanı seyrederken. Bu sefer içeriye modern ögeler de almış usta sinemacı. En başından, hayatımıza şu gün itibariyle girmiş bir teknolojinin korkunç olası bir senaryosunu filme alıyor olması bile başlı başına modern. Fragmanı seyretmemiş olanlar varsa not edelim hatta, hikayemiz 2045 yılında sanal gerçeklikte kaynatan insanlar, konumuz ise bu sanal gerçekliğin sahibinin geleceğin anahtarını ölümünün peşi sıra bir Easter Egg olarak gizlemesiyle başlıyor.

İnsanlar Oasis adında bir VR dünyasında takılıyorlar. Bizim esas oğlan –X-Men’lerdeki Cyclops– bir gün diğer herkes gibi Oasis’in yapımcısından bir mesaj alıyor. Mesaj şunu diyor: 

Merhaba, ben öldüm. Oasis’in kontrolünü ve trilyonlarca doları bulana verecek bir Easter Egg gizledim. Bulana selam olsun

Tabii ki ipler bu noktadan sonra kopuyor. Kopuş da görünen o ki çılgınlarcasına eğlenceli. VR dünyasını çok samimi bir noktadan ele almış Spielberg, güzel varsayımlar yapmış. Dijital dünyaya geçişteki “karakter inşası” hâli belli ki metinden miras bir kalite. Bu karakter inşası esnasında bazı insanların geek kültüründen figürler olarak varolacakları varsayımı ise düpedüz zeka ürünü. Dikkatli bakın, Tracer’ından King Kong‘una kadar türlü karakter var fragmanda.

Biz heyecanımızı maksimum seviyeye çektik şu fragman sonrası. 30 Mart 2018 çıkış tarihini not ettik. Kitabı da okumak üzere sıraya aldık. Sizin hissiyatlar ne alemde?

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.