3. İtalya’nın Kuzeyinde Bir Tarih Yatıyor!

Mantova Gazete

Lombardiya taraflarında epey küçük bir kasaba var. Adı Mantova. Şehrin meşhur olduğu birkaç şey var. Monteverdi, L’Orfeo isimli operasının galasını burada yapıyor mesela. Kasaba Shakespeare tarafından da bir selam almış vakti zamanında, Romeo’yu meşhur oyunda buraya sürüyorlar. Sanata sepete katkısı bol bir şehir. Ancak ilginçtir, esas esprisi medya sektöründe. Dünyanın hâlâ yayında olan en eski gazetesi Mantuva’nın yerel bir yayını. An itibariyle Gruppo Editoriale L’Espresso tarafından yönetilen Gazzetta di Mantova 1664 yılından beri faaliyet gösteriyor. Yani 353 yıldır yayınlanmakta!

4. Bizim Olaya Duhulümüz, 18. YY Sonu!

Tercüman ı Ahval

Son olarak: peki biz ne zaman girmişiz bu işe? Avrupa’da matbaanın yaygınlaşmasıyla birlikte 17. yüzyıl itibari ve sonrasında gazeteler sağda solda patlak vermeye başlıyor. Bizim topraklarda ilk olarak yabancı menşeli gazeteler basılıyorlar, bunların doğum yılları da takribi olarak 1700’ler sonları. Osmanlı topraklarındaki yerel girişimlerin başlaması ise Vekayi-i Misriye ile, Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın emriyle oluyor. Basılan gazete çift dil, Osmanlıca ve Arapça. Ondan sonraki kilometre taşı, basılan ilk Türkçe gazete. William Chruchill tarafından, 1840 yılında hayatına başlayan Ceride-i Havadis‘e ait bir onur bu. Onu takiben gelen büyük adım ise ilk yerli gazetecilerce basılan Türkçe gazete, o da zaten cümlemize malum: 1860 tarihli Tercüman-ı Ahvâl. 

Türkiye’de en uzun süredir aktif olarak gazeteyi ise söylememize gerek yok. 7 Mayıs 1924‘te kurulan, ve hâlâ yayınını sürdüren Cumhuriyet logosunu bile değiştirmeden 93 yıldır hayatta olmanın haklı gururunu yaşıyor.

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.