Geçmiş olsun, tüm sene süren YGS-LYS maratonu en sonunda -inşallah- hayırlı bir şekilde bitti. Şimdi birkaç gün içerisinde sonuçlar açıklanacak, işte o zaman da bir tercih maratonu başlayacak. Muhtemelen şu dakikaya kadar geldiyseniz, kafanızda az çok bir bölüm vardır. Biz var olan planlarınızı bozmak istemiyoruz, ama sadece kafanızda şüpheleriniz varsa, hangi bölüm tercih edeceğinizi tam kestiremiyorsanız, serde de biraz geeklik varsa yardımcı olmaya geldik. Hem kendi tecrübelerimizden yola çıkıyoruz, hem de şu aşağıdaki bölümleri tercih eden geek eş dostun yaşadıklarından.
Şimdiden söyleyelim; eğer bir yeteneğiniz, yatkınlığınız varsa onun üstüne zaten gidersiniz diye Tiyatro, Çizim, Heykel gibi Güzel Sanatlar bölümlerini pek eklemedik. Aynı zamanda şu klişe ama yine de doğru uyarıyı da yapmak zorunda hissediyoruz kendimizi: Üniversitenin sonunda bölümün kendisi kadar, kendinizi ne kadar geliştireceğiniz de önemli olacaktır. Bir de hayatın kişiyi nereye göstereceği de asla belli olmaz. Makine mühendisi diye mezun olursunuz, bir bakmışsınız reklamcısınız. Heykel okuyacağım diye girdiğiniz üniversiteden, oyun yapımcısı olarak çıkarsınız. Siz aşağıdaki önerileri “okurken geek adama keyif verebilecek bölümler” olarak okuyun. Hayat bazen kendi yönünü haşin bir şekilde buluyor zira.
Buyurun!
1. AKE / İDE Ve Minvalleri
Amerikan Kültür ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Çin Dili ve Edebiyatı gibi bölümlerden söz ediyoruz. Bu bölümlerden çıktığınız zaman realist olarak en iyi opsiyonunuz tercümanlıktır. Düşük ihtimalle okulda kalıp akademisyen de olabilirsiniz. Dedik ya, mezun olunca ne olacağı çok belli olmaz; daha garanticiyseniz bu öneriyi pas geçebilirsiniz. Ama geek adamın farklı bir kültürün dili, edebiyatı, sanatı gibi kanatlarına bol ilgiyle yaklaşacağını biliyoruz. Zaten vaktimizin çoğunu sevdiği evrenin wikisini okuyarak geçiren adamlarız. İşte onun dört yıllık bölümü gibi bir şey bu!
2. Bilgisayar Mühendisliği
En barizi. Bilgisayar zaten hayatımızın tam göbeğinde duruyor. Ben üniversiteye girerken insanlar Bilgisayar Mühendisliği bölümünden “geleceğin yıldızı” diye bahsediyorlardı. E o gelecek geldi zaten. Donanım kısmı da, yazılım kısmı da geek adamın aşina olduğu şeyler. Üstüne üstlük oyun yapımına ilgiliyseniz atabileceğiniz en sağlam adım da budur. Ülkemizde ODTÜ gibi yüksek profilli üniversitelerde artık Bilgisayar Mühendisliğinin yüksek lisansı olarak Oyun Tasarımı bölümleri de açılırken, Bilgisayar Mühendisliğinin burada olmaması düşünülemez.
3. Endüstri Ürünleri Tasarımı
Listemizin gizli sürprizi. Endüstri Ürünleri Tasarımı çok vakit isteyen, sabahlamaları bol bir bölümdür. Ama geek adamın içini gıdıklayacak tonla yönü vardır. Her şeyden önce, ürün tasarlamak biraz Zihni Sinirlik yapmayı içerir ki zaten geek’in damarına çok oturur bu. Ülkemizde çok karşılığı yok ama, yurt dışında set eşyalarını (örn: bilim kurgu filmlerinde kullanılan silahlar, fantastik filmlerde kullanılan mobilyalar vb.) bu bölümün mezunları tasarlar. Bölüm sırasında 3DS Max, Rhino gibi programlara da aşina olacağınızdan, yine kendinizi modellemeci olarak oyun tasarımı dünyasına da atabilmeniz cabası.
4. Fizik / Fizik Mühendisliği
İçinizde bir Neil DeGrasse Tyson, bir Stephen Hawking, bir Albert Einstein mı yatıyor? Yer çekimi, kuantum, uzay, akustik, optik gibi meseleler ilginizi mi çekiyor? Sizi belki de en zor bölümlerden biri olan Fizik ya da Fizik Mühendisliğine alalım. İki bölümün arasındaki tek fark Fizik Mühendisliğinin teknik çizim gibi bazı ortak mühendislik dersleri de alması. Onun dışında iki bölüm de özünde evrenin gizemleri üzerine kafa patlatıyor. The Big Bang Theory stereotiplerine selam olmasın ama, tam geek’lik iş.
5. Gazetecilik / Radyo-TV Ve Minvalleri
Biz Geekyapar olarak ait olduğumuz alt kültürün en büyük ayrıştırıcısının sosyal eziklik değil, kendini ve tutkunu olduğu şeyleri ifade etme konusunda doyuma ulaşması imkansız bir tutku olduğuna inanıyoruz. Bunu yapmanın en iyi yöntemlerinden biri de yazmak ve konuşmak. Yazılı / görsel basın bölümleri size sevdiğiniz şeyler hakkında konuşmak için bir fırsat verebilir. Bu bölüme çok burun kıvrıldığını gördüm ama, pek çok geek arkadaşım bu bölümden çıkıp -doğru bağlantılarla tabii- ünlü gazete ve internet sitelerinde geek’i oldukları şey hakkında yayın yapmaya başladılar. Siz de başlayabilirsiniz, neden olmasın?