House of the Dragon alnının akıyla ilk sezonunun finaline ulaştı. Bir taraftan Game of Thrones’un mirasını jenerik müziğinden itibaren taşımaya çalışan, diğer taraftan da kaynak aldığı bir nevi şecereye benzeyen eseri kurguya dönüştürme yükünü sırtlayan dizinin, ilk bölümlerinde ağır açılıp haftalar ilerledikçe derdini dert edinmemizi sağlayan sezon finalinde artık karakterleri çok iyi tanıyor ve ikinci sezonda bizleri neyin beklediğini az çok tahmin edebiliyoruz. Bir de tabii bizlerin diyalogları, tavırları, amaçları, hırsları, kusurları ve erdemleriyle bağlandığımız bu insanların yanında, daha sonrasında Ejderhaların Dansı şeklinde adlandırılacak bu iç savaşa yön veren diğer canlılar var. Onları da iyice benimsememiz için daha iyi bir zaman olamazdı diyerek sizlere, Ejderhaların Dansı‘nın ana aktörlerini içeren bir listeyi sunuyorum: House of the Dragon ejderhalarını.

Yazıda ejderhaları ve binicilerini birazcık tanıtıp eşleştirmek dışında ikinci sezonla ve gelecekleriyle ilgili herhangi bir spoiler vermeyeceğim. Bu da birçok bilgi eksik kalacak demektir fakat internet ve arama motorları neden var, değil mi? Bu yazıyı daha ziyade ilk sezondaki ejderhaları benimsemek isteyip, gerisine dair bir bilgi almaktan korkanların limanı sayabiliriz. Yine de eğer dizide gördüklerinize ek, ufacık bir bilgi bile almak istemiyorsanız okumaya devam etmeyiniz. Bunun yanı sıra listeyi olabildiğince ejderhaların yaşlarına ve House of the Dragon dizisinde onları gördüğümüz yahut isimlerini duyduğumuz sıraya göre dizmeye çalıştım; bu da bana henüz ekranlarımızda kanlı-canlı bir şekilde tanışmadıklarımızı, yazının ikinci sayfasına yerleştirme imkânı verdi. Böylece sizler de eğer “Ben ejderhamı gördükçe tanımak isterim“, derseniz, sonraki sayfaları başka zamanlarda ziyaret etmek üzere nadasa bırakabilirsiniz.

Vhagar

Listeyi Vhagar ile açıyoruz çünkü hem yaş hem de boyutça en büyük ejderhamız o. Vhagar, dizinin ilk bölümünde iskeletinin heybetiyle ekranlarımızı dolduran Balerion ve Meraxes ile Fatih Aegon‘un fethini gören üç ejderhadan biri; ilk binicisi ise I. Aegon’un eşi/kız kardeşi Visenya Targaryen. Kızımız ayrıca dizinin geçtiği dönemde hâlâ hayatta olan en büyük ejderha.

House of the Dragon’un ikinci bölümünde Kral I. Viserys, henüz ergenliğine bile girmemiş olan Leana Velaryon ile muhtemel bir evliliğin planları üzerine konuşurken Vhagar’ın bir süredir kayıplarda olduğunu öğrenmiştik. En zinde günlerindeki Balerion ile kapışabilecek boyutlara ulaşan Vhagar, Visenya Targaryen’den sonraki binicisi Cesur Baelon’un da ölümünün ardından bir süre binicisiz kalıyor, kendi hâline bırakılıyor ve Dar Deniz yakınlarında bir bölgeyi kendisine yuva ediniyor.

Bu başıboşluktan sonra, on iki yaşından itibaren uçtuğunu bildiğimiz Leana Velaryon Vhagar’ı sahipleniyor; vakitsizce aramızdan ayrılan Leana’nın son nefeslerine tanıklık etmesinin ardından ise Kral I. Viserys ve Kraliçe Alicent Hightower’ın uzun bir süre bir ejderha ile bağ kuramayan küçük oğulları Aemond Targaryen, bazılarına göre Leana’nın kızının hakkını gasp ederek ve bu uğurda bir gözünü de kaybederek Vhagar’ın binicisi oluyor. Dizinin sezon finalinde bıraktığımız yerde ise Vhagar, kendi türdeşini, binicisinin itirazlarına rağmen parçalamasıyla saçabileceği dehşetin boyutunu bizlere gösteriyor.

Syrax

İkinci sırada Syrax var çünkü her ne kadar kronolojik olarak kendisinden önce sayılabilecek ejderhalarımız bulunsa da House of the Dragon’da kanlı-canlı bir şekilde gördüğümüz ilk ejderha Syrax’tı. Prenses Rhaenyra’nın yedi yaşından itibaren Syrax’ı sahiplendiğini, bu dönemde Syrax’ın bayağı genç ve tecrübesiz bir ejderha olduğunu; ismini de Rhaenyra’nın koyduğunu biliyoruz. Hâliyle Syrax’ın ilk binicisinin Rhaenyra olduğunu söyleyebiliriz.

İlk ve tek binicisi Rhanyra olduğu için hem dizinin ikinci bölümünde Rhaneyra, Daemon ile yaşanan krizi çözmek için Ejder Kayası’na gittiğinde, kendisinden çok daha tecrübeli ve büyük olan Caraxes’in varlığına rağmen sürdürdüğü korkutucu tavrının hem de sezon finalinde Otto’ya karşı geçit vermez ve tetikteki duruşunun, Rhaenyra’ya olan sadakatinin boyutundan ve onu koruma isteğinden kaynaklandığını çok daha iyi anlayabiliyoruz. Bu bilgi daha sonrasında işimize yarayabilir.

I. Viserys’in hükümdarlığı esnasında birkaç kez yumurtlayan Syrax’ın, Rhanyra’nın oğullarının bindikleri Vermax, Arrax ve Tyraxes’in annesi olduğu düşünülüyor; iç savaş esnasında çatlayacak olan en küçük ejderha Morning’in de annesi yine kendisi. Ayrıca Rhaenyra’nın Leanor Velaryon ile evliliğinden dolayı yeğeni ve Daemon Targaryen ile evliliği vesilesiyle üvey kızı olan Rhaena’ya verilen yumurtanın da Syrax’a ait olduğunu biliyoruz.

Caraxes

Syrax’ın ardından dizide görülmeleri bakımından sıraya alabileceğimiz iki ejderha var, bunlardan birini ise yaşça büyük olması sebebiyle daha öne çekiyoruz. Bolca savaş görmüş ve Vhagar’ın yarısı kadar irice bir ejderha olan Caraxes, Prens Daemon‘un uzun boyunlu kızıl ejderhası.

Caraxes’in ilk binicisi, dizinin ilk bölümünde varisinin seçimi için toplanılan konseyine şâhit olduğumuz Kral I. Jaehaerys’in üçüncü oğlu, Aemon Targaryen. Binicisi Aemon öldürülürken çevredeki keçileri yemekle meşgul olduğu bilinen Caraxes, Aemon’dan sonra yeğeni Asi Prens Daemon’un biniciliğini kabul ediyor. Bu bilgilerden sonra kendisinin liyakatini sorgulamadığımı söyleyemem tabii.

Seasmoke

House of the Dragon’un ikinci bölümünün geçtiği dönemde, bir biniciyi taşıyabilecek kadar büyük olan en genç ejderhamız Seasmoke. Yine de kendisini yaşı ve cüssesinin küçüklüğüne göre değerlendirmememiz gerektiğini, yaralı ve etrafı sarılı hâldeki Prens Deamon’u bir son dakika müdahalesiyle kurtarışından anlamalıyız. İsmini gümüş rengi pulları ve binicisi Leanor Velaryon‘un hanesinin denizle bağlantısının birleşiminden alan Seasmoke, Leanor’un ölümünden sonra Ejderha Kayası’na dönüyor.

Meleys

House of the Dragon’un dokuzuncu bölümü, meşhur Game of Thrones mirasını devam ettirme gayesiyle kitaplardan saparak II. Aegon’un taç giyme törenini altüst eden bir ejderha sahnesiyle bitirildi. Böyle bir kurgunun gerekli olup olmadığı yahut beğenilip beğenilmediği gibi konular bir kenara dursun, biz de böylece Rhaenys Targaryen ve ejderhası Meleys’i tüm heybetiyle görmüş olduk.

Meleys’in ilk binicisi Kral I. Viseys ve Prens Deamon annesi Alyssa Targaryen. Alyssa her iki oğlunu da daha henüz kundaktalarken Meleys’ın sırtında geziye çıkartmış olsa da onun ölümünden sonra iki oğlu da Meleys’i sahiplenmemişler; Meleys de buradan sonra binicisi olarak kuzenleri Rhaenys Targaryen’i kabul etmiş.

Kızıl Kraliçe ismiyle de anılan Meleys, House of the Dragon’un başladığı dönemde Westeros’ta yaşayan en yaşlı ve iri ejderhalardan biri olmasının yanında, Vhagar ve Caraxes’i kolaylıkla geçebilecek kadar da süratli bir ejderha.

Arrax

Listenin ilk sezonu içeren kısmını kapatırken bahsetmemiz gereken iki ejderha kaldı; Rhaenyra’nın Leanor Velaryon ile evliliği esnasında doğan oğullarının ejderhaları. Zaten bu ejderhaların isimlerini de Syrax maddesinde, annelerinin Syrax olduğunun düşünülmesi sebebiyle anmıştık. Dizinin bizi bıraktığı nokta sebebiyle Arrax’ın ismini daha önce anmalıyız diye düşünüyorum zira diğer ejderhaların aksine kendisinin öyküsünü tamamlayarak sezonu kapattık.

Hâliyle Arrax hakkında dizide gördüklerimizin dışında söyleyebilecek çok şeyimiz de yok. Rhaenyra’nın ilk üç oğlunun beşiklerine üç ejderha yumurtası konulduğunu, bu üç yumurtanın da çocukların Leanor Velaryon’dan olduğu söylentilerini haksız çıkartabilecek bir şekilde çatladığını, bu bilgi aracılığıyla da Arrax’ın ilk binicisinin Lucerys Velaryon olduğunu biliyoruz. Sezon finalinde ise sırtında binicisiyle kendisinin beş katı kadar olan Vhagar tarafından parçalandığına şâhit olduk ki House of the Dragon’a bile isteye kendini maruz bırakan birinin pişmanlığının ironisine rağmen bu son kısımdan bahsetmeyi hiç ama hiç istemiyorum. Hoşça kal sarı nefesli, altın gözlü minik.

Vermax

Prens Lucerys Velaryon’un ağabeyi, Rhaenyra’nın ilk oğlu Prens Jacaerys Velaryon‘un beşiğinde çatlayan ejderhası Vermax ile listeyi kapatıyoruz. Kendisini sezon finalinde, binicisi Jacaerys ile önce Jeyne Aryyn sonra da Cregan Stark’a Rhaenyra’nın mesajını ulaştırmak üzere gökyüzüne süzülürken şöyle bir gördük; hikâyesinin nasıl devam edeceğini ise ikinci sezonda izleyeceğiz.

1 2
Author

Editör-in-çiif. Hayvan dostu, çokça yalnız; ismiyle müsemma ama çoğunlukla zararsız. İyi tavsiye verir, geç olana dek ciddiye alınmaz. Her geçen gün bitkinliğine şaşırarak ‘takı taluy takı müren‘ arıyor.

1 Comment

  1. Sezon finalinde ejderhaların içgüdüsel davranmalarının işlenmesini açıkcası çok beğendim, neticede binicileri ile aralarında bir bağ olması fakat mutlak itaat içerisinde olmamalarını çok daha mantıklı buldum. Arrax ile Vhagar arasında yaşanan mücadelede Arrax’ın önce korkması ve sonra saldırması, Vhagar’ın tek motivasyonunun öldürmek olması gibi binicinin otoritesini sarsan durumlar oldukça iyi yazılmış gibi. Bu sahneleri izlerken ilk düşündüğüm şey kedi-insan ilişkisi oldu. Neticede bir ejderha ile binicisi arasındaki ilişkiye empati kurabilmek oldukça iyi bir deneyimdi.

    Henüz bahsedilmeyen ejderhalar nasıl işlenecek çok merak ediyorum. Binicisi olmayan ejderhaların binicileri ile nasıl bağ kuracağı ve bu binicilerin kim olacağı gibi sorular nasıl cevaplanacak göreceğiz.

    Tam havaya girmişken sezonun bitmesi üzdü, gelecek sezonu merakla bekliyoruz. Makaleyi oldukça yararlı buldum isimlerden dolayı bazen ejderhalar karışabiliyor 🙂

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.