5. SSX 3
SSX’in kol yenlerinden paçalarına kadar her yerinden buram buram “cool” faktörü akıyordu. Bunu elle tutulur bir şekilde anlatmak mümkün değil. Super-über trick’leri şahaneydi ve bir tanesini başarıyla gerçekleştirdiğinizde kendinizi dağın kralı gibi hissediyordunuz. Oyun görsel olarak kar efektleri ve lisanıyla resmen bir başyapıttı. Fatboy Slim’li, Röyskopp’lu soundtrack’i hakikaten bağımlılık yapıcıydı ve belki de en önemlisi, oynanış kusursuza çok ama çok yakındı. Bugün elinizin altında bir PS2, Xbox ya da GameCube varsa, bir saniye bile durduğunuz kabahattir yani, öyle düşünün…
4. NBA 2K14
NBA Street V3 maddesinde bahsettiğimiz sürpriz eklenti bu. Peki sürpriz mi? Hayır. Azıcık spor oyunu bilen herkes bir şekilde NBA 2K serisinin burada olacağını öngörmüştür zaten. Bir süredir rakipsizce potaya ilerleyip fütursuzca smaçları basan NBA 2K için mesele, hangi oyunun burada olacağıydı. NBA 2K15’i de düşündük, ama en nihayetinde Euroleague’iyle, My Player moduyla, Path to Greatness’ıyla, Career moduyla NBA 2K14 kendi yarı alanından imkansız bir üçlük salladı, direnemedik…
3. NHL ’94
Eğer biraz olsun oyun forumlarında gezindiyseniz, bu oyunun övüldüğüne şahit olmuşsunuzdur. Ben de çok oldum. 20. yılı şerefine yapımcılarıyla röportajlar yapıldı, özel kutlamalar düzenlendi, uğruna retrospektif yapmayan site kalmadı. Spor oyunlarına ilgili olup da bunu övmeyen YouTube kanalı bile yok. Eğer siz bunlara bakıp “ne ulan bu” dediyseniz, yalnız değilsiniz. Ben de demiştim. Oynayana kadar da anlamadım hakikaten “bunun ulan ne olduğunu”. Size önerim, bir emülatör edinin en kısa sürede. NHL ’94’ün Genesis sürümünü bir oynayın. Daha ilk saniyede, o buz hafiften parıldadığı ilk anda, oyun akmaya başladığı ilk saniyede bunun gerçekten de gelmiş geçmiş en temiz, rafine ve pürüzsüz spor oyunlarından biri olduğunu anlıyor insan. Üzerinden 21 sene geçmiş olsa da fark etmiyor. NHL ’94, yaşını çok iyi gizliyor.
2. Tony Hawk’s Pro Skater 3
Çok açık konuşayım, Tony Hawk serisinin son oyunlarından birini de koyabilirdim buraya. Niyetlendim de. Ama sonra fark ettim ki, Tony Hawk’ın Underground sonrası ve o ucube aparat öncesi tüm oyunlarını sevme sebebim sporun kendisiyle değil, oyunların hikayesi, özelleştirme opsiyonları ve eğlenceli atmosferiyle ilgili. Onlar baya baya serüven tipi oyunlar. O yüzden ana rahmine döndüm. PS2’nin bugüne bugün hâlâ Metacritic notu en yüksek oyununa. Kaykay sporu için yapılmış belki de en kusursuz oyuna. Zerre pişman değilim. İşin ucunda THPS 3 gibi gerçekten mükemmel bir iş varken, pişman da olamam zaten.
1. Pro Evolution Soccer 6
Korktum. Bunu bir numaraya alırken yani. Korktum işte. Bunun hassas bir mevzu olduğunun farkındayım. FIFA bu kadar aşağıdayken, PES son zamanlarda bu kadar kötüye giderken PES 6’yı buraya yerleştirmeye ürktüm biraz. Sonra aklıma ilk defa PES 6 oynadığım an geldi. Yurdumun güzide “PES kafe” mekanlarından birinde, yılların aymaz FIFA’cısı ben, ilk defa PES 6’yı bana açtıklarında küçük dilimi yutmuştum. Tuttuğum şey bir DualShock 2’ydi, ama parmaklarımın arasından sahanın çimlerinin aktığına yemin edebilirdim. Oyunun hızı, akışı, yapay zekası, mekaniği… Her şeyi bana “futbol” diye bağırıyordu resmen. Bu başka bir şeydi. O hissiyatımı hatırladım. İstemeye istemeye, itiraf edemesem de fark ettiğim şeyi. Bu gerçekten de gelmiş geçmiş en iyi futbol oyunuydu. Gelmiş geçmiş en iyi spor oyunuydu. Çünkü bunun yaptığı şeyi, bırakın diğer spor oyunlarını, tüm video oyunu dünyasında yapabilen çok azdı: Konu aldığı şeyi, kusursuzca hissiyat olarak oyuncuya aktarabilmek…
6 Comments
Ps2’yi açıp pes 6 oynayasım geldi.
EA serilerinin son gelişimlerini takip etmesem de (son dönemlerde konsola ağırlık veriyorlar ve ben hiç bir zaman konsol oyuncusu olamadım) bu listede en az bir tane 96 (Fifa, NBA Live, NHL herhangi biri) olmalıydı diye düşünüyorum. EA bugün geldiği yere 96 devrimiyle geldi. O yıl çıkan bütün oyunlarıyla “Eh oyun teknolojisinin geldiği son nokta budur” dedirtti. Hatta ben direk (dijitize grafiklerin adventurelarda kullanılmasını baz alarak) “Bundan sonra gerçek fotoğraf kalitesinde görücez.” falan diye düşünmüştüm. O sebeple listeye bir eksiyi yazdım. 🙂
Evet artık sadece NBA 2k var ama NBA Live ondan önce efsaneydi. Oynanışlar, grafikler, smaçlar, ara demolar. 2k sadece o yolda ilerlemeye gelişmeye devam etti. Onun da gelmiş geçmiş listelerinde kendine bir yer açması gerektiğini düşünüyorum.
Virtual Tennis de farklı spor kontenjanından bi yere girebilirdi diye düşünüyorum. Bide Lakers vs Celtics vardır. Ona da bi onur ödülü lazım kanımca. 🙂
Çok zor işe girişilmiş, her seriden yalnızca bir oyun alarak en iyi yalnızca 10 spor oyununu belirlemek fazlasıyla zor bir iş. FIFA’nın 96 ve 11’i var, 11’den sonraki her oyun da bir öncekinden iyi oldu mesela. 2K baskette son dönemde tekel denebilir, Live’ı alt ettikleri oyunu mu alacaksınız listeye, yoksa en son oyunlarını mı? Live ne olacak?
“Ve her zamanki gibi, tarihi önemlerinden çok, safi kalitelerini ele aldık, eğer aynı seride bir oyun ilk oyunun tüm hatalarını düzeltmişse, sadece ilkinin ehemmiyeti fazla diye o oyunu listeye almamazlık etmedik.” diyor ama mesela FIFA 11 seçiminde o tarihte getirilen yenilikler ön plana çıkarılmış. 14’ün motoru daha iyi olsa da Ultimate Team ve 11 vs. 11 gibi yenilikleri getirmesiyle 11 konulmuş listeye.
Yapılması aşırı zor bir liste, elbette kötü yapılmamış ama tüm listeleri takip etmiş biri olarak Geekyapar’ın en zayıf “en iyi 10 oyun” listesiydi bence.
sensible soccer?
NHL ’94! (Atarideki olimpiyatlar sayılmıyor değil mi ya?…)
İşi bilenler olayın PES değil Winning Eleven serisinde bittiğini de bilirler. O dönemlerde bizler şutooo , atamadı şinayde diye gezerdik. PES sadece WE serisinin düşük IQ’lu üvey kardeşiydi. Sensible Soccer olmamasıyla da beraber liste bence kendini imha etmiş. Olmamış.