Telltale Games’in hikayesi, ilginç bir hikaye. Çoğunlukla eski LucasArts çalışanlarından oluşan, birçoğu da LucasArts’ın macera oyunlarının heybetli dönemini tek başına yarattığı dönemin mezunu stüdyo, uzun yıllar boyunca gerçekten sadece bunu yaptı: Heybetli macera oyunları. Takdir topladılar, ama maddi olarak kefeni yırtmadılar. CSI gibi, Jurassic Park gibi çok da iyi olmayan lisanslı oyunlarla ayakta kaldılar. Sonra hafif bir rota değişimi yaşadılar, The Walking Dead’i çıkarttılar. Oyun bi macera oyunu değildi. En azından türün püritan tanımına göre değildi. Daha ziyade bir karar verme simülasyonuydu. O kadar pathos doluydu, o kadar iyi yazılmıştı ki, 2012’nin en çok konuşulan stüdyosu yaptı Telltale’i.
Oradan sonra da durmadılar. Walking Dead şablonunu alıp, resmen bir iş modeline dönüştürdüler. Episodik, hikaye ağırlıklı, oynanışı ekseriyetle karar vermeye dayanan, karakterizasyonu sağlam “macera” oyunları. Bu model dahilinde Minecraft, Borderlands gibi başka oyunların yan serüvenlerini gördük, The Wolf Among Us gibi bir çizgi roman uyarlaması çıkageldi, Game of Thrones’u yapıldı… Önümüzde de üç oyun var. The Walking Dead’in üçüncü sezonu –ki merakla beklyioruz-, hakkında bir şey bilmediğimiz Marvel oyunu –ki merakla bekliyoruz– ve en sonunda ciddi anlamda yaklaşan öteki oyun. Batman.
Adı şimdilik sadece Batman: A Telltale Games Series olan oyun, stüdyonun iletişim departmanı yöneticisi Job J. Stauffer’in yaptığı açıklamaya göre bu yaz piyasaya çıkacak. Telltale’in çalışma yöntemini bilmeyenler için, bu oyunun ilk bölümü bu yaz çıkacak demek. Telltale oyunları genelde 5-6 bölüm olur ve yaklaşık bir yıllık bir periyotta tamamlanırlar. Yani yazın ilk bölüme atılacağız, sonra da sonbahar döneminde ikinci bölüm gelecek. Öyle öyle devam edecek.
Oyun hakkında bildiklerimiz çok sınırlı. Yüzde doksan dokuz ihtimalle E3’te bir fragmanını göreceğiz. Ondan önce elimizde olan bilgi ise, başlığı atmamıza sebep olan şey: Oyun daha ziyade Bruce Wayne’e odaklanacak. Telltale oyunlarının hiçbir zaman aksiyonu doğru düzgün yapamadığını düşünecek olursak, gayet makul bir durum bu. Telltale hikayeyi daha dedektiflik üzerine çekmek istiyor. Arkham serisi bu konuda orta şekerliydi. O yüzden burada da ciddi bir açık var. Biz her türlü heyecanlıyız oyuna, her ne kadar Telltale’in yüzünü eskitmeye başladığından korksak da. Siz ne alemdesiniz?