Semerkant Tılsımı – Jonathan Stroud

Bartimaeus

2003 senesinde yayınlanan Semerkant Tılsımı’nı belki de duymuşsunuzdur. Doubleday tarafından yayınlanan, Jonathan Stroud imzalı Semerkant Tılsımı, hikayesi ve edebi kalitesi kadar, dipnotları kullanımıyla da ön plana çıkmıştı. Gerçekten… Hatta iddia ediyorum, kitabın kendisini hatırlamıyorsanız bile, 2005 civarlarında bir arkadaşınızın size gelip “abi baksana şöyle bir kitap var” diye anlatışını anımsayabilirsiniz.

Karakterin yorumları ve arka plan bilgilerini vermek için dipnotları çok sıradışı bir şekilde kullanan Stroud, bununla hem meta anlatımı kuvvetlendiriyor, hem de okuduğumuz eserle olan bağımızı ikiye katlıyor, burası kesin. Üstelik renkli karakterleri ve ilginç konusuyla halihazırda merak uyandırıcı olan bu seri, bu sayede iyiden iyiye de bağlayabiliyor sizi.

İsmini ana karakterlerinden biri olan 5000 yaşındaki cin Bartimaeus’tan alan seri, Semerkant Tılsımı ile başlayıp, 2010’da çıkan prequel Solomon’un Yüzüğü’ne kadar gidiyor. Kitapların her birini de Türkçe bulmak mümkün.

 

Terabithia Köprüsü – Katherine Paterson

Terabithia

Listemizdeki en eski kitaplardan biri. Katherine Paterson’ın 1977 yılında yazıp, Crowell aracılığıyla yayınladığı eser, yaklaşık 40 senedir piyasada olmasına, neredeyse tüm üniversitelerde Amerikan Kültürü ve Edebiyatı başlıkları altında ders olarak okutulmasına rağmen bir türlü Türkçe’ye çevrilmedi.

Bunda şaşılacak bir şey yok. Zira Terabithia Köprüsü, yayınlandığı ilk andan itibaren hemen hemen çevirisi yapıldığı her ülkede (kendi ülkesi de dahil) sansürlerle, yasaklamalarla boğuştu. Bunun ana sebebi de, aynı Harry Potter kitapları gibi, Terabithia’nın da ağırlıklı olarak ölümle uğraşan bir eser olması.

2007’de Disney bu ölümsüz eseri bir film olarak çekip vizyona sürdü. Dürüst olmak gerekirse o filmden tatmin olan kimseyi tanımıyorum. O yüzden eğer filmi izlediyseniz bile, bizce kitaba bir şekilde bir göz atmalısınız.

 

Yerdeniz Büyücüsü – Ursula K. Le Guin

Yerdeniz

Böyle alfabetik listelerde, yazının açık bir şekilde ağır topu olan madde en sona denk geliyor ya? Gerçekten şansıma şükredesim geliyor sevgili Geekyaparlar. Evet, biliyorum, Harry Potter’ın LeGuin’den çakıldığını düşünenleriniz için Yerdeniz Büyücüsü’nün burada olması bir küfür, adeta bir günah. Ama biz ikisini de ayrı ayrı çok seviyoruz, kapıştırmak istemiyoruz, birini okuyan diğerini de okuyup sevsin istiyoruz, çok mu?

1968’de Parnassus Press tarafından yayınlanan Yerdeniz Büyücüsü, Ged isimli (evet, evet, aynı Harry gibi büyük kötü yanındayken acıyan bir yara izine sahip) genç bir büyücünün gelişme hikayesini konu alır. Yani en azından kitabın arkasında böyle yazar ama Yerdeniz evreni herhangi bir paragrafla kısıtlanamayacak kadar derin, çarpıcı ve her şeyden önemlisi ilham vericidir.

Sevgili Yerdeniz hayranları, LeGuin bile vaktinde “bence Rowling bencen çakmadı” demiş, gelin alın Harry Potter hayranlarını aranıza. Hep beraber hem Yerdeniz, hem de Potter sevelim. Olmaz mı?

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.