Sağ baştan saymaya başlayayım; Jurassic World ne başrol oyuncuları, ne senaristleri, ne de yönetmeni tarafından çok da ciddiye alınmamış bir film. İçerisinde Chris PrattBryce Dallas HowardIrrfan KhanVincent D’Onofrio gibi oyuncuların olduğu kadroda herkes, her gün sete farklı bir stereotip olmaya gelmiş, çok belli. Karakterler sırasıyla “Şakacı, gerçek dünyayı bilen oğlan”, “Her şeyden önce kariyer diyen ama sonlara doğru sevmeyi de öğrenecek olan duygusuz abla”, “Sonlara doğru kardeşliğin önemini öğrenecek küçük nerd ve atarlı ergen biraderler” şeklinde ilerliyor. Arada bir “Laf sokan masabaşı çalışanı” ve “Beyler uyanın artık, idealist takılamazsınız” nasihatleri veren pisimsi adam da var.

Herkesin ne yapacağı iki sahne önceden bağıra bağıra geliyor. Konunun içerisinde gerçekten Texas eyaleti büyüklüğünde boşluklar var. Filmden çıktığınızda cevaplayamadığınız çok fazla soru olacak, üstelik bunlardan başlıcası da maalesef “Peki Chris Pratt orada ne yapıyordu yani?” kadar kritik ve vahim. Spielberg ve Trevorrow, herkesin raptor mefhumuna köpek gibi hasta olduğunu varsaymış garip bir şekilde. Diyaloglar odunluktan odun beğenmişler, klişelikten kokuyorlar artık. Tonlama tutarsızığı ise dillere destan. Bir sahnede sadece küçük çocukların zevk alabileceği şeyler gösterirken, diğerinde dinozorlar kafa kopartıyor, bacak kesiyorlar.

Ama ben yine de filme çok kızamıyorum. 

10 Jurassic World

Filmden çıktıktan sonra bunu düşündüm. Yok yani, kızamıyorum bu filme. The Hobbit: Battle of the Longest Video Game Cutscene Ever‘dan çıktıktan sonra üç arkadaş bir masaya oturup, bir saat boyunca filme gömmüş, yine de içimizdeki pislikleri atamamıştık. Allah’ı var, buradan çıkınca da arkadaşla konu boşluklarını, klişe sahneleri, güldürmeyen esprileri baya tartıştık enine boyuna. Ama kızgın değildim. İçimde bir öfke yoktu.

Bunun beklenti ile alakası var zannetmeyin. Elbette Orta Dünya’yı Jurassic serisinden daha çok seviyorum; ama The Hobbit’e hangi kafayla gittiysem, Jurassic World’e de onu götürdüm. Sıfır beklenti. Tabula rasa. Ne çıkarsa bahtımaydı. İki film de eşit derecede klişe, basmakalıp sahnelere sahipti; iki film de deus ex machina mefhumunun cılkını çıkartıyordu, iki filmin de konuları şöyle akl-ı selim bir akşamda masaya yatırılsa fark edilecek dev boşluklarla doluydu… Ama The Hobbit’i parçalayan ben, Jurassic World’e aynını yapma ihtiyacı hissetmiyorum.

Çünkü Jurassic World ne olduğunun o kadar farkında ki, kimsenin kızması mümkün değil.

11 Jurassic World

Oyuncuların her biri, stereotip oynadıklarının farkındalar. Yönetmen “insanlar dinozor görür, dinozorlar saldırır, kan çıkar” senaryosunu farklı bir şekilde çekemeyeceğinin farkında. En başta yazar zaten Jurassic Park’tan Jurassic Park dışında bir hikaye çıkmayacağını fark etmiş. Bu film çok sarih bir biçimde tek ve sadece tek bir şey olmaya gelmiş: Annenizin üzerinize örttüğü bir battaniye.

Film kötü arkadaşlar. Baya kötü hem de objektif olarak. Aynı anda hem çok uzun olan, hem de eksik kalan o meşhur filmlerden biri olmuş. Karakterlerin hepsi çok sığ, her birine sadece bir belirleyici özellik verilmiş. Ama işte o özellik de yirmi kere sokulmuş gözünüzün içine. Hikaye bir kişinin yaratıcı zihninden değil, bir tasarım komitesinden çıkmış gibi ki, zaten senaryo bakımından hak verilen kişilerin sayısının bir halı saha takımı çıkartabilecek düzeyde olması bizce gayet net özetliyor durumu. Aksiyonun da, komedinin de geleceği anlar çok belli.

Ama işte bunların hepsi kasti. Film bunlardan zerre utanmıyor. Gururla takmış madalyonunu, üzerinde de “Ben bir 80’ler filmiyim” yazıyor. Kung Fury’deki gibi anılarda kalan, romantize edilmiş bir 80’ler değil; baya serd 80’ler yani. Konunun tesadüfler zinciriyle ilerlediği, herkesin bir karakter değil bir karikatür olduğu, filmlerde aktör ya da aktrislerin değil, “yıldızların” oynadığı 80’ler. Film bunu bu kadar sahiplenince, ister istemez siz de sempati duymaya başlıyorsunuz.

jurassic-world-yeni-bilimkurgu

Peki eğlenecek misiniz? Yaşınız 15’in üstündeyse zor. 12-15 aralığında şaibeli, 0-12 arasında ise çok! Film buram buram nostalji kokmasının, retro bir strüktürle çizilmiş olmasının ekmeğini, ağır bir vaziyette yiyor zaten ama, bunun dışında iki şeyi de yapmayı başarıyor. Birincisi, size “ah be, o park gerçek olsa da, ben de gitsem” diyorsunuz içinizden, bir de finalinde çok harika bir dövüş sahnesi koymayı beceriyor. Bunlar benim gibi içi geçmiş kartolozlar adına filmi kesinlikle kurtarmıyor.

Ama dönüp düşünüyorum, ilk Jurassic Park’ta birebir formül bir filmdi. Şablonlar şablonuydu yani. O da bu iki şey üzerinden sırtlıyordu kendini. Ama o zaman çocuktuk ve çok etkilenmiştik. Jurassic World de günümüz çocuklarına bu etkilenmeyi yaşatacak bir film. Bunu net sahiplendiğinden, sizi de rahatsız etmez muhtemelen. Çok sinir etmeyecektir en azından. O yüzden, eğer filmden anlamlı bir Jurassic Park devam filmi bekliyorsanız, maalesef, başka bir yere bakmanız daha hayırlı olacaktır. Zira ben anlamlı bir Jurassic Park devam filmi gelebilir mi, ondan pek emin değilim.

Ama yok, ilk Jurassic Park’ın seslendiği çocuk içinizde yaşıyorsa, ya da kendiniz zaten çocuksanız, samimi ve sıcak bir battaniyenin altında iki saat geçirebilirsiniz. Film en azından bunu garanti ediyor ve sunmayı da başarabiliyor. Orası kesin.

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

25 Comments

  1. Ruşen Akman Reply

    Sinemalara ne zaman geldi ki? Bu cuma gelmiyor mu daha? 🙂

  2. Ben şahsen age of ultrona gömdüğün yazıdan beri yazılarını yarım yarım ( o da meraktan ) okuyup çıkıyorum . Sitede eleştiri kavramını ” kötüleme ” ile karıştıran tek yazarsın . Yoksa geekyapar candır .

    • Al burdan yak. Arkadaşım, çocuğum, evladım. Her gün senin kadar genç birisi mutlaka Yiğitcan’ın yazısının altına ya “eleştirmeyi bilmiyorsun çok övüyorsun” ya da “eleştirmeyi bilmiyorsun çok yeriyorsun” diye bir yorum ile geliyor. Bir meclis kurun, aranızda tartışın, anlaşın, karar verin. Yiğitcan hangisini yapıyor? Yoksa aslında ikisini de yapmıyor mu?

  3. Emir Tunacar Reply

    Yani imdb notu 8.5 arkadaşlar.Birçok güvenilir yerlerden de olumlu eleştirileri var. İllaki iyidir demiyorum tabi ama şahsi fikirleri genele vurmasak artık…

    • 1- imdb’de her yeni film 9’larla 8’lerle başlar
      2- rottentomatoes’da da %71 almış onu napıcaz?

      • Emir Tunacar Reply

        %71 taze oluyordu sanırım 🙂 ayrıca imdb bir örnekti sadece.

        • IMDB’de baştaki puanlar hiç doğru olmuyor ona bir kaç ay, hatta şöyle rahat bir sene versek daha düzgün olur.

          Zira artık IMDB’nin puanlama sisteminin artık abuse edilmekten güvenirliğini yitirdiğini savunan merciler de yok değil. Yine size kalmış tabi kaideye alıp almamak, ben 6 ay diyorum kendimce.

  4. Oğuz Ali Hanecioğlu Reply

    Muhtemelen sonuna kadar haklı bir yazı ama kimseye yaranamayacak Yiğitcan yine :))

  5. Adam ilk Jurassic Park’tan bile çocuk olduğu için etkilendiğini söylüyor. Ne bekleyebilirsiniz ki. Şaheser filme bile laf söylemeyi beceriyor arkadaş tebrikler. Bu eleştiriyi, devamlı belki sonda ilgi çekici bir şeyler yazar diye sonuna kadar okudum ama film sanki IMDB’de, diğer yerlerde 4/10 almış da, en kötü Jurassic Park filmi yapılmış gibi lanse edilmiş.
    Objektif olarak baya kötü demişsin filme de, ben de senin ”objektif” olarak yermeyi de övmeyi de bilmeyen, ikisinin dozunu da hiç bir yazısında ayarlayamayan biri olduğunu düşünüyorum.

    • Film bugün vizyona girecek. Yiğitcan gala falan bulmuş gitmiştir muhtemelen. Sen daha filmi izlemeden “eleştiri yazısına eleştiri yapıyosun”. HE-LAL. Şaheser dediğin filmin metascoreu 68. Baya şahasermiş cidden eleştirmenler anlayamamış olmalı filmi sonuçta sadece görsele abanan, dinazor konusunu “ilk kez” işleyen bir gerilim filmi değil, baya baya felsefik bir film olduğundan anlayamamışlardır.

      • Metascore, not konusunda Allah zaten değil mi? Metascore düşük veriyorsa film kesin tırt mıdır? Fark edersen film hakkında izleme veya izlememeyle ilgili bir eleştiri yapmadım. Kişinin eleştiriyi bilmemesiyle, dozu ayarlayamamasıyla ilgili bir eleştiri yaptım. Film iyidir, kötüdür onu bilemem. Bugün izleyip göreceğim.
        Bir de avukatlığa yeni başladınız sanırım. Hayırlı olsun.

        • “Şaheser” bir film için 69 Metascore baya yüksek. Benim de demek istediğim, sen daha filmi görmemişken bile, bir eleştiri yazısındaki uslubu eleştirebiliyorsun. Eleştiri nasıl objektif olur onu anlayamadım hala. Ayıp olmasın diye beğenmediği şeylere azcık da güzel laf mı edecek, “yav beğenini vardır bu kadarı da ayıp” diyip zoraki iyi şeyler mi yazacak? Adam yazar. İstediğini göğe çıkartır, istediğini yere batırır. İzliyor, beğenmiyor, beğenmediği için yerlere vuran bir yazı yazıyor. Neyse sonuç olarak bugün gidip izleyecekmişsin. Objektif olarak izlersin inşallah ne diyim.
          Sağol. Post başı 50 lira veriyolar.

          • Yorumların tamamına yakın bir kısmına ”objektif” olarak bakarsan, ne demek istediğimi anlarsın. 15 yaşından büyükler bu filmi zor beğenir nasıl bir genellemedir? Arkadaşlarımın ve tanıdıklarımın hepsi beğendi bu filmi. Ne yani bu -eleştiriye benzeyen- yazıyı yazan kişi sinemadan anlıyor da biz hiç mi anlamıyoruz? Kendisi beğenmedi diye kimse beğenemez mi?
            Konu olarak zaten elinde bir ada ve dinozorlar var. Elinden çıkabilecek fikir kısıtlı. İlk filmin orijinalliği olmasa, ilk filmle aynı kalitede bir film. Bu da ”şaheser” yani.

  6. Daha önceki Jurassic World yazısında belirttiğim gibi, ilk Jurassic Park felsefik bir bilim-kurgu gerilim yapımıydı. İkincisi ve üçüncüsü ise tamamen sıradan birer aksiyon filmi olarak kaldılar. Eğer o ikinci ve üçüncü film olmasaydı, hikayenin gidişatı bambaşka yerlere çekilip bir Jurassic Park evreni oluşturulabilirdi. Ama bu gelinen noktadan sonra JP franchise’ının kurtarılabileceğini ben hiç mi hiç düşünmüyorum. Çünkü bundan sonra yapabilecekleri şeyler de akla ilk gelen sıradan şeyler: Dinozorlar adadan anakaraya geçer, orda üreyip kıta faunasını domine eder ve insanlar ile dinozorlar arası dominasyon savaşı başlar ve sonuç olarak “rörörö of Planet of the Apes” gibi bir post-apokaliptik ortam oluşur.

    Jurassic World tüm bunların farkında olduğu için senaryoyu biraz ekstrem bir yerden ele aldı; parkın hizmete açılması, genetik modifikasyonlar falan. Ben şahsen bu gerçekçi algısal yaklaşım ile yazılan senaryoyu bü sebepten ötürü kötüleyemiyorum ve hala ortada güzel bir şeyler çıkarılabileceği inancına sahip insanlar olduğunu görüyorum.

  7. Yazmış da yazmış, sadece hikayeden mi ibaret bu film? Efektlerden, görsellikten söz etmeden eleştirmenlik mi yapılır? Şu sitede şu yazı olmadı.

  8. Kendimi 6 yaşında ilk jurassic park filmini seyredip büyüleyici görsek efektler sayesinde dinozor aşığı ve jp fanı olarak nitelendirebilirim. Eğer sizde ilk filmi izledikten sonra paleontolog olmak isteyip milliyet çocuk yayınlarının “dinozorlar” dergisini topladıysanız, bu filmi kardeşleri olan diğer 2 filme göre çok seveceksiniz. Yazarın bahsetmiş olduğu 15 yaşından büyükseniz eğlenmeniz zor yargısına kesinlikle katılmıyorum. Arkadaşlar film diğer 2 filme göre baya ilk filme göz kırpıyor. Bir çok sahnede çocukluğunuzda yaşadığınız hisleri size anımsatıyor.Duygulandırıyor. Göz kamaştırıcı başlayıp heyecanın dozunu hiç eksiltmeden görkemli bir sonla önünüzde eğiliyor. Durun bir dakika ilk filimde aynen böyleydi dediğinizi duyar gibiyim. Film yaşatmak istediğini biz kartolozor a veriyor. Emin ki yaşça küçük kardeşlerimiz dinozorların ve parkın cgi çalışmalarını beyenecektir. Ama 80lerin sonunda ve 90ların başında çocuk olan bizler bu filmde güzel bir zaman yolculuğuna çıkıyoruz.

    • Jordan Michael Reply

      Aynen kardesim. Serinin onceki 3 filmini de gormus olan beni ki yasim 15ten cok buyuk gayet eglendirdi ve etkiledi

  9. Jordan Michael Reply

    Aynen kardesim. Serinin onceki 3 filmini de gormus olan beni ki yasim 15ten cok buyuk gayet eglendirdi ve etkiledi. Ilk jurassic parki gorurken ki duygulara yakin hissettim. Film hic ye bayagi kotu

  10. Jordan Michael Reply

    Serinin onceki 3 filmini de gormus olan beni ki yasim 15ten cok buyuk gayet eglendirdi ve etkiledi. Ilk jurassic parki gorurken ki duygulara yakin hissettim. Film hic de “bayagi kotu” degildi. Ilk jurassic parkin olmasi gereken devam filmiydi. Ilk film bir saheserdi bu da gayet iyi bir filmdi. Chris Pratt’in adada ne aradigini bir tek ben mi anladim filmden ya bu arada?

  11. Shadow in the Dark Reply

    Jurassic Park Vizyona girmesiyle box office de büyük bir şok yarattı.Film kendisinden beklenen kazançtan neredeyse 100 Milyon Dolar daha fazla kazanacak.Cuma günü film 82 Milon Dolar ile ilk günde en fazla kazanan 3. film oldu.Tahminen bu haftasonunu da 170-180 Milyon Dolar ile kapatacak.

    Büyük bir sürpriz daha yaşadık.Bu yılın box office tahminleri gerçekten de çok şaşırtıcı.

  12. Doğukan DT Reply

    gerçi sen ultron filmini şahese yaptıysan bu filmi yerin dibine sokman normal. film gayet başarılı ve tüm serileri arasında kesinlikle en iyisi he bu arada ilk jurassic filmini sadece çocuklar beğendi diyorsan başka bişey demiyorum 🙂

  13. Yusuf Akkaya Reply

    Chris Pratt, Vincent D’onofrio ve Omay Sy’ı yanyana görünce insanın aklına marvel gelmemesi zor ayrıca Bryce Dallas Howard’ın da marvel filminde oynamak istemekte haklı bu kadar çok oynayan varken..
    filme gelince bence gayet iyiydi belki diğer filmleri sinemada izlememe nedenimizden dolayıdır bu arada Chris Pratt gerçekten oyunculuğundan söz ettiriyor..

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.