Editörün Notu: Yahu biz fark ettik ki, okuyucularımızın yarısı LoL oynuyor, bizim neredeyse hiç LoL yazımız yok! Geekyapar’ın şanındandır, bir işe el atacaksak tam atalım dedik. Eğer dereceli oyunlarda başarınızı yükseltmek istiyorsanız, ya da oyunculuğunuzu geliştirmek derdindeyseniz, buyurun, League of Legends Meta yazısı karşınızda.
Oynadığınız oyuna fazlasıyla vâkıf, oyunculuk seviyeleri birbirine denk olan ustalaşmış oyuncuların tecrübeleri doğrultusunda ortaya koydukları bilgi bütünlüğüdür; yol yordamdır, ustalığın sırrıdır, ikizleri birbirinden ayıran o küçük ayrıntıdır; kafanızda oluşan her marjinal sorunun da cevabıdır. Metanın varlığı oyunculara dayalıdır özetle; deneme yanılmalar, oyuna gelen yamaların bilinen normlar üzerinde yarattığı stratejik değişimler vesaire… Her şey ve hiçbir şeydir aslında; bazen vicdanınızın sesidir hatta, bazı durumlarda size hiçbir kaynak barizce ”şu şöyle yapılmaz! ” demese bile, bir bildiğiniz vardır dillendiremesenizde ve yapmazsınız, işte o bildiğiniz Meta’dır. Meta pratikte sizi oyuna hazırlar, risk faktörünü azaltır.
2. Meta’nın Oluşumu ve Gelişimi
Meta bir oyunun aktif olarak oyuncuların tecrübesine açılmasıyla oluşmaya başlar ve bu süreç oyun genel hatlarıyla keşfedilene kadar devam eder; Meta oturana kadar kaos kaçınılmazdır özetle, Meta oluşumu oyunun dinamiği tam anlamıyla çözüldüğü zaman tamamlanır, o aşamadan itibaren ise gelişim sürece başlar. Mesela ben ilk LoL oynamaya başladığımda sadece 21 şampiyon oynanabilir konumdaydı ve sıklıkla Ashe orta koridor için seçilirdi; Ormancı kavramı yoktu, üst ve alt koridor duo olarak oynanırdı. Fazlasıyla gerilere götürdüm sizleri farkındayım ama Meta’nın oluşum sürecini açıklamak adına bahsetmeyi uygun buldum. Peki ne değişti de artık Ashe artık orta koridorda değil ve Ormancı aktif bir rol halini aldı diyecek olursanız işte bu tamamıyla oyuncuların tekrar eden tecrübeleri doğrultusunda zafere ulaşabilmek adına en uygun stratejiyi bulmuş olmalarından geçiyor.
Ashe’i tekrardan ele alalım, neden koridor değişimine zorlandı?
- Minyon skoruna bağımlı, eşyalar ile desteklenmesi şart
- Dürtme (Poke) karşısında fazlasıyla zayıf
- Temel defansif statları oldukça düşük
- Mobilitesi düşük / Kaçışı yok – Ganklere karşı savunmasız
- Ani Hasar* (Burst) potansiyeli yok
Listeyi daha da uzatmak mümkün elbette ama sonuç olarak 1v1 setine sahip bir koridorda karşınıza sizin eksik olduğunuz alanlarda güçlü olan bir şampiyon gelirse, teoriye girildiğinde size karşı orta koridorda üstünlük sağlaması ve genel olarak oyunda size kıyasla daha efektif ve tehditkâr bir varlığa sahip olması kuvvetle muhtemel. Ashe’i orta koridor için etkisiz kılan ise genel olarak orta koridor rolünü üstlenecek şampiyonlara bakıldığında sahip olduğu vasıfların yetersizliğinden kaynaklanıyor; bu da elbette zaman içerisinde orta koridorda Ashe oynayanların çıkarımları doğrultusunda oluşan bir algı; özetle Meta.
Şu anki Meta dahilinde orta koridor Saldırı veya Yetenek gücü suikastçilerine ayrılmıştır. Bunun sebebi ise alt ve üst koridora en yakın koridor olduğundan diğer koridorlara ulaşımının daha kolay olması, burst potansiyeli taşımaları, erken seviyelerde dahil kullanıma açık ve etkili yetenek setine sahip olmaları. Ama yineliyorum; bu verilerin en sağlıklı şekilde geçerliliğini görebilmek için rakiplerinizin oyunculuk seviyesi olarak size yakın olması oldukça önemli.
Farz edelim ki orta koridor metasına aykırı bir şampiyon seçimiyle karşı karşıyasınız, suikastçi niteliği taşımayan bir Yetenek gücü şampiyonunu ele alalım. Bu oyuncunun tercihen aldığı bir risktir, elbette bir takım kurallara uymak oyunun kalitesini ve zafer şansını yükseltiyor olsa da oyundan ne beklediğiniz aynı şekilde önemli bir faktör, Meta kazanmaya oynayan oyuncular için var.
Konumuza dönecek olursak Suikastçi olmayan herhangi bir şampiyonun Meta’nın geçerli gördüğü şampiyonlara karşı teoride başarılı olma şansı düşüktür ama burada çok daha önemli bir faktörün geçerliliğine tanıklık edeceğiz ki o da oyunculuk. Mevcut Meta suikastçilerin ortada daha efektif olduğunu savunduğu için suikastçi olmayan bir karakter ile koridora girmenizin sizi zorlayabileceğinin sinyallerini verir. Ama unutulmaması gereken şey Meta oyuncular tarafından yaratılır ve başarılı bir oyuncu şuan için geçerli olan Meta’nın farkındalığıyla Meta’yı bükerek zafere de ulaşabilir; özetle oyunculuk Meta’dan önce gelir. Ama bilinçli bir oyuncu Dereceli oyunlar söz konusu olduğunda bu riski almaması gerektiğini de bilir.
”Ortada Zed oynuyorum ama Ashe beni dövüyor” diyorsanız, dış etmenlerin ve diğer takım oyuncuların müdahalesinden bağımsız olarak değerlendirirsek eğer; koridorda yenilmenizin tek sebebi rakibinizle aranızda olan oyunculuk seviyesi farkıdır. Ama şartlar eşit olursa her zaman Meta’ya sadık kalan kazanır, lütfen unutmayalım.
Oyun tecrübenizi etkileyebilecek olan her tercih direkt olarak Meta’nın etki alanı içerisindedir. Rünlerinizden tutun seçtiğiniz şampiyona, takım kompozisyonunuzdan tutun başlangıç için satın aldığınız eşyaya kadar…
Söz konusu Meta’nın takibi ise eğer isteseniz de istemeseniz de oynadığınız her oyun dahilinde adım adım Meta hakkında bilgi sahibi olup daha da hakim olacaksınız. Adabıyla yapmak istiyorsanız eğer bunun en iyi yolu yamalar ile getirilen değişiklikleri okuyup takip etmekten geçiyor. İnternet üzerinde ayrıca sizin benim gibi bir çok oyuncu güncel Meta’yı anlatan videolar hazırlayıp izleyicilerin beğenisine sunuyorlar ki Meta’yı takip etmek adına yapılabilecek bir başka alternatif eylem; kısacası öğrenmek istediğiniz andan itibaren bir çok kaynak sizleri bekliyor.
Daha önce de bahsetmiş olduğum gibi Meta oyunun her alanında mevcut: Şampiyonlar, eşyalar, rünler ve diğerleri. Şimdilik yüzeysel bir açıklamayla yetinip, bunların hepsiyle ilgili teori detayına inmiyorum, istatistik bilgilerine çok girmiyorum. İleride bunları görmek istiyorsanız, yorumlarda belirtin!
Sizlere veda etmeden önce Şampiyon Meta’sına yüzeysel bir giriş yaparak hangi şampiyonların hangi vasıflarına göre seçimde öncelik kazandığına dair örnekleme yapmak istiyorum. Temel statlarından ziyade şampiyon seçerken dikkat edilmesi gereken unsur yetileridir, sahip olduğu yetenek setinde multi – fonksiyonelite büyük önem taşıyor.
Çünkü içinde bulunduğumuz Meta’da Mobilite (Hücum, Geri Çekilme – Engage & Disengage) ve CC. (Crowd Control – Sersemletme, Mıhlama, Yavaşlatma vb.) büyük önem taşıyor. Bu iki önemli element haricinde diğer elementler ise Hasar kabiliyeti (Damage) ve Yenilenme* (Sustain) . Her şampiyon bu vasıflardan bir veya ikisini mutlaka taşıyor fakat aşağıda size vereceğim şampiyon isimleri bu elemenlerin hepsini veya ikiden fazlasını barındırdıkları için çıktıkları andan itibaren popülerliklerinden hiç bir şey kaybetmemişlerdir. Yeteneklerini göz önünde bulundurduğunuz da sizd e fark edeceksiniz eminim;
- Orman – Lee Sin
Mobilite Q – W , Kalkan W ( Kendisi & Takım Arkadaşları ) CC. R – E ( Sektirme, Yavaşlatma ) - Orta Koridor – Kassadin
Mobilite R, Kalkan Q ( Büyü hasarına karşı ), CC. E ( Yavaşlatma ) - Üst Koridor – Riven
Mobilite Q – E, Kalkan E, CC. Q – W ( Sersemletme, Sıçratma ) - Destek – Thresh
Mobilite Q, * Kalkan W, CC. Q – E – R ( Yavaşlatma, Yakalama, İtme – Çekme ) - Nişancı – Caitlyn ( İki vasıf bu rol için ağırlıklı olarak yeterli )
Mobilite – E, CC. W – E ( Sersemletme, Yavaşlatma )
Bold belirttiğim harfler oyun içerisinde şampiyonların yeteneklerini temsil etmektedir.
Yukarıda belirttiğim tablo şampiyonların sadece yetenekleri bazında aldıkları bonusları içeriyor bunun haricinde her birinin yetenek setini yakından incelediğinizde hepsinin yeteneklerinin çeşitli artıları olduğunu ve hasar verimi konusunda da oldukça başarılı olduklarını gözlemlemeniz mümkün. Umarım yazım sizlere Meta’yı genel hatlarıyla tanıtma konusunda bir nebze de yardımcı olmuştur, okuduğunuz için teşekkür ediyorum en kısa zamanda tekrardan buluşmak dileğiyle!
1 Comment
Gerçekten çok faydalı olmuş , teşekkürler!