Geçtiğimiz sene vizyona girmiş olan Star Wars: The Last Jedi filminin yönetmeni Rian Johnson bir tweet atıp, yazarlık tavsiyesi isteyenlerin gelecek sene vizyona girecek Mission: Impossible – Fallout’un yazarı ve yönetmeni Christopher McQuarrie’yi takip edebileceğini söyledi. Bu tweet’in ardından aşırı agresif bir grup hayran, Rian Johnson’a çullandılar. Zaten aşırı agresif hayranlar bir süredir Rian Johnson’a çullanmaktaydılar. Bu durumun yarattığı negatif etki bir süredir konuşulmaktaydı. Christopher McQuarrie buna istinaden “Star Wars yönetmek hayalimdi, bunu asla yapmayacağım şu iklimde” dedi.
Bu çullanmanın üzerine bir yorum da Logan’ın yönetmeni James Mangold’dan geldi.
At the point when work writing & directing big franchises has become the emotionally loaded equivalent of writing a new chapter of The Bible (w/ the probable danger of being stoned & called a blasphemer), then a lot of bolder minds r gonna leave these films 2 hacks & corp boards.
— Mangold (@mang0ld) July 5, 2018
Mangold yukarıda görebileceğiniz tweet’te diyor ki: ‘bir noktadan sonra büyük hanedanlara yeni film çekmek; İncil’e yeni bölüm yazmaya eş değer bir hâle geliyor hayranların tepkilerinden dolayı; taşlanmak ve kafir ilan edilmek tehlikesiyle karşı karşıya kalıyorsunuz, böylece daha cesur zihinler bu filmleri terk edip işi bilmeyenlere ve yönetim kurullarına bırakıyor’.
Yalnız işte hayranlar da zaten öyle oldu diyor. Yani tam olarak “Star Wars işi bilmeyenlere ve yönetim kurullarına kaldı” diyorlar, itirazları bu. Ancak Mangold’un devamında attığı tweetlere göre Rian Johnson ve Christopher McQuarrie gibi isimler ise bu ‘iş bilmeyenler’ kategorisinde değiller ve hayranlar için kamera arkasında savaş veriyorlar. Mangold en sonunda da lafı şöyle bağlıyor: ‘Evet, bu birçok kişi gibi olduğu için benim için de neredeyse dini bir metin, ruhani bir gücü var üzerimde. Ama hayal kırıklıklarımızı Darth gibi değil, Yoda gibi ele almalıyız.’
Peki sevgili Mangold, o zaman bıraksın “cesur” zihinler Star Wars’ı. ‘Üzerime kötü tweet attılar’ diye hayalinden vazgeçecek adam zaten dokunmasın Star Wars’a. Sorun bu. Güzel para, iyi kariyer hamlesi, çocukken de sevdiğim filmdi diyecek adam tabii cayar böylesi bir tepkiden. Kendine ve bu ruhani metne inanan, birazcık da deli olan adam ‘Ben herkesin fikrini değiştiririm’ diye çıkar yola, yoksa da zaten ‘hepiniz haksızsınız cahiller’ diyecek kadar öz inancı vardır en azından. Üzerine linç gelince arkadaşlarıyla konuşmasında ‘Bütün bunlar gerizekalı lan‘ diye söver söver rahatlar. Sonra da gider bir sonraki filmini çeker.
Fandom suçlamanın alemi yok. Milletin evini barkını swatlamak ya da doxxing gibi leş durumlar harici gelen tutkulu agresif tepkileri de ipe dizmeye gerek yok. Bok gibi film yaptınız. Bir kısım kişi beğendi. Bir kısım kişi beğenmedi. Bir kısım tutkuyla yaklaştı. Bir kısım umursamadı. Bunlarla ilgili problemi olan zaten popüler sinemacı olmasın affedersiniz.
Herkes narin ve kurban bir çiçek artık dünyamızda ya.