Daha önce Thor: Ragnarok filminin müzisyeninin açıklandığını duyurduğumuzda, sizlere şöyle bir cümle kurmuştuk anımsayacağınız üzere: Marvel filmlerinin müzikleri akılda kalıcı değil. Belki The Avengers’ın tema müziği, bir ihtimal de Winter Soldier’a ait müzikler haricinde bir tanesini anımsatıcı kullanmadan mırıldanmak mümkün değil. Kalmış ki, Winter Soldier ve Avengers tema müziği bile iyi olsalar dahi, Inception, Lord of the Rings, Dark Knight, Mad Max: Fury Road ve hatta Dawn of Justice kadar mühür değiller.

İşte şu yukarıya koyduğumuz, Every Frame a Painting kanalına ait video bunu muazzam bir şekilde ispatlamış. Tarz olarak fena hâlde Vox’un acayip zeki ve pek delici analiz videolarını anımsatan video, esasında bu sorunu birkaç şeye bağlıyor. Her zerremizle videoyu izlemenizi –ve adamların kanalına bir göz atmanızı– öneririz; ancak eğer izleyemeyecek olan varsa EFaP’ın geçtiği ve bizim de çokça katıldığımız sebepleri biz de özetlemek isteriz.

Dört sebep var EFaP’a göre. Bunlardan ikisi aynı sebebe çıkıyor. EFaP’a göre modern çağda film yapımcıları müziğin ambiyant olmasını tercih ediyorlar, yani izleyici tarafından fark edilmesin istiyorlar. Bu videoda Danny Elfman’ın da durumdan şikayetçi olmasıyla desteklenmiş. Video bu konuda iki örnek veriyor, birincisi Iron Man’den bir sahnede müziğin gerçekten fark edilmediğini gösteren bir sahne, ikincisi de Winter Soldier’da müziğin üzerine konuşmanın konulduğu bir sahne.

Videonun verdiği üçüncü sebep ise çok tahmin edilebilir, ama bir o kadar da doğru: güvenli oynamak. Risk almamak, kabul edilebilir normların dışına çıkmamak. Özetle güneşe çok da yakın uçmamak yani. Bu zaten çok bariz gözlemlenebilir bir şey, ancak dördüncü sebep değil. Benim de bu videodan öğrendiğim bir pratiği suçluyor EFaP bu konuda: Temp music. Anlaşılan bir çok film, günümüzde montaj sürecinin geldiği konum sebebiyle kesim esnasında geçici olarak başka filmlerin müzikleriyle hazırlanıyor. Bir sene o müzikle yaşayan ve o müziğe göre filmini kesen yönetmen, bestekar işin içine girdiğinde artık kulağı alıştığından, “Abim şunun gibi yapsana be” diyor en nihayetinde.

Biz bu videoya çok bayıldık açıkçası. Siz ne dersiniz?

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.