Geçen Cuma Marvel’ın Netflix ile olan yeni girişimi ilk meyvesini Daredevil formunda verince, biliyorsunuz, o haftasonunu “Daredevil Haftasonu” ilan ettik. Cuma, Cumartesi ve Pazar site basbaya kırmızıya boyandı; ama nasıl boyanmasın ki? Dizi gerçekten de şahaneydi. Bir an MCU’nun en iyi işi mi olacak diye heyecanlandık, sonda bocalayarak bu hakkını kaybetti, ama şu gerçek değişmedi: Daredevil gelmiş geçmiş en iyi süper kahraman dizisi. Bunu çok rahatlıkla söylüyorum, çünkü süper kahraman dizileri arasında (güncel ya da eski) onun kulvarında at koşturmaya çalışan bile yok.

Peki sadece övüp bırakacak mıydık Daredevil’ı? Tabii ki hayır. Dizi sırasında kaçırmış olabileceğiniz detayları toparlama sözü vermiştik; işte karşınızdayız. Daredevil’ın 13 bölümüne ince ince gizlenmiş 12 easter egg, gizem, referans ve göndermeyi şöyle toparladık. Buyurun!

 

1. Sarı!

1 Sarı

İlk önce işe en barizi, ama belki de en ince görüleniyle başlayalım. Şu sıralar Marvel’ın TV departmanının başında olan Jeph Loeb, aslen çizgi roman çıkışlıdır ve çizgi roman sanatının şanlı tarihinde çok özel bir yeri vardır. Özellikle çizer kankası Tim Sale ile yarattığı efsanevi hikayelerle ünlüdür Loeb. Bunların arasında Batman: The Long Halloween, Superman: For All Seasons, Spider-Man: Blue vardır. Ve bir de, Daredevil: Yellow.

Bildiğiniz gibi Daredevil’ın ilk kostümü aslen sarıdır. Yellow da bu kostümü giydiği sırada Matt Murdock’un yaşadıklarını, çok ilginç ve usta bir anlatım tekniğiyle tekrar anlatır. Jeph Loeb metinleri nakış gibi işlerken, Tim Sale de görsel olarak sarıya çok bandırılmış bir lisan kullanır. Dizi hem Daredevil’ın sarı kostümlü orijinine, hem de Loeb ve Sale’in bu işine sağlam bir saygı duruşunda bulundu. Fark etmişsinizdir, görselle de belgeledik, sinematografik olarak dizi başta ağır sarı ışıklandırma ve tonlamalar kullandı. Bölümler ilerledikçe ise bunu yavaştan turuncuya, sonra da kırmızıya çevirdiler. Matt Murdock’un Daredevil oluşu, dizinin rengiyle de paralel gitti anlayacağınız!

 

2. Urich’in Küpürleri, New York Savaşı ve Harlem

2 Urich

Marvel dizi ve filmlerinde easter egg arayanlar zaten Ben Urich’in ofisindeki ilk sahnede bir “duraklat” tuşuna bastılar. Oradaki meşhur “Battle of NY” manşeti zaten kör göze parmaktı. Fakat orada ince bir referans daha vardı. Urich’in diğer gurur tablolarından biri, “Harlem Terror” manşetiydi. Bu, MCU’nun belki de en az bilinen filmi The Incredible Hulk’a referans. Hatırlayacaksınız o filmde Hulk Abomination ile kapışıyor, New York’un Harlem yöresini de tuzla buz ediyordu.

 

3. Carl “The Absorbing Man” Creel

3 Creel

Daredevil’ın babasının o son dövüşündeki rakibi size ismen tanıdık geldi mi? Carl “Crusher” Creel, Marvel’ın ünlü kötü adamlarından biri. İşin ilginci, kendisini daha önce MCU içerisinde de gördük. Agents of SHIELD’ın ikinci sezonunun başlangıcında karşımıza çıkan “The Absorbing Man”‘i hatırladınız mı? Hah, Battlin’ Jack Murdock’un rakibi kendisinin gençlik hâlinin ta kendisi. Ufak, ama hoş bir referans.

 

4. Leland “The Owl” Owlsley

4 Owlsley

Kingpin’in mafya organizasyonunun muhasebesini yapan karakter, aslında çizgi romanlarda gayet tanıdık bir isim. Leland Owlsley, hem Daredevil hem de başka Marvel karakterlerine rakip olmuş “The Owl” isimli bir süper kötü. Kendisi yaş itibariyle bu saatten sonra Owl olamaz, bu çok aşikar. Peki isim tesadüf olabilir mi? Hayır. Zira Leland devamlı dizide bir “oğlu” olduğunu anlatıyor sağa sola. İsmi de “Lee”. Marvel bu adı tesadüfen koymuş olamaz. Muhtemelen Leland’ın oğlu Lee, The Owl titrini üstlenip önümüzdeki dizilerden birinde kötü adam olarak çıkacak karşımıza.

 

5. Atlas

5 Atlas

Nelson ve Murdock’un karşı komşusu olan Atlas şirketi size tanıdık geldi mi? Gelmediyse yerden göğe kadar haklısınız, o logo ve o ismi çok kişi Marvel ile bağdaştırmaz. Fakat Marvel Stan Lee döneminde yeni adını almadan önce, birçok farklı isimle anılmıştır. Bunlardan biri? Atlas Comics. Logo da birebir aynı!

 

6. Melvin Potter, Gladiator

6 Melvin

Kingpin ve Daredevil’ın zırhını yapan yarım akıllı Melvin Potter karakteri de diziye özgü yaratılmış bir karakter değil. Çizgi romanlarda, özellikle de Born Again kısa hikayesinde önemli bir yer kaplar Potter ve onun kız arkadaşı Betsy. Potter çizgi romanlarda “The Gladiator” adlı bir kötü karakterdir, ama aslında öyle içten kötü değildir. Aynı dizide olduğu gibi çizgi romanlarda da kendisine genelde Betsy üzerinden şantaj yapılır. İleride kendisini Gladiator olarak görmemiz zor, ama en azından referans hoş!

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

20 Comments

  1. Metin Kağan Boduroğlu Reply

    Ayrıca hangi bölüm olduğunu hatırlamıyorum ama, Fisk ile yemek yerken Vanessa’nın bahsettiği bir adam vardı. Beyaz ceketli, mor fularlı, oda Kingpin’in çizgi romanlarda ki haline bir gönderme sanıyorum.

  2. Bedirhan Sarıkaya Reply

    Birde Roxxon Şirketinden bahsediliyordu 10.bölümde.

  3. İşte bu yüzden marvel kazanıyor her zaman dc yi de çok seviyorum iki şirketi karşılaştırmak gibi bir niyetim yok ama adamlar resmen 15 20 tane easter egg verdi sinematik evrene bağlı olduklarını guzel yansıtmak ıcın dızı bence 10 üzerinden rahat 9 inşallah 2.sezonu görürüz ama marvel’a bir kez daha teşekkür ediyorum böyle güzel projeler yaptığı için diğer defender dizilerinin ne zaman yayınlanacağını bılen varmı luke cage jessica jones gibi ?

  4. Pleksiglass Reply

    Harlem olayında bence Luke Cage’e gönderme de yapılıyor olabilir.

  5. Dizinin kendisi tamamıyla mcu ile bağlantılı,başlangıç sebebi newyork savaşıyla ilgili.Newyork savaşındaki yıkım nedeniyle hell kitchendaki inşaat şirketlerinin elde etmek istediği rant üzerine kurulu adaletsizliği temel almışlar.Dizi o kadar gerçekçiydi ki izledikten sonra bende elime sopa alıp sokağa çıkacaktım neredeyse.

  6. Enki Bircan Reply

    Düşünün bir, ya Matt ve Skye birbirlerini yetimhaneden tanıyorlarsa, ya gidip de defenders takımını kuracak kişinin Coulson olduğu dedikoduları doğruysa, ya Coulson Defenders’ı takımıyla tanıştırmaya götürürse ve Skye ve Matt birbirlerini tanırlarsa, ya Defenders üyeleri ve Skye Avengers: Infinity War’da oynarlarsa, ya Ana Avengers takımının birer parçası olurlarsa. #Nerdgasm

  7. Kemal Kenru Reply

    Çoook Teşekkürler sözünün eriymişsin Yiğitcan 🙂

  8. Defenders ı Coulson kursa ve Skye da bu takımın bir parçası olsa süper olur bence.

  9. Dizi güzeldi hakkını vermek lazım Marvel sinemadan sonra televizyonda da iddialı olduğunu kanıtlamıştı ve Daredevil ile birlikte çıta yükseltti.

    Benim merak ettiğim ve tam olarak oturtamadığım bölüm de dizinin zaman skalası. Bununla ilgili açıkçası çok da dikkat ederek izlediğimi söyleyemem ama zaman aralığı konusunda bilginiz var mıdır?

  10. Cenker Karace Reply

    Mimari ve çekim açıları farklı olsada , açıkçası Avenger’s da Steve Rogers’ın ve bu dizide Matt’in kum torbası yumrukladıkları spor salonun aynı olduğunu düşünmedim değil , Fogwell’s Gym de hoş bir referans olurdu.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.