90’lar sonundan 2000’ler sonuna kadar Nokia‘nın cep telefonu pazarında sürdüğü hükme benzer bir market dominasyonunu ben kendi payıma hiçbir sektörde, hiçbir marka için görmedim; belki bir dönemin Windows‘u hariç. Hemen hemen hepimiz için “cep telefonu” demek Nokia demekti o dönemler. Fakat gün geldi, devran döndü; Finlandiyalı firma akıllı telefon çağına yetişemedi. Nokia’nın tuğladan yapılmış telefonları yerini çıt kırıldım iPhone’lar ve Galaxy’lere bıraktı. Unutulmaması icap eden şeyler, yitip gitti…

Esas Nokia bugün hâlâ telekomünikasyon ve enformasyon teknolojileri konusunda faaliyet göstermeye devam ediyor, ancak telefon üretimi konusunda çok uzun zamandır aktif yer etmiyorlar. 2014’te donanım üretimi kolunu Microsoft‘a satan firma, Amerikalı şirketin Windows Phone’larına Nokia ismini koymayı bırakmasının ardından şirketinin ad haklarını çoğu eski Nokia yöneticilerinden oluşan bir ekip tarafından yönetilen HMD Global‘e devretmişti. Operasyonlarını Nokia’nın kelime anlamıyla karşısından yöneten HMD Global de bir süredir Nokia adı altında telefon üretmekteydi.

Anımsayacaksınız, bu üretim altında HMD Global hem Android tabanlı akıllı telefonlar üretiyor, hem de bir yandan düşük fiyatlı düz telefon piyasaya sürüyordu. Bu girişim adı altında eski şampiyon 3310 geri gelmiş, benzeri bir çok eski model de tekrardan dolaşıma girmişti. İşte onların arasına şimdi yeni bir tanesi ekleniyor. Kaydırmalı üst kapağı, Matrix’teki telefonlara benzeyişi ve yüreğimizde ettiği yeri artıları arasında yer alan 8110 yenilenmiş özellikleriyle Mayıs’ta piyasaya sürülecek.

Nokia 8110

Bu yenilenmiş özellikler bayık bayık şeyler. Telefonun 4G desteği mevcut, ama bu 4G desteğiyle bir şeyler yapacak yazılımı yok. Facebook ve Mail kontrolü yapılabilecek, Snake oynanabilecek; HMD de birkaç uygulama satmayı ümit ediyor. Ama onun ötesinde 79€‘luk fiyatıyla esas amacı ucuz ve/veya geçici bir telefon çözümü arayanlara çare olmak. Bu noktada da Nokia’nın bu çıkışı epey mantıklı esasında. Akıllı telefonlar dayanıklılıklarıyla bilinen aletler değiller. Üstelik de hem manevi, hem de maddi olarak pahalı ve kıymetliler. Bu yüzden seyahatlerde, kamplarda, iki telefon aralarında, yedekleme amacıyla bu tip telefonların gideri oluyor. E eski bir telefon alınacaksa, neden nostaljik olmasın değil mi? Nokia böyle düşünüyor. Siz ne diyorsunuz?

Author

Yalnız olduğunu düşünen, ama bunun uzun sürmeyeceğini bilen bir adam. Bir gün Kaliforniya'nın yeşillikleri uğruna Arizona'daki evini terk edip gitti, geri dön çağrılarına da kulak vermiyor.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.