İçeriğe geç
Muhitkâr ol
Oyun 2 dk okuma

MICROSOFT Dünyanın En Popüler Fizik Motorunu Aldı, Oyunlar Konusunda Ciddileşiyor Mu?

Yiğitcan Erdoğan
MICROSOFT Dünyanın En Popüler Fizik Motorunu Aldı, Oyunlar Konusunda Ciddileşiyor Mu?

Hani bazen, bazı markalar bir sektöre dev mühür vururlar, o sektördeki diğer tüm ürünler de o markanın adıyla anılmaya başlar ya? Bildiniz mi? Selpak gibi, Domestos gibi şeylerden söz ediyorum. İşte video oyunu dünyası için de bir aralar Havok fizik motorları arasında öyleydi. 2005-2006 yılları arasında, çok net bir şekilde bu alanda profesyonel olarak çalışan, eğitimli, bilgili insanların “Bu oyunun Havok’u iyi” diye konuştuklarını duymanız mümkündü.

Havok, yirmi birinci yüzyıl boyunca sayısı farklı oyunda kullanıldı. Burada tam listesini versek, samimiyetle yazının geri kalanına yer bulamayız sitede. Sadece şu iki şeyi bilin. Birincisi, Havok fizik motoru en heyheyli günlerini arkasında bırakmış olmasına ve yarattığı eski huşunun rakiplerince bölüşülmüş olmasına rağmen hâlâ sıklıkla kullanılıyor. Ve ikincisi, Microsoft geçtiğimiz günlerde Havok’u resmi olarak satın aldı.

Havok

Microsoft The Last of Us ve InFamous: Second Son gibi PlayStation’a özel oyunların da kullandığı Havok’u alıp turşusunu kurmak niyetinde değil. IGN’e verdikleri beyanatta, Havok teknolojisini oyun sektörünün bilimum kısımlarına lisanslamayı sürdüreceklerini açıkladılar. Ama zaten, haberimizin sebebi de bu değil. Microsoft’un Havok’u alması elbette sektörde bir şeyleri değiştirecek, Havok’un kullanımında da oynamalara yol açacaktır. Bizi ilgilendiren, Microsoft’ta içeride olup bitenler.

Microsoft bugüne kadar video oyun sektörüyle ilgili hep biraz yukarıdan konumlanmayı tercih etti. Nintendo ve Sony’nin aksine, çok fazla direkt birinci parti ekip çalıştırmıyorlar. Bana soracak olursanız, Havok’un alımı, artık bu konuda ciddiyete bürünmek üzere olduklarını göstermek açısından anlamlı. Ve bu da beni inanılmaz heyecanlandırıyor. İki nesildir Xbox platformlarının en büyük problemi, Microsoft’un yeterli birinci parti desteği atamaması bana soracak olursanız. Havok’un alınması, bu yönde artık iplerin daha sıkı tutulacağını gösteriyorsa, harika. Bekleyip göreceğiz.

Yiğitcan Erdoğan

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Tüm yazıları (2655)

Bunlar da ilgini çekebilir

Yorum Yap

E-posta yazman isteğe bağlı. E-postanla yazarsan ilk yorumun okunup yayımlanır, sonrakiler doğrudan çıkar; e-postasız yorumlar her seferinde okunup öyle yayımlanır. Yorumları site yöneticileri ve yazarlarımız okuyup onaylar; onay bekleyen yorumunu bu tarayıcıda bir hafta boyunca sen de görürsün, onaylanana kadar başka okur görmez. Adın ve yorumun yayımlanır; e-posta adresin ve IP'n yayımlanmaz, yalnız site yöneticileri görür, spam denetimi ve sorumluluk için saklanır — ayrıntısı Gizlilik Politikası'nda. Spam denetimi sunucumuzda yapılır; yorumun başka bir hizmete gönderilmez.