Apple ve Microsoft, aynı Apple ve Google gibi; acayip bir rekabetin içerisindeydi yıllar boyunca. İki husumette de koşullar ve acayiplikler ortaktı. Apple, iki firmayla da yazılım anlamında; biri mobil, biri bilgisayar cephesinde ciddi anlamda kapışıyor ve ciddi anlamda da yeniliyordu. Ancak bu iki firmanın aksine, Apple aynı zamanda donanımı da ürettiği için, epey eşsiz bir liderliğe de sahipti. Google da, Microsoft da ürettiği yazılımları OEM (“Oriijinal Cihaz Üreticileri”) dediğimiz partnerlere lisanslıyorlar, daha yüksek pazar payına ulaşıyorlar, ama bizzat donanım üretmedikleri için markalarının kontrolünü çok daha zayıf bir biçimde idame ettiriyorlardı.
Son yıllar, bunun değişmeye başladığı zamanlar oldu. Google donanım işinde daha çok etkin olmaya başladı, Microsoft Nokia’nın cep telefonu operasyonlarını satın aldı… Ama herhalde, bu kavgalarda en atak olunduğu sene olarak tarihe 2016 geçecek. Google’ın Pixel’i duyurmasının ardından, Microsoft da “Heeayt” diye üzerine gelen bin atlı Bizans akınlarının arasından doğruldu, ve “Buyurun” dedi, “Tarihimin ilk all-in-one PC’si, Surface Studio”
All-in-One dediğimiz, şu iMac’in de ait olduğu aile, yani kasasız bilgisayarlar. Surface Studio, direkt olarak iMac ile kapışması için tasarlanmış bir alet. Ve gerçekten muhteşem bir rakip olacak gibi gözüküyor. Bir kere 28 inçlik, 12.5 milimetre genişliğindeki ekranı, 13.5 milyon pikselle resmen şov yaparak başlamış işe. Üstelik iMac’lerin aksine sabit de durmuyor, istediğiniz açıya rahatlıkla ayarlanabiliyor. Üstelik dokunmatik olduğundan, Apple’ın eksik bir biçimde iPad Pro ile doldurmaya çalıştığı o açığa tüm haşmetiyle, rahatlıkla çöküyor.
Özellikleri de zaten maşallahlık. 3000, 3500 ve 4200 dolarlık modelleri var. En son model, GeForce 980M ekran kartıyla geliyor, yani çok kafayı kırarsanız, iyi bir oyun makinesi olarak da alınabilir. Ama elbette, esas derdi bu değil. Profesyonel hayatın kreatif alanlarına sızmak istiyor Microsoft, zaten adını da “Surface Game” değil, “Surface Studio” koymuşlar. Bu bakımdan, gerçekten iMac’e yaraşır bir rakip olduğu kesin. Yarışabilecek mi? Göreceğiz. Siz ne diyorsunuz?