Konsollar, eminiz çoğunuz aşinadır, kapalı yapılara sahip olan makinelerdir. Genelde içinin –ne yazılımsal, ne de donanımsal anlamda– çok kurcalanması tavsiye edilmez, hatta pek çok kullanıcı sözleşmesi bunu alenen yasaklar. Fakat diğer yasaklar gibi, bu da internetin bıçkın delikanlıları tarafından ilk günden itibaren delinmeye çalışılır. Genelde bu delmelerin ortaya çıkaracağı şeyler bellidir. Korsan oyun oynama yöntemleri, gelecek özelliklere dair ipuçları, oyun hileleri… Ancak Switch için bunu yapan kullanıcılar ortaya müthiş bir şey çıkardı.

Bir omamori.

Switch’in içerisinde, kodların derinlerinde bir oyun gizli. Golf. Ülkemize Micro Genius adı altında çakmaları giren Nintendo Entertainment System’ın en eski oyunlarından biri. Hiçbirimiz resmen NES oynamadık belki, ama eminim ki belirli bir yaş aralığındaki herkes bu Golf oyununu biliyordur. Bilmediğimiz şey ise, Nintendo’nun neden Switch’in içine bu oyunu gizlediği. Onun cevabı da oyunu kodlayan kişide gizli. Satoru Iwata. Nintendo’nun, 11 Temmuz 2015’te kaybettiğimiz başkanı. Şu lafıyla yıllar önce bizim kalbimizi kazanmış müthiş adam:

Kartvizitimde CEO yazıyor. Zihnime göre ben bir programcıyım. Kalbimde ise oyuncuyum.”

Switch’in içinde Golf’ü aktive etmek istiyor, Iwata’nın 1984’te tek başına programladığı oyunu bir görmek istiyor musunuz? Yapmanız gereken tek şey, internete hiç bağlanmamış bir Switch bulmak. Tarihini 11 Temmuz’a ayarlamak. Ve Iwata’nın Nintendo Direct’lerinde alametifarikası olan iki eli kafanızın yanlarına tutup göz hizasında ileriye itme hareketini, Joy-Con’ları kullanarak yapmak. Bu durumda sizi Iwata’nın 直接 deyişi karşılayacak. Golf açılacak.

Nintendo bunu bilerek ve isteyerek bu şekilde yapmış. Tarihine kadar öyle. Şu an bunu internete bağlanmış Switch’lerde yapamıyorsunuz, çünkü Golf açılıp açılmamak için Nintendo’nun sunucularından aldığı tarih bilgisine güveniyor. Sadece 11 Temmuz’da bu hareket Golf’ü açıyor yani Switch’te. Sadece Iwata’nın ölüm yıldönümünde, Iwata’nın alametifarika hareketi, Iwata’nın ilk eserlerinden birini koyuyor önünüze. Çünkü bu bir giz, bir easter egg, bir unutkanlık değil. Japon oyuncular, internetin öte tarafında adını koydular bunun. Bu bir omamori. Shinto ve Budist inancında, iyi şans getirmesi için takılan, kullanılan bir tılsım. Hamail.

Bu Iwata-san’ın Switch üzerinde gezinen koruyucu ruhu.

Bu Nintendo’nun neden diğer tüm oyun firmalarından farklı olduğunu ispatlayan en önemli şey.

Varol be Nintendo!

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.