Star Wars dünyasında dark side ve light side arasında geçen mücadeleyi anlatan enfes bir kart oyununa hazır mısınız? Öncelikle güzel haberi vereyim oyun Magic’te olduğu gibi bir CCG değil. İkisinin arasındaki farkı merak edenleri bu yazıyı okuyabilir.

Star Wars LCG ilk bakışta biraz karışık gibi görünüyor. Ama inanın bana biraz sabrederseniz çok keyifli bir oyun sizi bekliyor. O yüzden yazı her ne kadar uzun gözükse de korkmayın ve okumaya devam edin!

91HvQc1-PaL._SL1500_

Star Wars LCG’i klasik Magic gibi oyunlardan ayıran bir çok özelliği var. Oyunu anlatmadan bunları kısaca listelememin oyunu daha rahat anlamanızı sağlayacağını umuyorum.

  • Oyunda kartlar tek başına değil. Kartlar objektif setlere ayrılmış durumda. Bu setlerin hepsi 1 objektif ve 5 karttan oluşuyor.
  • Her deste 10 objektif set ile hazırlanıyor. Her setten en fazla iki adet kullanılabiliyor.
  • Oyun asimetrik bir oyun. Her iki tarafın kendine özel kazanma koşulları var
  • Dark side’ın amacı Death Star’ı 12’ye getirmek.
  • Light side’ın amacı 3 adet objektifi yok etmek.
  • Oyunda kullanılan kartlar bir kartı kullandığınızda üstüne gerekli miktarda focus token koyuyorsunuz. Bu kartın o tur kullanılmış olduğunu gösteriyor.. Bu Magic’teki tap hareketine benziyor, ama kartı yan yatırmak yerine üstüne token koyduğunuz için Magic veya diğer kart oyunlarda mümkün olmayan bir sürü olasılık yaratıyor (bir kartın bir turdan fazla kullanılamaması gibi).
  • Oyunda 6 farklı deste var. Light Side ve dark Side desteleri karıştırılamıyor.
  • Dark Side: Sith, Impreial Navy, Scum & Villainy (bounty hunterlar)
  • Light Side: Jedi, Rebel Alliance, Smugglers & Spies

 

Kart çeşitleri:

  • Objective (oyundaki başlangıç kaynakları, bu deste ana desteden ayrı)
  • Unit ( karakterler, gemiler vs)
  • Enhancement (ünitelerinizi ve oyun alanınızı geliştirmenizi sağlayan gelişmeler)
  • Event (olaylar, oyunda kaynağı ödendiği sürece istediği zaman oynanabilir)
  • Fate (sadece Edge Battle’da kullanılabilen kartlar)

Kartların Anatomisi

star wars

Savaş ikonları:

  • Unit Damage  (sadece ünitelere verilen zarar)
  • Tactics (ünitelerin üstünde focus token koymanızı sağlar)
  • Blast Damage (sadece aktif saldıran kişinin verdiği objektif zararı)

Peki oyun nasıl oynanıyor? Her oyuncu öncelikle 10 objektifinden 4’ünü çekiyor, bunların arasında 3’ünü çekip diğerini objektif destesinin altına koyuyor. Daha sonra normal destesinden 6 kart çekiyor ve oyun başlıyor. Dark Side her zaman oyuna ilk başlayan taraf, ama ilk elde saldıramıyor.

 

Oyunun Aşamaları:

Aşağıdaki kart affiliation kartınız. Hem kaynak sağlıyor, hem de size oyunun aşamalarını hatırlatıyor ^^

Oyunda sadece belli affiliationların kullanabileceği objektifler olduğu için hangisini seçtiğiniz önemli bir seçim.

ffg_sith-core

1)   Balance

2)   Refresh

3)   Draw

4)   Deploy

5)   Conflict

6)   Force

 

 

 

Balance:

Oyunun ilk aşaması olmasına rağmen en son anlatacağım.

 

Refresh:

Her kartın üzerinden 1 focus token kaldırılıyor.

 

Draw:

Aktif oyuncu isterse önce elinden 1 kart atıyor ve sonra elini reserve value’suna tamamlıyor (bu standart bir oyunda 6).  Eğer 6’dan fazlaysa elindeki kartları atarak 6’ya iniyor.

 

Deploy:

Aktif oyuncu elindeki kartlardan istediklerini gerekli kaynakları harcayarak açıyor. Ünite ve geliştirmeler (enhancement) sadece bu aşamada oynanabiliyor.

 

Conflict:

Aktif oyuncu istediği ünitelerle istediği objektife saldırır. Her objektife her el 1 kez saldırılabiliyor, yani bir turda potansiyel olarak 3 farklı savaş olması mümkün. Bu aşama Star Wars’un belkide en kritik anlarından biri. Hangi adamlar hangi objektife, hangi sırayla saldıracağınız oyunun gidişatını değiştirebilir.

Aktif oyuncu saldıracağı objektif ve adamları seçtikten sonra sıra defans yapan oyuncuya geliyor. Bu oyuncu blok yapacak adamları seçebilir veya aktif oyuncunun karşılıksız saldırmasına  izin verebilir. Saldıran kişi eğer bloklanmazsa iki şey oluyor. Aktif oyuncu  otomatik olarak Edge Battle’ı kazanmış olur ve bloklayan kimse olmadığı için saldırdığı objektife karşı 1 zarar kazanır (unopposed bonus).

Aktif oyuncunu saldırısını bloklanırsa oyuncular Edge Battle’a girer. Edge Battle ise oyundaki en büyük blöf şansınız. Bu savaşın sonucunu direkt etkileyen çok kritik bir nokta çünkü edge’i kazanan ilk saldırma şansını ve edge ile çalışan savaş ikonlarını kullanma şansını yakalıyor.  Yani aktif oyuncu objektife saldırıyor olsa da defans yapan kişi bu savaşta ilk zararı verebilir. Böylece bir veya birden çok üniteyi zarar vermen etkisiz hale getirebilir.

Edge’de oyuncular sırasıyla kartlarını ters koyuyor, her iki oyuncu da passladığı zaman kartları açarak kimin kartlarında daha çok force ikonu olduğuna bakıyoruz ve kazananı belirliyoruz.

 

Force:

Oyuncular istedikleri kartları Force’a adıyorlar… Bu aşamanın sonunda Force’un kimde olduğunu anlamak için Force’a adanmış ve focuslanmamış adamların kaç tane Force ikonu olduğuna bakıyoruz. Daha fazla Force ikonu olan oyuncu Force’u kazanmış oluyor. Force’u kazanan oyuncu force dengesini ele geçirmiş oluyor.

balance-of-the-force-token

Balance (aslında oyunun ilk aşaması ^^):

Bu aşamada aktif oyun DS ise ve Force’u aldıysa Death Star’ı 2 ilerletiyor. Eğer Froce LS’da ise sadece 1 ilerliyor.

Eğer LS aktif oyuncuysa ve force LS’da ise LS oyuncusu istediği bir DS objektifine 1 zarar veriyor. Eğer force DS’da ise hiç bir şey yapmıyor.

 

Oyuncu Sayısı: 1vs1 / 2vs2

Karmaşıklık Seviyesi: Orta- Yüksek

Oynama Zamanı: 15-60 Dakika (şansa, destelere, oyuncuların karar verme hızına göre baya değişiyor)

Öğretme Zamanı: 15-20 Dakika

Dil Bağımlılığı: Yüksek, tüm kartlarda bol miktarda ingilizce metin bulunuyor.

Oyun her ne kadar karmaşık gözükse de aslında 1-2 oyundan sonra oldukça akışkan ve mantıklı bir hale geliyor. Oyunlar 15 dakikadan 1 saate kadar sürebiliyor. Arada hangi kararı vereceğinize dair çok düşünmenizi, risk almanızı ve blöf yapmanızı gerektirecek zamanlar oluyor. Oyunun en keyifli anları da bunlar. Bir Edge Battle’ı kazanarak oyunu bitirmenizi sağlayacak hamleyi yapmayı umarken bir anda beklenmedik kartla tüm şansınızı yitirebilir veya harika planlamanız sonucun 1 turda oyunu kazanabilirsiniz.

Oyundaki her deste birbirinden farklık. Sithlerle oynarken force etrafına kurulu, oyundaki her şeyi kontrol eden bir oyun oynuyorsunuz.  Imperial Navy ise dev gemileriyle LS objektiflerine saldırmak ve oyunu en kısa zamanda brüt güçle kazanmak üstüne kurulu.  Bounty Hunterlarla oynadığınızdaysa karşınızdaki oyuncunun destesinden, elinden ve oyundaki kartlarını yakalayıp hapsederek onu delirtebilirsiniz. Tabii  LS tarafı da bir bu kadar heyecanlı ve farklı.

Uzun lafın kısası Star Wars gördüğüm en keyifli, en güzel oyun. Kart oyunu ve Star Wars’u seviyorsanız vakit kaybetmeden denemenizi öneririm.

Bu arada oyun ilginizi çektiyse Team Convenant’ın turnuva videolarını izlemenizi şidddetle tavsiye ederim.

 

Author

Güncel masa üstü oyunları takip etmek için: https://instagram.com/egetunca Sorularınız için: egetunca@gmail.com

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.