Çok iyi hatırlayamasam da sanırım ilk oynadığım oyunlar arasında Tetris ve Super Mario vardı. Özellikle Mario oynarken oyunu kaydedemediğimden atarinin adaptörü delice yanmasına rağmen oyunu bitirebilmek uğruna cihazı kapatamazdım. Neyse ki oyunlarda kaydetme özelliği geldi ve en baştan başlamak korkusu olmadan oyunları keyifle oynamaya başladık.
Yıllar geçtikçe oyunlarda sadece grafik detaylarının artışına tanık olmakla kalmadık, aynı zamanda birbirlerinden farklılaşabilmek adına oyunların menü ara yüzlerinden tutun da birçok oyun mekaniğinde yaratıcı uygulamalara geçtiklerini gördük. Bu gelişmelerden biri de “Save Game” sisteminde gerçekleşti.
İyiden kötüye ya da tarihsel gelişim gibi bir sıra olmaksızın oyun örnekleriyle gelin örneklere göz atalım.
1. Menü >> Oyunu Kaydet
Bu yöntem muhtemelen en basit, bilindik ve en sık kullanılan yöntem diyebiliriz. Hatta numara vermesek bile olurdu. Oyunu kaydedebilmek için oyuncuların ilk başvurmaya çalıştıkları yöntem de genelde bu oluyor. Tabii her oyun bu seçeneği sunmuyor artık. Örnek olarak Bioshock 1 ve 2 bu seçenek yer alırken, Bioshock Infinite oyununda bu seçenek yer almamıştı. Hitman’in ilk oyununu ise hiç saymayalım 🙂
Oynadığım en eski oyunlardan biri Half-Life olduğundan bu kaydetme seçeneğine öncelikle bu oyunu örnek vermek istiyorum. Aynı zamanda Hızlı Kaydet (Quick Save) seçeneği de yer alıyordu ve sanırım F6 kısayol tuşuyla her adımda oyunu kaydedebiliyorduk. Bu yöntemin avantajı her istediğimiz aşamada kaydedebilmemiz olsa da bazen Hızlı Kaydet seçeneği oyunda sürekli ölmemize sebep olabilecek şekilde saçmalığa bürünebiliyordu. Can seviyeniz azken (başka bir yazıda can barı gösterimine de değinsek fena olmaz) yüksekten atladığınız sırada alışkanlıktan eliniz kısayol tuşuna gitmesin sakın 🙂
2. Radyo Frekansı
Hideo Kojima önderliğinde hayatımıza giren Metal Gear serisinde doğru frekansı aradığımızda oyunu kaydedebiliyorduk. Metal Gear Solid’in ilk çıktığı dönemde pek çoğumuzda internet erişimi olmadığından, frekansları ve bu frekansları aradığımızda karşımıza kimin çıkacağını genelde bir kağıda not alıyor, buna bakarak ilerlemeye çalışıyorduk.
3. Daktilo Kullanmak
Resident Evil serilerinde ekipman toplamak ve doğru ekipmanları yanımızda taşımak özellikle ilk oyunlarda çok önemliydi. İlk oyunun giriş videosuyla büyülenip, ardından ilk kaydetme adımıyla karşılaşınca çok şaşırıyordu insan. Elimde bir mürekkep varken daktilonun başına geçince bir anda “Save Game” yazısını görmek gerçekten çok entersan değil miydi?
4. Kanepede Oturmak
Bu oyunu ya çıktığı zaman PS2’den oynadınız, ya da sonraki PS3 remaster’larından. Durum her neyse, ICO hala en ilginç oyunlar arasında yer alıyor. Oyunu kaydetme yöntemi de bir hayli nevi şahsına münhasırdı. Kurtulmak için oradan oraya koşuştururken bazı yerlerde konumlanmış kanepeyi gördüğünüzde iki karakteri aynı anda buraya oturttuğunuzda onlar dinlenirken siz de oyunu kaydedebiliyordunuz.