7. Casper

07 Casper

T-1000 ilk defa kısmen CG ile üretilmiş ana karakterdi. Jurassic Park’taki T-Rex ve dinozorlar da ilk sıfırdan yaratılan ve organik hareket eden canlı varlıklar olma onuruna sahiptiler. Ama ne hikmetse, ILM’in belki de en büyük teknik başarısı Casper filmiyle geldi. Filmin ana karakteri sevimli hayalet Casper, ilk konuşan, tamamen sentetik ve tamamen CG ana karakterdi. T-1000’in şekil değiştirdiği sahneler filmin toplam beş dakikasını alıyordu, ama Casper’ın diğer karakterlerle etkileşime geçtiği sahneler gırlaydı ve üstüne üstlük tek hayalet karakter de o değildi.

 

8. Jumanji

08 Jumanji

Merhum Robin Williams’ın en sevdiğimiz filmlerinden biri Jumanji’nin de arkasında ILM vardı. Jumanji, hatırlamayanlar için doğaüstü bir masa oyunuydu ve oyunun bir sonucu olarak, filmin bir noktasında gerçek dünyayı türlü türlü vahşi hayvanlar dolduruyordu. Bu hayvanların hepsi CGI ürüüydü ve hepsi ILM’in ellerinden bizzat çıkmaydı. Bu hayvanların kürkleri, sinema tarihinin ilk foto-realistik CG hayvan kürkü olma onuruna sahipti. Hakikaten de baya iyilerdi.

 

9. Spawn

09 Spawn

Spawn aslında görece küçük bir bütçeyle çekilecekti. Orijinal plan oydu. Karakterin kendisi delicesine popülerdi ve bağlı olarak Image Comics’i de delicesine popüler etmişti, fakat stüdyo projeye çok güvenmiyordu. Fakat başrolünde Michael Jai White‘ın olduğu Spawn’ın bütçesi, ihtiyaç duyulan efektler görüldükten sonra iki katına çıkartıldı. Bu efekt bütçesinin ciddi bir kısmı o muhteşem pelerine gitti ki, zaten listeye almamızın sebebi de oydu. Spawn’ı çizgi romanlardan hakkıyla uyarlamak için o pelerinin doğru yapılması gerekiyordu, ILM de tam olarak bunu yaptı.

 

10. Star Wars Episode II: Attack of the Clones

10 Attack of the Clones

Star Wars’ın tüm filmleri ILM imzasıyla çıktı piyasaya, zaten bunun için kurulmuş bir firma olduklarını düşünürsek şaşırtıcı bir şey de değil. Ama Attack of the Clones, bu alanda kendilerini aştıkları bir nokta oldu. Geonosis arenası zaten başlı başına bir efsaneydi, uzay sahneleri iyice abarmıştı, filmdeki uzaylılar şahane gözüküyordu… Ama bizi en çok Yoda vurdu. Attack of the Clones’da ilk defa Yoda’yı tamamen CGI bir şekilde üretti Lucasfilm ve ILM. Sonuç şahaneydi. Hatta o kadar şahaneydi ki, Episode V, VI ve I’deki kukla Yoda’lar gözümüze bir çirkin gözükmeye başladılar.

 

11. Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest

11 Pirates of the Caribbean

Pirates of the Caribbean serisinin CG sahneleri de bize ILM’den hediye, artık Disney Lucasfilm ile birlikte ILM’in de sahibi olduğu için, muhtemelen bundan sonra da öyle kalacak. Diğer filmler de elbette takdire şayanlar, özellikle de Curse of the Black Pearl’in iskelet sahneleri ayrı bir efsane. Ama Dead Man’s Chest özel. Dead Man’s Chest ayrı. Bu filmde Davy Jones ve mürettebatı için iMocap isminde bir sistem geliştirdi ILM. Bununla birlikte motion-capture oyunculukta, WETA Digital’ın da yaptıklarıyla resmen bir çığır açılmış oldu.

 

12. The Avengers

12 Avengers

Bu da listemizdeki son isim, son film. ILM’in daha önünde kıracağı çok bariyer var, daha çok fazla örnek teşkil eden iş yapacak. Eminiz buna. 40 yıllık ömründe şu kadar inanılmaz güzel işler yapan bir firma, dahasını da yapacaktır. Biz son onuru Avengers’a vermek istedik. Ne de olsa gelmiş geçmiş en çok izlenen 3. film kendisi, bir yapı taşı, önemli bir mihenk anı. Artık sinemanın popüler kesmini çoğunlukla Avengers’ın yaptıkları belirliyor. Ve elbette Avengers başarısının büyük bir bölümünü de ILM’e borçlu…

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

3 Comments

  1. Raşit Kaya Reply

    Okuduğum en sağlam listelerden biri, ellerinize sağlık. ILM’in sinema tarihinin yazarlarından olduğunu söylesek yeridir. Resmen teknik olarak yaşanan bütün devrimlerin arkasında varlar. Bir an için Tron filmlerinin arkasından çıkacaklar sanmıştım ama onlar başka bir dünyaymış demek ki.

  2. Roger Rabbit diyince aklıma Space Jam geldi ama sanırım direk Warner Bros’dan çıkma bir çalışma o film, teknik ekipten emin olamadım.
    Ayrıca Space Jam demişken, LeBron James’le ikinci filmi çekme senaryoları dönüyordu geçen sene, o konu ne oldu bir bilginiz fikriniz var mı?

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.