HTC Vive ve PSVR arasında devam eden “Kimin oyunu daha kral” yarışmasında, PS4 “Aim Controller” lansman oyunu Farpoint ile bir adım öne geçiyor gibi.
Normalde oyun incelemelerini ve ilk bakışlarını kanala koyuyorum, pek yazmıyorum ama bu sefer VR işi olunca başka bir şekilde ele alayım istedim. Bir kaç gün içerisinde Farpoint oynanış videosu da atacağım ama bunu bir okuyun.
HTC VIVE vs PSVR
Mütevazi evinde hem HTC Vive hem de PSVR kullanma şansına sahip nadir oyunculardan birisi olduğumu düşünüyorum ve takdir edeceğiniz üzere PSVR üzerinde Farpoint oynarken oyunu sürekli HTC Vive‘daki muadilleri ile kıyasladım.
HTC Vive ve PSVR birbiri ile kıyaslanan dönemdaş sanal gerçeklik çözümleri olsa da, aralarındaki fark pek çok açıdan kıyas tutmayacak kadar büyük. Neydir bu farklar? Nasıl?
Sensör Yapısı
HTC Vive bulunduğu odayı duvara monte edilen iki sensör ile tarayarak kullanıcıya gerçeğe yakın bir özgürlük hissi verirken, PSVR şimdilik bildiğimiz PS4 kamerası ile odayı tarıyor. Hassasiyet konusunda ikisi arasında net bir fark ben hissetmiyorum ancak PSVR tek kameradan görüntü aldığı için, kumandaların kameraya dönük kalması gerekiyor.
İçerik Zenginliği
HTC Vive şu anda Oculus teknolojilerini (Minecraft!) , bağımsız / yayıncısız yazılımları, Steam içerisindeki bütün VR ürünlerini çalıştırabiliyor. En geniş oyun / ürün deneyimini sunan cihaz HTC Vive. Öte yandan, PSVR için çoğunluğu oyun, bu ürünler henüz yeni yeni geliyor. Seçenekler daha az.
İçerik Kalitesi
HTC Vive’da seçenek daha az ama “kaliteli neler var” deyince seçenekler hızla PSVR ile eşitleniyor. VR oyunlarında henüz “proof-of-concept” dediğimiz, yani “Ulan birisi yapsa süper olacak ama henüz bu kadar oldu” seviyesini geçen çok az iş var. Seri bir inovasyon ve “deneyelim, ya tutarsa” dönemindeyiz. Büyük stüdyolar VR işine girerken ya PSVR ya Oculus ile exclusive anlaşmalar yapıyor.
Fiyat
Son olarak, fiyat. Burada acı haberler geliyor. Türkiye’de sıfırdan “sanal gerçeklik” yaşayayım diyerek “HTC Vive ve çalıştıracak sisteme” girişmek, aşağı yukarı 3 tane “PSVR + PS4 + Kamera” seviyesine geliyor. Benim gibi bu işi tutkuyla sevmiyorsanız, işiniz değilse, proje üretmiyorsanız HTC Vive hiç ulaşılabilir bir teknoloji değil. PSVR ise, ıvırı zıvırı vs derken, 2,5 PS4 fiyatına geliyor. Canınız VR çekiyorsa, ülkemiz şartlarında aile huzurunuzu kaçırmayacak tek çözüm, dürüst olalım, PSVR arkadaşlar.
Farpoint ve PlayStation’ın Aim Controller’ı
Şimdi, PSVR‘ın eşlikçi ‘silahı’ Aim Controller ve Farpoint paket olarak satılıyor. Sony’den bize de inceleme için bir kutu gönderdiler, ekibin VRcıbaşı olarak elbette iş bende kaldı.
İtiraf etmeliyim, şu noktada Aim Controller beni Farpoint‘ten daha çok heyecanlandırıyor. Farpoint‘e biraz sonra geleceğim, VR için iyi bir oyun, ancak bana tanıttığı kumanda, Aim Controller, çok zamandır beklediğim bir adımdı.
HTC Vive‘ın bir sürü teknik üstünlüğüne rağmen, bir sıkıntısı, aslında bir oyun cihazı olarak kurgulanmaması. Resmi bir ‘tüfek’ mekanizması hiç çıkmadı, HTC’nin tracker lansmanından anladığımız üzere de asla çıkmayacak. Tracker, herhangi bir objeyi HTC Vive kumandasına dönüştürmeye yarıyor, ancak oyuncular olarak biliyoruz ki saatlerce elimizde tutacağımız obje ergonomik değilse kesinlikle can sıkabiliyor. Kumandalar normalde aşağıdaki gibi iki parça, tüfek gibi tutmak çok zor oluyor.
HTC Vive üzerinde Farpoint‘e rakip Onward oyunu var. Genelde kumandaları millet şöyle tüfeğe çeviriyor:
Komik evet, ama VR’ın içerisinde hiç bir şey değişmiyor. Buna az sonra geleceğim. Yukarıda gördüğünüz kurmaca şeyin çok daha profesyonelleri de var, önemli olan kumanları aynı hizada, konforlu şekilde tutmak.
PSVR’ın Aim Controller’ı konuyu şöylece çözmüş:
Ne yalan söyleyeyim, benim zevkim için biraz nonniş görünüyor, hiç kutunun üzerindeki gibi HARDCORE GAMER FYEAH bir havası yok. PSVR’ın Aim Controller’ı hafif, eli terletmiyor, şarjı çok uzun gidiyor ve Farpoint oynarken güzel destek verdi. Kumandanın ergonomisi iyi, tuşlar güzel yerlere konmuş. İstediğimizi veriyor, çünkü az sonra sanal gerçekliğe gireceğiz, unutmayın! Kumanda görünmeyecek bile.
FARPOINT – Böceklere Ölüm, Merhaba VR Shooter!
Arkadaşlar, tipi önemli değil. Sanal gerçekliğe girdikten sonra yukarıdaki demire takılmış HTC Vive kumandası garabeti de, bizim nonniş görünen PSVR silahımızda günün sonunda aşağıdaki şeye dönüşüyor:
Farpoint, oynadığım ilk tümüyle bitmiş, akıcı VR fps oyunu oldu.
Oyun olmuş.
Bir uzay keşfi sırasında kaybolan iki biliminsanının izini sürdüğümüz ve bilimum it ve köpek ile çatıştığımız oyun bana sık sık “İnşallah bir gün Mass Effect’leri de böyle oynarız” dedirtti.
Oyun grafik olarak son nesil değil, ancak sanal gerçeklik oyunları çoğunlukla değildir, sistem gereksinimleri çok daha yüksek olduğundan 3-4 senelik grafikleri görürüz. Öte yandan, sanal gerçeklik kullanmamış arkadaşlar için, 10 yıllık oyun bile içine girdiğinizde grafiklerin ötesinde etkiliyor oyuncuyu.
Farpoint’i yapan ekip bunun farkında ki, aksiyon anları dışında bize güzel manzaralara rahat rahat bakam fırsatı vermişler.
Oyun düz bir FPS oyunu olmaktan izini sürdüğümüz biliminsanlarının başına gelenleri gördüğümüz sahneler ile kurtuluyor. VR ile yanlarında olmak güzel, etkileyici bir his. Öte yandan aksiyon kısmı, DÜZ FPS, üstünüze başınıza böcekler koşuyor, lap lap lap vuruyorsunuz.
Sıkıcı geldiyse, VR oyunu oynamadınız demektir! Arkadaşlar, VR’da her oyun, başta FPS’ler kalp çarpıntısı ve ter yapıyor, suratınıza atlayan yaratıklar cidden gözünüzü kapatıyor, eğilme, yuvarlanma hissine kendinizi zor tutuyorsunuz. Gerçekten denemeniz lazım! 🙂
Benim gözüm ve ellerim VR’a alışkın olduğu için üstümüze koşan binbir çeşit yaratığı vururken çok zorlanmadım.
Sanal gerçeklik oyunlarında YÜRÜMEK ciddi sıkıntıdır. Çoğu oyun alıştığımız yürüme yöntemleri yerine zıplama fonksiyonları, ya da oturduğumuz kurgular düşünüyor. FPS oyunları bu açıdan da önemli, Farpoint de bu işi iyi becermiş. Normalde baktığın yöne yürüyorsun oyunda, ancak ayarlardan açarak yürüme + bakma açılabiliyor. Bunun çoğu insanın başını döndürdüğünü duyuyorum ancak 1 yıla yaklaşan VR deneyimlerimde henüz hiç başım dönmedi, aksine hareket ve aksiyon sertleştikçe coşuyorum. Bu insanına göre değişiyor, benim beş uzvumla ateş ettiğim oyunlarda “Abi kapat” diye bırakan arkadaşlarım da oldu. Farpoint gayet rahat oynanıyor ama dediğim gibi, kişiden kişiye değişebilir. Siz rahatsız olursanız diye bu hareketi kısıtlayan ayarları koymuşlar.
Oyun bir noktaya kadar hikayeyi keyifle ilerletti, gel gelelim bir noktadan sonra sadece uzasın diye üstüme yaratık atıyorlar gibi hissettim. Tahminim, “Aim Controller launch oyunu olacak bu, SÜREYİ UZATIN” denmiş ve ekip elinden geleni yapmış. İlk 4 saatteki işçiliği oyunun geri kalanında aradım.
Sonuç
Sanal gerçeklik oyunlarında milletin kafasına sıkmaya meraklıysanız, HTC Vive üzerinde Onward, PSVR üzerinde Farpoint şu anda yaşanabilecek en güzel sanal gerçeklik deneyimlerini sunuyorlar.
PSVR’ın Aim Controller’ı hafif, eli terletmiyor, şarjı çok uzun gidiyor ve Farpoint oynarken güzel destek verdi. Kumandanın ergonomisi iyi, tuşlar güzel yerlere konmuş. Daha büyük, daha heyecanlı FPS oyunlarında beraber çok eğleneceğiz belli!
PSVR sahibiyseniz Aim Controller alıp Farpoint’e bakın derim, ancak 2017 – 2018 döneminde çok daha iyi FPS oyunları da göreceğimize inanıyorum.
Henüz PSVR olayına girmediyseniz, oyunlar gelmeye başladı, birkaç ay daha bekleyip PSVR olayına girin derim. Ancak, VR herkese göre olmayabiliyor, önce bir deneyin!