Arkadaşlarınızı Delirtmeye Hazır Mısınız?
1995 yılında piyasaya çıkan ve artık klasik masaüstü oyunlarından biri haline gelmiş olan bir şans/strateji oyunu. Oyundaki amacınız Catan adasında gerekli kaynakları toplayarak yerleşim yerlerinizi geliştirerek 10 puana ulaşmak.
Settlers of Catan’ın az kurallı bir oyun olması bu oyunu oyuncu olmayanları masaüstü oyunlara tanıştırmak için harika bir oyun haline getiriyor. Bu özelliğe sahip oyunlara kısaca ”gateway oyunları” diyoruz.
Peki Catan Nasıl Oynanır?
Öncelikle oyunu oynamak için en az 3 kişiye ihtiyacınız var, ek paketler olmadan oyun en fazla 4 kişi ile oynanıyor (ek paketle birlikte 5-6 kişiye kadar çıkıyor oyuncu sayısı). Her oyuncu oyuna 2 küçük kasaba ve 2 yol koyarak başlıyor. Peki bu kasabalar ne işe yarıyor? Oyunun en can alıcı kısmı bu binaların nereye yerleştirildiği.
Kasabalar ve Kaynaklar
Yukarıda gördüğünüz gibi binalarımızı farklı alanların üstüne değil kesiştikleri noktalara koyuyoruz. Binamız farklı alanlara dokunarak bu noktalardan kaynak almamızı sağlıyor. Sırasıyla her el oyuncular zar atıyor ve bu zar o tur Catan adasında hangi kaynağın (odun, saman, koyun, taş ve tuğla) üretileceğini belirliyor. Diyelim ben 5 attığımda haritada 5’e bağlantısı olan her oyuncu bir adet odun kazanıyor. Yani benim turumda sadece ben kaynak kazanmıyorum, hatta çoğunlukla kendi attığınız zarla kendinize bir yararınız olmuyor!
Oyuncular Arası
Gelelim oyuncular arasındaki etkileşimlere. Oyuncular arasında takas serbest. Takasta hiç bir sınırlama yok, isteyen oyuncu isteyen oyuncuyla istediği miktarda kaynak takasında bulanabiliyor. Burada ne kadar tatlı dilli olduğunuz, veya arkadaşlarınızın arkadasın ne işler çevireceğiniz oyunun kaderini belirleyebiliyor.
Hırsızlık!
Ve son olarak Settlers of Catan’nın kilit mekaniklerinden biri olan ”Hırsız”! Herhangi bir oyuncu 7 attığında hırsızı kullanıyor. 7’i atan oyuncu hırsızı haritada istediği bir alanın üzerine koyarak o alandan kaynak üretilmesini engelliyor. Ayrıca kaynağın üreticisinin elinden bir de kart çalıyorsunuz! Böylece biraz önce size koyununu vermeyen arkadaşınızı cezalandırabiliyorsunuz. Bunlara ek olarak alabileceğiniz özel kartlar var. Mesela bu kartlardan biri hırsızı kendi alanınızdan kovmaya yarayan şövalye. Ayrıca Settlers of Catan’da en uzun yola ve en büyük orduya sahip olan kişiler ekstra puan kazanıyor.
Catan yayınlandığı zamandan bu yana bir çok ek paket ile geliştirilmiş ve farklı özellikler eklenmiş bir oyun. Oyunu internet üzerinden Amazon gibi sitelerden veya Catan’ın kendi sitesinden (https://www.Catan.com) bulabilirsiniz. Ayrıca İstanbul’da oturanlar için 2-3 tane oyun kafesi var (Beşiktaştaki Kuka bunlardan biri https://www.facebook.com/KukaKafe) . Bu kafelerde hem bol miktarda Catan, hem de size oyunu öğretebilecek insanlar bulabilirsiniz.
Death Star oyun odasında keyifle oynadığımız bu oyunu kesinlikle bulup denemenizi öneriyoruz (aman dikkat, Vader gibi sinir sahibi insanlarla oynamamanızı tavsiye ediyoruz!).
– Ege Tunca
1 Comment
Pingback: Efsane Kutu Oyunu; CATAN! – betwixt