13-14 yaşlarındaydım, o zamanlar PlayStation benim için hayatımın en önemli cihazlarından birisiydi. Envai çeşit konsol rol yapma oyunuyla kendimi tamamen bambaşka dünyalara kapatabilmemi sağlayan bu küçük kutu, en çok değer verdiğim anılarımı da yaratmama imkan verdiği için Sony’yi her zaman el üzerinde tuttum
Fakat bir konsol asla oyunları olmadan var olamaz. Benim için PlayStation’ı bu kadar önemli yapan üç oyun serisi vardı. Bunlardan biri de Silent Hill’di.
Silent Hill, gerçekten de çok önemli bir oyun. Oyun tarihinde çok ciddi bir yeri var ve seriyi takip eden insanlar için iç içe geçen birbirine bağlı hikayeler bütünlüğü artık Silent Hill’in değişmez bir parçası. Bu ister çok beğenilmeyen Silent Hill: Homecoming olsun isterse Silent Hill: The Room; her oyun, çok daha büyük bir mitolojinin parçası ve bütün bunları bir araya bağlayan yegane şey ise karakterler.
Fakat bunun ötesinde, bu yazı P.T ve Kojima-Del Toro ortaklığı ile gerçekleştirilen Silent Hills ile ilgili, bu sebeple dedebeyler gibi size geçmişi övmeyeceğim, geleceği konuşacağız.
Fakat şunu da belirteyim, çoğu oyun aksine Silent Hill serisi kesinlikle kötü yaşlanmamış bir seri. Tamam, ilk Silent Hill PSX’in donanım sınırlamaları yüzünden yaşını epey gösteriyor fakat Silent Hill 2’yi şu anda PC’nize kurup kendinize terör ve gözyaşlarıyla dolu bir gece yaşatabilirsiniz. Oyunlar kesinlikle yaşlarını göstermiyorlar, yani hala geç kalmış sayılmazsınız.
Silent Hills’den bahsederken, Team Silent’tan bahsetmemek olmaz. Team Silent’ın kim olduğunu anlamanız önemli çünkü bu şemsiye serinin yapı taşını oluşturan isimleri kapsıyor. Öncelikle, Keichiro Toyama’dan bahsedelim. Bu adam Silent Hill’in yönetmeni ve ilk Silent Hill’i yapan adam. Konami ile yaşadığı anlaşmazlıktan sonra Toyama çok erken bir dönemde Team Silent’ı terk edip SCE Japan Studio’ya katıldı ve orada Siren serilerini çıkartmaya başladı. Siren serisi kesinlikle bir Silent Hill olamadı. Aksine çoğu insan tarafından tarihin tozlu sayfalarında unutuldu gitti. Toyama, şimdi Gravity Rush gibi aksiyon oyunları ile uğraşıyor, çok da bir şey yaptığı yok zaten, ilk Silent Hill’den sonra posta koyup gitti ve seri ile artık alakası yok.
Devam edelim, Masashi Tsuboyama. Bu adam Toyama’nın yerini yönetmen koltuğunda Silent Hill 2 eşliğinde alan adamdır. Silent Hill 2, bana soracak olursanız serinin en iyi oyunlarından, hatta Silent Hill 3’ü bu kadar iyi yapan formülü yaratan oyun olduğu için en önemli oyunu da denilebilir. Tsuboyama, daha sonra Silent Hill 4’ün sanat yönetmenliğini de yapmış bir isim, zaten etkilerini hissedersiniz.
Şimdi, üçüncü ve başka bir anahtar isim; Kazuhide Nakazawa. Nakazawa Silent Hill 3’ün yönetmeniydi, Silent Hill 3 serinin bana göre tartışmasız en iyi oyunuydu. Özellikle ana karakterin seride ilk defa kadın olması ve bu kadının serinin mitolojisini yerinden sarsan bir konuma sahip olması gibi özellikleri vardı 3.oyunun. Heather Mason, hepimizin video oyunu aşkı olarak ekranlarımızdan uzun yıllar gitmedi, onu çok sevdik, filmi çıkacağını öğrendiğimizde ise havalara uçtuk tabii ki.
Şimdi, Hideo Kojima ve Kojima Productions’a dönüyoruz. Kojima Productions, Hideo Kojima’nın firması ve Konami’nin altında yapılanan, bambaşka bir şirket. Kojima’nın Konami üzerinde ki forsunu zaten biliyoruz, adam “ben gidiyorum” dese büyük sıkıntılar çıkar Konami adına. Fakat şunu da biliyoruz, Kojima ve Konami’nin bağları zaten organikten öte. Bu iki oluşum birbirleri olmadan hayatta kalamaz, bu sebeple Kojima Productions’ın altında yapılacak herhangi bir proje zaten Konami’nin tam gücünü alacaktır.
Ve yine bu sebeplerle, Kojima bir Silent Hill oyunu yapmaya karar verdiyse, bunun planını çok öncesinden kurmuş olması gerekiyor. Şimdi çocukluğumdan beri büyük bir MGS ve Kojima takipçisi olduğum için, biraz olsun kısa adamın aklını okuyabiliyorum artık. Belki bazen size de oluyordur, bir yazarı veya bir müzisyeni o kadar sıkı takip edersiniz ki artık onu anladığınızı düşünürsünüz, ve bu düşünce size mutluluk verir, işte bu da böyle bir şey. Buradan şuna geliyoruz; ben Kojima’nın seçimlerinin ardında yatan nedenlerin çok sağlam nedenler olduğunu biliyorum. Snake’i David Hayter seslendirmeyecek dediği zaman bu adamın neden böyle bir karar aldığını da anlıyorum.
P.T ilk çıktığında ve bunun yeni bir Silent Hill oyunu olduğunu öğrendiğimiz zaman, anında Team Silent’ın üyelerinin şu sıralar nerelerde ne yaptığını araştırmaya başladım, karşıma çıkan sonuçlar beni hiç şaşırtmadı.
Silent Hill 3’ün yönetmeni, Silent Hill 2’nin yazarı ve yönetmeni, ilk Silent Hill’in yazarları ve daha bir sürü yetenekli insan, bir süredir Kojima Productions bünyesinde zaten halihazırda çalışmakta. Bunların çok büyük bir kısmı Metal Gear Solid 5: Ground Zeroes’un üzerinde de çalışmışlar hatta. Yani Kojima, bizi bir kere daha süper bir şekilde trollemeyi başardı, adam zaten yeni Silent Hill oyununu, Team Silent’ın en sağlam elemanlarıyla birlikte yapıyor, yani ortada yepyeni bir ekip falan yok, bildiğimiz, sevdiğimiz Team Silent ve güçlerini Kojima ile birleştiren bir Del Toro var, sizce böyle bir proje başarısız olabilir mi? Hiç sanmıyorum.
Şimdi Akira Yamaoka diye bağıranlar duyar gibi oldum. Yamaoka, yıllarca Silent Hil’e müzik yapan adam olarak gönlümüzde apayrı bir yere sahip, hatta bu yazıyı yazarken Homecoming’den “Elle Theme” mırıldanıyor olmamı başka bir şey açıklayamaz.
P.T’den gördüğümüz kadarıyla, zaten bu adamların ellerinde gerçekten muhteşem bir fikir var ve bu fikri harika bir şekilde uygulayabiliyorlar. Norman Reedus kısmı konusunda ise konuşmaya gerek yok, Kojima büyük bir Walking Dead hayranı, Reedus zaten popüler bir adam, üstelik gerçekten de bir Silent Hill hikayesinde sırıtmayacak biri. Bir de popüler aktris ve aktörlerin artık oyunlarda görünecek olmasına şaşırmayalım, bunlar milyon dolarlık prodüksiyonlar nihayetinde.
Del Toro ve Kojima arasında Pacific Rim’den ileri gelen bir dostluk olduğunu da geçtiğimiz yıl görmüştük, Kojima filmden çok etkileniyor, Del Toro zaten Kojima hayranı, ikisi de birbirlerini çok seven iki üretici ve beraber iki projede çalışacaklar, bunlardan biri Del Toro’nun filmi olacak, diğeri ise Kojima’nın oyunu.
Bu sebeple, Geekyapar olarak iddia ediyoruz, Silent Hills, Silent Hill serisinin en iyi oyunu olacak.