İnsanlık olarak teknolojiden istediğimiz ortak şeyler var. Her teknoloji tasarım dersinde dilediğimiz, ne zaman aklımıza takılan şarkıyı bulmaya çalışsak ama çabalarımız nafile kalsa istediğimiz, bence iki şey vardır. İki kolektif istek. İlki konuştuğumuzu yazıya döken kalemdi, bence çocukluğunun bir döneminde bunu herkes istedi. Teknoloji bunu başardı, yüzde yüz hatasız olmasa dahi bugün neredeyse her akıllı telefonun dikte özelliği var. Muhtemelen hâlâ yabancıyız bu özelliğe, belki büyüyünce düşündüğümüz kadar verimli bir özellik olmadığına karar verdik, ama yine de bu teknoloji cebimize sığdı.

İkincisi biraz daha hayaldi. Tahmin etmeye çalışın, tüm insanlığın en büyük ortak isteği neydi sizce? Tüm internette insanlık olarak yana yakıla istediğimiz o yegane şey?

Elbette şarkıları mırıldandığımızda artık kullandığımız ürün her neyse çıkarıp önümüze koymasıydı. Yazınca olmuyordu çünkü, “na na na” ya da “la la lala” harflere dökülüp arama motoruna yazılınca aynı şeyi yapmıyordu. Şarkıyı bulamıyorduk. Kim bilir zamanında nerede duyduğumuz melodi yine ölüp gidiyordu dudaklarımızda. E günler sonra başkası geliyordu yerine, unutulmuş, belki çocukluktan belki geçen aydan kalmış silik bir şarkı daha. Sonra yine beyin kıvrımlarımıza gömülüyordu.

İnsanlığın o büyük isteği gerçek oldu, yapay zekâ teknolojisi böyle giderken olmaması zordu zaten değil mi? Artık istediğimiz kadar şarkı mırıldanabiliriz, nereden kaldığını bilemediğimiz az miktardaki notayı saatlerce çarpık çurpuk da olsa mırıldanarak yapay zekâyı test edebiliriz. Google Asistan’ı biliyor musunuz? Hah, işte orada minik bir yazı göreceksiniz bundan sonra, “Şarkı bul.” Diye. Tıklayacaksınız ona, sonra da Back to the Future 2015’i gibi bir teknolojinin tadını çıkaracaksınız. Çok iyi değil mi?

Biz mikrofona doğru şarkıyı mırıldanınca makinemiz bu sesleri sayı bazlı sekanslar olarak ayrıştırıyor ve dönüştürüyormuş, sonra bu bilgi üzerinden araştırmasını yapıyormuş. Bu yüzden mükemmel perdeden söylemenize gerek yok, melodiyi tuttursanız yeter. 10-15 saniye boyunca mırıldanmanız bekleniyor sizden, sonrasında da muhtemel şarkılar önünüze çıkıyor. Teknoloji güzel bir şey galiba, ne dersiniz?

Tabii Google’ın yapay zekâyı kullanarak geliştirdiği tek şey bu değil. Daha iyi otomatik düzeltme üzerinde çalışıyorlar mesela. Dikkat ettiyseniz artık arama yaptığımızda çıkan videoların “anahtar kısım”ları bizi karşılıyor ekranda, ya da aradığımız sorunun cevabı internet sitesinden küpür halinde öne çıkıyor artık. Bazen yanlış yerler kırpılmış oluyor, sorunun cevabı değil de anahtar kelimelerin öne çıktığı yanlış yerler öne çıkıyor ama gelişeceğinden eminim. Şu an pek çok şarkıyı tanımlayamasa da şarkı bulma özelliği de gelişecektir. Şimdiye kadar Avengers tema müziğinden Muhabbet Bağında’ya kadar pek çok şarkıyı sadece mırıldanarak buldum ben, tabii siz neden bu iki şarkı hiç sormayın.

O zaman bekliyoruz, siz hangi şarkıları denediniz, hangi şarkıları bulmakta başarılı oldunuz? Yazın da gülelim biraz.

Author

İstanbul'da yaşıyor, buraya yazacak havalı bir şey de bulamadı. @charles_bourbaki

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.