Telltale Games ve Netflix geçtiğimiz günlerde iki başlıklı bir anlaşma imzaladılar. Bu. Haberimiz bu. Anlaşmanın çapı iki projeye uzanıyor. Birincisi, Netflix’in başarılı dizisi Stranger Things; Telltale Games’in ellerinde bir oyun olacak. İkincisi, Telltale’in başarılı oyunu Minecraft: Story Mode Netflix’e uyarlanacak. Şimdi; bu cümlelerin biri çok rahat anlaşılabilir. Diğeri ise biraz kafa karıştırıcı. Sakin olun. Yanınızdayız. Açıklayacağız.
Basitten başlayalım. Telltale Games, bilmeyenleriniz için; video oyun dünyasında interaktif hikaye anlatıcılığı konusunda uzun süredir nevi şahsına münhasır bir yer işgal ediyor. 2012’te piyasaya çıkan ve o dönem pek çok matbu ve mecra tarafından yılın oyunu seçilen The Walking Dead’den beri formülleri değişmedi. Oyunları sezonlara, sezonları da iki-üç saatlik bölümlere bölüyorlar. Bu bölümlerde diyalog tercihleri ve kritik kararlar ile hikayenin akışına karar veriyoruz. Aksiyon olursa, genelde “doğru zamanda doğru tuşa bas” kıvamında oluyor. Bugüne kadar Walking Dead’in haricinde Fables, Jurassic Park, Batman, Game of Thrones gibi meşhur markaları oyunlaştırdılar. İleride Marvel cephesinden de işler yayınlayacaklar. Şimdi de önlerinde Stranger Things var.
Karmaşığına gelelim. Telltale’in daha önceden kendi formülüne uyarladığı markalardan biri de Minecraft’tı. Naçizane fikrim, Telltale’in büyüsünü yitirdiğinin artık apaşikar olduğu bir dönemde ortaya çıkan oyunun çok bir numarası yoktu; ama Minecraft evreninde geçen hikayeli bir oyundu ve güzel bir seslendirme kadrosu vardı: Çok sattı. iPhone’dan PS4’e kadar her yere çıktı. Şimdi de Netflix’e uyarlanıyor. Yalnız, dizi olarak değil. Baya oyun olarak uyarlanıyor.
Netflix bir süredir farklı projelerle interaktif hikayeleri deniyordu. Minecraft: Story Mode’a da bu bağlamdan yaklaşıyorlar. An itibariyle Netflix’in platformunda “kendi-serüvenini-kendin-seç” tadında öyküler var. Story Mode da böyle olacak. Nasıl ki oyunu akıllı cihazlara getirdiklerinde dokunmatik kontrole uyarladılar, şimdi de uzaktan kumandaya uyarlayacaklar. Detaylar zaman ilerledikçe netleşecektir; ancak şu an durduğumuz yerden şu iki çıkarım bariz gözüküyor:
- Stranger Things Telltale formülü için biçilmiş kaftan bir fikri mülk
- Telltale formülüyle üretilen şeylerin ‘oyun’ olmadığını söyleyenlerin elinde artık sonsuz haklı bir malzeme var.
Siz ne diyorsunuz?