Geçtiğimiz gün Star Wars: The Force Awakens’ın Avatar’ı geçip, Amerika’da gelmiş geçmiş en çok izlenen film olma onurunu 764 milyon dolar ile geçtiğinin haberini vermiştik sizlere hatırladığınız üzere. Force Awakens, bu rekoruna küresel gişesini de katınca, sinema tarihinin tüm dünya çapında gelmiş geçmiş en çok gişe yapan dördüncü filmi olma onuruna erişti. Tahtta üçüncü sırada duran Jurassic World’ü geçeceği kesin gibi, ikinci sıradaki Titanic’i geçip geçemeyeceği ise merak konusu. Bir numaradaki Avatar’ın yeri ise sağlam duracak gibi gözüküyor.
Yalnız bu verilerde eksik bir şey var. O da, tüm bunları eski filmlerin gişeleri, çıktıkları senelere göre hesaplayarak elde ediyor olmamız. Yani 1945’te, Amerika’da sinema bileti 25 cent’ken elde edilen hasılat, haliyle günümüzün fiyatlarının yanına yaklaşamıyor. O yüzden, esaslı bir liste istiyorsak, enflasyona göre uyarlamamız gerekiyor hasılatları. O zaman da görüyoruz ki, modern sinemanın esamesi falan okunmuyor.
Öncelikle isterseniz Amerikan hasılat rakamlarıyla başlayalım. Boxofficemojo’nun istatistiklerine göre enflasyona uyarladığınızda, sadece Amerika gişelerini hesaba katarsanız 1 milyar dolar barajını geçen dokuz film var. Bunların hiçbiri de yirmi birinci yüzyılda çekilmiş filmler değiller. En düşüğü, Doctor Zhivago. 1965 tarihli filmin, 2015 enflasyonuna uyarladığımızda toplam gişesi 1 milyar 68 milyon dolar. Force Awakens’ın 764’ünden çok, çok yukarıda. Fakat Star Wars severler çok üzülmesin, zira 1977 tarihli ilk Star Wars’ın ABD gişesini 2015’e uyarladığınızda George Lucas’ın filmi 1 milyar 533 milyon dolar hasılata ulaşıp, ikinci sıraya yerleşiyor.
Peki zirve kime ait? 1939 tarihli Rüzgar Gibi Geçti’ye elbette. Uzun yıllar boyunca ABD’nin en çok izlenen filmi olan, vizyonda çok, çok uzun bir süre kalan Rüzgar Gibi Geçti, 2015 parasıyla sadece ABD’de $1,739,604,200 gişe yapmış. Esas gişesini söyleyelim de, iyice dudağınız uçuklasın. Rüzgar Gibi Geçti, dört saatlik süresine rağmen, ekmeğin 8, sinema biletinin 20 cent olduğu 1939 Amerika’sında toplam 198,6 milyon dolar gişe hasılatı elde etmiş. Toplam kaç sene vizyonda kalmış? Dört. Amerika’nın popülasyonu 130-150 milyon dolar bandında bu arada o dönemler, onu da hatırlatalım. Herkes sekizer, onar kez gitmiş yani anlayacağınız!
O hâlde biraz da küresel verilere bakalım. Bu seferki kaynağımız Guiness Rekorlar Kitabı’nın 2015 baskısı. Oranın yaptığı araştırmaya göre, tüm dünyadaki gişeleri işin içine katıp, paraları 2015 fiyatlarına çekersek, bir numara yine Gone with the Wind’in. Efsane film, toplam 3 milyar, 440 milyon dolar gişe hasılatı elde etmiş. Onu Avatar, 3 milyar 20 milyon dolar ile takip ediyor. Üçüncü sırada da A New Hope var 2 milyar 825 milyon dolar ile. Ardından Titanic, The Sound of Music, E.T., The Ten Commandments, Doctor Zhivago, Jaws ve Snow White and the Seven Dwarfs olarak devam ediyor.
Tabii enflasyona uyarlıyor olmak, bir filmi otomatikman haklı bir şekilde “en çok izlenen film” yapmıyor. 1930’lu, 40’lı, 50’li, 60’lı ve hatta kısmen 70’li yıllar, insanların sinemayı sadece sinemada izleyebildiği yıllardı. Dolayısıyla A New Hope bugün çıksa ve aynı başarıya sahip olsa, insanlar sekizinci gidişleri yerine “dur neyse, Netflix’e düşsün” diye beklerlerdi muhtemelen. Alıp Blu-Ray’ini evine koyma opsiyonları da var. En kötü TV’ler yayınlar! O yüzden, enflasyona uyarlanmış rakamlar net doğrular değil. Gone with the Wind dışında. Onun hayvani başarısını izah etmek mümkün değil. Gelmiş geçmiş en başarılı film işte! Ve 250 dakika ya!