Bilmiyorum bu sadece bana öyle gelen mi bir şey ama, sinema dendiği zaman ilk akla gelecek isimlerden biri Steven Spielberg’miş gibi duruyor. Garip bir şekilde, yedinci sanatla ilgili bütün konseptler onun geniş kemerinde birer çentik olarak duruyorlar: gişe canavarları, festival filmleri, Oscar sevgilileri, dönem eserleri, çocuklara yönelik işler, yetişkinlere yönelik yapımlar… Spielberg’in yapmadığı ve yapamayacağı bir şey yokmuş gibi gözüküyor.
O yüzden, kendisi bir laf ettiğinde elbette kulaklarımız dikleşiyor; hele ki bu mesele bizim de üzerine çok düşündüğümüz bir konuysa. Soru şu, “Süper kahraman filmlerinin balonu, bir noktada patlayacak mı?”. Usta Amerikalı yönetmen, bu sorunun cevabının evet olduğunu düşünüyor. Geçtiğimiz günlerde The Associated Press’e röportaj veren Spielberg, “Western öldüğünde oradaydık, ve bir gün gelecek ki süper kahraman filmleri de Western filmlerinin kaderini yaşayacaklar.”
Bu soru daha önce defalarca, farklı farklı kişilere sorulmuştu bildiğiniz gibi. Spielberg’in cevabı, her şeyden önce süper kahraman filmlerinin Western’ler gibi bir janr olduğu varsayımıyla hareket ediyor. Böyle düşününce, bunu bir eğilim olarak görmek mümkün elbette. Ve her eğilim gibi –50’lerin polisiyeleri, 60’ların müzikalleri, 2000’lerin romantik komedileri- bunun da sonlanacağını düşünmek kolay.
Ama biz bu noktada Marvel’ın –yeni özgürleşmiş– patronu Kevin Feige’ye katılmadan edemiyoruz. Son yıllarda ekranlarımıza ziyadesiyle konuk olan ve süper kahramanları konu alan filmlerin pek azı gerçekten janr olarak “süper kahraman filmi” statüsündeler. Örneğin her iki Captain America filmine de “yok, her şeyden önce bir süper kahraman filmi bu” demek mümkün değil. Hakeza Nolan’ın The Dark Knight üçlemesi, James Gunn’ın Guardians of the Galaxy’si ya da Peyton Reed’in Ant-Man’i de öyleler. Süper kahramanlar, bir janr değil de, bir arka plan giydirmesi olarak hayatta kalacaklar diye düşünüyorum. Dönem filmleri gibi. Ama elbette, diğer film türleriyle biraz iç içe geçmek suretiyle. Siz ne diyorsunuz? Spielberg usta haklı mı? Yoksa süper kahraman filmleri –bir veya öteki şekilde– hayatta kalacak mı?