Cetvel takımları hazır mı? Cetvel takımlarıyla ne yapacağız demeyin, Louis XVI için Versay’da saray/bahçe tasarlamaya gidiyoruz!

harita

Versailles’da oyuncular mimar ve iç tasarımcıları oynuyor. Oyunun benim ilk dikkatimi çeken kısmı oyunun inanılmaz güzel tasarlanmış oyun tahtası oldu. Elimizdeki şey her ne kadar bir işçi yerleştirme oyununu andırsa da aslında daha ziyade temelinde yarış mekanikleri yatıyor. Versay sarayını en iyi parçaları yerleştirerek diğer oyuncuların yollarını bloklamaya ve puanları toparlamaya çalışıyoruz.

Versailles’daki genel kurgu şöyle, işçilerinle hammadde topla (altın, taş ve odun), saray/bahçe parçalarından en uygun olanları al, bunlar için gerekli ek dekorasyonları topladığın hammaddelerle hazırla (taht, süs, bahçe dekorasyonları) ve inşaat alanına giderek elindeki parçaları inşa et.

Bu hareketlerin hepsini işçilerimizle yapıyoruz, işçilerin akışı ise diğer oyunlarda olmayan ilginç bir mekanikle çalışıyor. Bir veya birden çok adamınızı hareket ettirdiğiniz noktadaki karakteriniz kadar mal topluyor veya aksiyon alıyorsunuz. Adamlarınızı hareket ettirirken ise haritada bulunan okları takip etmek zorundasınız ve bir tur hareket ettiğiniz yere bir sonraki tur tekrar ilerleyemiyorsunuz.

pic2327085_lg

Yani şöyle şekil A-1’de A notkasındaki mavi adamımı B’ye getirdiğimde bu taş ocağındaki diğer iki mavi işçi arkadaşıyla birleşiyor ve bana toplamda 3 taş kazandırıyor. Bir sonraki tur taş ocağına adam heraket ettiremiyorum.

Oyunda 2 adet özel hareket hakkınız var. Bu hak size çift hareket etme şansı veriyor. Bu özelliğiniz yeniden kullanmak için belli binalara giderek hakkınızı yenileyebiliyorsunuz.

Oyuna renk ve taktik katan teknolojiler.
Oyuna renk ve taktik katan teknolojiler.

Son olarak da size yeni özellikler veren bir teknoloji kısmı var. Bir teknoloji ağacı işçilerinizin X ham maddesinden daha fazla almasını sağlarken diğer bir teknoloji bir binayı başka oyuncu kullandığında eğer adamınız varsa sizin de o binayı kullanmanızı sağlıyor. Bu oyuna ayrı bir stratejik değer katıyor. Başka oyuncuların hareketlerini önceden kestirerek bu alanlara adam bırakmak size büyük avantajlar sağlayabiliyor. Hatta başka oyunculara yardımcı olmamak adına hareketinizi bile değiştirmek durumunda kalabiliyorsunuz.

Oyun sonudaki saray + bahçemiz.
Oyun sonudaki saray + bahçemiz.

Oyunun genel akışı oldukça eğlenceli, Versay sarayını ve bahçelerini yapmak güzel bir tema olmuş. Ancak oyunda tam olarak oturmamış bir konu oyunun bitiş zamanlaması. Bir çok oyuncunun (bizim oyun grubumuz dahil olmak üzere) en büyük şikayeti oyunun bir noktada tıkanması ve oyuncuların amaçsızca ham madde ve sonrasında oyun sonu puan eden dekorasyonlara yönelmesi. Boardgamegeek forumlarında diğer oyuncular bu soruna birçok çözüm sunmuşlar. Bu çözümleri henüz deneme fırsatım olmadı ama oyununun sonundaki sıkıntılı süreci çözeceğini umuyorum. Ama ne yazıkki bu haliyle oyunu tavsiye etmek biraz zor.

  • Oyuncu Sayısı: 2-4
  • Karmaşıklık Seviyesi: Basit
  • Dil Bağımlılığı: Yok
  • Oynama Zamanı: 60-90 Dakika
  • Öğretme Zamanı: 5 Dakika
  • Yeniden Oynanabilirlik: Bahçe- Saray parçaları her seferinde rastgele açılıyor bu da her oyunda izleyeceğiniz stratejiyi değiştiriyor. Bunun dışında oyunda şansa dayalı hiçbir şey yok.
Author

Güncel masa üstü oyunları takip etmek için: https://instagram.com/egetunca Sorularınız için: egetunca@gmail.com

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.