Video oyunları yakın zamanda edebiyatın bir alt dalı sayılabilir mi?
Video oyunları yakın zamanda edebiyatın bir alt dalı sayılabilir mi?

31 Ekim Perşembe akşamı (19:00’da) Fransız Kültür Merkezi’nde ilginç bir söyleşi gerçekleşiyor. “Şehir ve Oyun” temalı “İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali (ITEF)” kapsamında düzenlenen etkinliğin başlığı Video Oyunları ve Edebiyat Arasındaki İlişki: Assassin’s Creed Örneği ve konusu da, adından da anlaşılacağı gibi, günümüzün en popüler eğlencelerinden biri olan video oyunlarının aslında eğlencenin ötesinde bir içerik ve biçime doğru ilerlemesi. Söyleşiye katılan konuşmacılar ise Ahmet Ümit, Patrice Désilets, Olivier Mauco.

Entellektüel Oyunlar

Gelişen teknoloji şüphesiz ki sanatı gündelik yaşamın içine daha çok sokmasıyla beraber geleneksel sanat biçimlerini de dönüştürüyor. Hatta video oyunlarının tarihi bile aslında onların ister istemez bir entellektüel alt yapıyı örgütlemesini sağlıyor. Sinema ve televizyon alanında yatırım yapan WB ve Disney gibi birçok şirket video oyunlarına yaptıkları yatırımları gün geçtikçe arttırıyor.

Bunlarla beraber video oyunları; gelişen indie oyun piyasası; mühendis, sanatçılar ve sosyal bilimcilerin ortak çalışmalarıyla ortaya çıkan “socially aware” oyunlarla; disiplinlerarası bir yapıya büründü.

Türkiye’de henüz pek yaygınlaşmamış olsa da video oyunları küresel alanda hem ticari olarak hem de entellektüel bir etkinlik alanı olarak çok daha detaylı ele alınıyor. Özellikle oyunlardaki storytelling (hikâye anlatımı) ve edebiyat arasındaki ilişki gerçekten irdelemeye değer. Tom Bissell’in “Extra Lives: Why Video Games Matter” isimli kitabı özellikle Fallout örneğinden yola çıkarak bu konuya değiniyor. Ebeveynlerin genellikle vakit kaybı olarak gördüğü oyunların toplumsal yaşama, kişisel becerilere ve yaratıcılığa katkısı üniversitelerce araştırılıyor ve somut delillerle video oyunlarının birçok faydası kanıtlanmış durumda. Bu konudaki en önemli araştırmacılardan biri ise oyun tasarımcısı Jane McGonigal.

Sözü fazla uzatmadan konuyla ilgili ufuk açıcı birkaç kaynak önererek Geekyapar’daki ilk yazımı sonlandırıyorum:

Jane McGonigal: Gaming Can Make a Better World
Jane McGonigal: The Game that Can Give You 10 Extra Years of Life

Bu blog sayfasında Tom Bissell’in kitabından bazı alıntılar bulabilirsiniz.

Aynı blog’dan, yazıda bahsi geçmeyen Jonathan Gotschall’ın “The Storytelling Animal, How Stories Make Us Human” kitabından alıntıarın bulunduğu bir link daha.

Ve bonus

Etkinlik Sayfası

Author

yazar, editör, biraz müzisyen, olduğu kadar aktivist, açık kültür/açık toplum savunucusu. "tuvalette ne yaptığımızı herkes biliyor ama kimse görmüyor. anlatım da böyle bir şey: ne olduğu değil, nasıl olduğu önemlidir." @mentulaetauri

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.