Paranın gözü gerçekten de kör olsun arkadaşlar! Meğersek biz harbiden de adamların gözünde dolar işareti çıkmasına yarayan birtakım organizmalarmışız, bunca zamandır sadece kendimizi kandırıyormuşuz ha!
Gün geçmiyor ki bir şirket daha paranın bağımlılık yapan kokusuna kapılıp kafayı bulmasın… Sırf kazanç sağlıyor diye birçok büyük şirketin, yapımın suyunu çıkartana kadar bizlere tekrar tekrar yedirmeye çalışmalarına veya yapımları sağdan soldan çekiştirerek farklı şekillerde yeni bir şeymiş gibi sunmalarına çoktan alışmıştık. Sonuçta sektör böyle bir sektördü, paradan haber verecektiniz ki devamlılığınız baki olsun. Ancak gel gelelim bu kadar da açık açık “Siz bizim için sadece para kaynağısınız, gerisi bizi alakadar etmiyor, muhaha.” iması da hiç hoş değil; insan güceniyor.
Warner Bros. kendince çok doğru olduğunu sandığı birtakım işler peşinde. Resmi olmayan tüm Harry Potter hayran festivallerinin başına giyotin bıçağı gibi keskin bir şekilde iniyor kendileri. Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen her türlü Harry Potter hayran etkinliğini; seride geçen karakter, yer ve obje isimlerini kullanmaktan men ediyor Warner Bros Stüdyoları. Yok, harbiden; şaka değil bu. “Büyücü ve cadılar festivali” diye bir etkinlik düzenleyen güruha bile “Yalnız onun telifi bizde canım, kıps.” ayarı çekiyor; tüm hayranları kudurtuyor. E tabii bu Potterhead tayfa yedi sene Umbridge’lerle, Voldemort’larla, Ölüm Yiyenler’le mücadele etmiş, yer mi böyle lafları? Asaları çıkarıp diyorlar ki “Ulan cacık, büyücülük Harry Potter’la mı geldi? Ondan önce yok muydu?” Her ne kadar Harry Potter evreninin temasında düzenledikleri etkinlikleri savunma adına dolaylı bir cevap olsa da kesinlikle doğru ve haklı bir savunma bu.
“Warner Bros. Harry Potter hayranlarının hevesini görmekten dolayı her daim memnun. Ancak bazı hayran toplanmaları yetkisi olmayan reklamsal aktivitelere aracı olması hakkında endişeliyiz ve buna karşıyız.”
Slashfilm.com’dan aldığımız bu alıntı da bizzat Warner Bros. tarafından dile getirilmiş. Şirket açık açık diyor ki: “Bizim onayımızda olmayan etkinlikleriniz bize yeşil kazandırmayacak, o yüzden yasak size kardeşim.” E peki bu hayranlar nereye coşacaklar?!
Yakın zamanda başını kestikleri bu festivaller aslında çok da şaşırtıcı ve yeni bir şey değil. Warner Bros. daha önceden de bu tür küçük çaptaki hayran aktivitelerinin başına ekşimiş maalesef. 2003 yılında İngiltere’deki bir kadın, toplamda otuz kişiye düzenlediği bir Hogwarts temalı akşam yemeği partisi sebebiyle Warner Bros’tan uyarı yemiş. Hatta şu ünlü parodi A Very Potter Musical bile Warner Bros’tan vakti zamanında telif yemiş ve zor süreçler geçirmişti. Anlaşılan o ki, bir şeyi sevip desteklemek için illa paranızı ona akıtmanız gerekiyor ve kat-i suretle kendi başınıza bir şey düzenleyemiyorsunuz.
Şu sıralar Harry Potter evrenine dair düzenlenen resmi etkinlikler, inşa edilmiş tema parkları, müzeler, reklam amaçlı satılan ürünler ve her türlü şey farkındaysanız aşırı derecede pahalı. Bunu Türkiye’de yaşayan ve euro ile dolar kuru sebebiyle zorluk çeken bir hayran olarak söylemiyorum, hayır. Gayet İngiltere’de bile Harry Potter ürünlerine karşı çok pahalı olduğu için öfkeli olan güruh da var. Direkt ana vatanında yani, anlatabiliyor muyum? Bakın bunu doğru bulmuyoruz. Hem de hiç. Neden mi?
Söyleyelim: Bu markaları ve şirketleri bugünkü haline getiren en önemli unsur hayranlar. Bugüne kadar belli şeyleri göze alarak zamanlarını, emeklerini ve tabii paralarını harcadılarsa; her şey bu hayranlar sayesinde. Eğer siz çıkıp da sırf resmi değil ve size para kazandırmıyor diye kendi evinde mülayim bir parti ya da toplantı düzenleyen insana telifsel uyarılar yollatırsanız, bu sizi hiçbir seviyeye yükseltmez. Warner Bros. kadar büyük bir ismin böylesine ufacık şeylere dahi sırf para getirisi var diye el atıyor olması kesinlikle sinir bozucu bir şey. Eğer Harry Potter’dan yeterince para kazanmadıklarını düşünüyorlarsa ilk olarak, çüş ama demek istiyorum. İkinci olarak da, eğer bu kadar çok kazanç sağladığınız Harry Potter bugün bu noktadaysa, bunun hepsini hayranlara ve onların hevesle düzenledikleri etkinliklere ve diğer bilimum her şeye borçlusunuz diyeceğim.
Bu gidişle birkaç yıla kalmaz evde kendimize amatörce asa yapıyoruz diye kapımızı federaller falan basar herhalde. “Ollivander onaylı değil bunlar, el koyuyoruz.” diye seherbazları kapımıza dikerlerse şaşırmayalım bence.