21. yüzyılın en büyük derdi, haklı olarak, gizlilik. İnternetin mahremiyet denen kavramı kökünden değiştirdiği bir çağdayız. Birçok –eskiden şahsi ve özel bulunacak– bilgiyi gönüllü olarak paylaşıyoruz tanıdığımız ya da tanımadığımız insanlarla. Ancak bunu sağlayan sistem, bir yandan da bizim paylaştığımız bu bilgileri reklam verenlere aktarma suretiyle üzerinden para kazanma şartını da getiriyor beraberinde. Daha da fenası, bütün bilgiler giderek birkaç şirketin elinde toplandığı için bunlara müdahale etme ihtimali de her geçen gün daha artıyor.

Eğer bu ebedi tartışmanın mahremiyet ve bilgi temizliği tarafındaysanız, muhtemelen canınızı sıkacak bir haberimiz var. WhatsApp, bugün resmi olarak Gizlilik Sözleşmesine kullanıcılarının verilerini Facebook ile paylaşmasına olanak tanıyan bir madde ekleyeceğini söyledi. WhatsApp zaten bildiğiniz gibi Facebook’un altında çalışan bir şirket. WhatsApp bu hareketini, “kullanıcılarımız için önemli olan şirketlerle iletişime geçme” sağlayacak birkaç özellik için gerekli olduğu için yaptığını söylüyor.

logo-promo

Eğer bunlar çok korkunç gözüküyorsa, endişelenmeyin. Kullanıcı sözleşmesinde mesajların içeriğine dair bir şey yok. Aldığı veriler arasında telefon numarası, profil resmi ve ismi, çevrim içi durumu ve statü mesajı var. Bunlar ekseriyetle tanı verileri, yani kodların kullanıcıları birbirinden ayırt etmesini sağlayacak datalar. Peki ne işe yarayacaklar? İşte onu anlamak için de, paylaşma fiilinin işteş olduğunu anımsamak gerekiyor.

Kuvvetle muhtemel WhatsApp, aldığı bu tanı verilerini Facebook’a paslayacak; Facebook profilleriyle eşleştirmek için kullanıp, Facebook’un halihazırda geniş bir biçimde reklamcılara paslamak için tuttuğu verilerle bağlayacak. Sonra da Facebook’a reklam veren şirketler, son kullanıcıya ulaşmak için bir yöntem daha edinmiş olacaklar. WhatsApp. Yani “kıl sorununa son” reklamları, artık sadece Facebook scroll’unuz esnasında çıkmayacak, belki WhatsApp kutunuza direkt gelecek. Tabii bu son paragrafın biraz çıkarım olduğunun altını çizmekte fayda var. Gerçek nasıl oluşacak, onu bu sözü geçen “yeni özellikler” gelince göreceğiz. Peki sizin yorumlar ne?

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.