Son yıllarda akıllı telefonların halka nüfuzu sağ olsun, teknoloji şirketleri dillerde pelesenk oldu, millet horoz dövüştürür gibi şirketleri birbiri ile karşılaştırıyor. Aslında yazılım dünyasına azıcık girdiyseniz ya da bir power user (bilgisayarın inciğini cinciği bilen vatandaş diye çevirelim bunu) iseniz, bu horoz dövüşlerine akıllı telefonlar hayatımıza girmeden de dahil olmuşsunuzdur. O zamanlardan bu zamanlara, bu muhabbetlerde şamar oğlanı hep Microsoft oldu. Power user’ların şikayetleri ile ilgili çok bir şey diyemeyeceğim ama bundan bir kaç sene öncesine kadar yazılımcıların Microsoft’tan şikayetçi olmaması çok da mümkün değildi. Fakat son bir kaç senedir çok şey değişti.

Sanırım her şey Microsoft’un Xamarin (ve tabii ki Mono) ile işbirliği anlaşması yapmasıyla başladı. 2014’te .NET platformunun büyük bir kısmının kaynak kodunu açık hale getirdiler. Ücretsiz Visual Studio Community Edition çıktı, yetmedi tarayıcıdan açılan Visual Studio Code geldi, yetmedi Azure (Microsoft’un bulut sistemi) platformuna RedHat Linux geldi, yetmedi bir baktık SSH getiriyoruz dediler, seneye SQL Server’ı Linux’ta çalışabilecek hale getireceklerini duyurdular. Dediklerimi çok da anlamayan okuyucular için şöyle toparlarsak, Microsoft sadece kendine hayrı olan kapalı bir kutu gibi bir şirket iken bir baktık ki, bir kaç sene içinde, Microsoft’un ürettiği bir yazılımı Macbook’umuza kurup bu yazılım ile Android uygulaması geliştirebiliyoruz.  Ortamların sevilmeyen adamı birdenbire mahallenin karizmatik delikanlısı oldu.

Peki Windows üzerinde bir yazılım geliştirme ortamı kurup çalışmak istediğimizde her şey güllük gülistanlık mı? Halen değil. Şahsen Windows’ta çalışmayacak bir yazılımı geliştirmek için Windows ile cebelleşmek yerine Linux veya Mac’te çalışmayı tercih ediyorum, internette veya çevremde de tercihlerin bu şekilde olduğunu görüyorum.

Pazardaki yazılıcımların kendisine odaklanmasını isteyen Microsoft da bu durumu görmüş olacak ki, geçtiğimiz günlerde düzenlenen Microsoft Build konferansında “Windows’a Bash geliyor” duyurusunu yaptı. Meğer Canonical (Ubuntu Linux geliştiricisi şirket) ile Microsoft bir süredir Windows üzerinde çalışan küçük bir Ubuntu geliştirme peşindelermiş. Canonical’dan Dustin Kirkland’in blog yazısında anlattığına göre bir Ubuntu görüntüsünü Windows uygulaması haline getirip Windows’a kurabilmişler. Bu uygulama hem bash (Linux komut satırı) açıp çoğu Linux aracını kullanmamızı sağlıyor; hem de Windows üzerinde bir yerden erişebileceğiniz Ubuntu dosya sistemi bulunduruyor. Üstelik uygulamanın sağladığı Linux araçları ise Cygwin gibi Windows kütüphaneleri ile derlenmiş bir benzer deneyim sunmak yerine birebir Linux kodu ile çalışıyor. Apt-get gibi paket yöneticileri de çalışacağından, muhtemelen Ubuntu uygulama merkezinden dağıtılan hemen hemen tüm programlara erişim sağlanabilecek.

E ben zaten sanal makina üzerinden yapıyordum bunu ne değişti ki?” diyenleriniz olacaktır mutlaka. Kirkland’in dediğine göre bu bir sanal makina değil, sanallaştırma olmadan direk binary çalışan bir uygulama. Haliyle performansı sanal makinaya göre oldukça yüksek. Sanal makina geçici ve küçük işler için iş gören bir şey olsa da sürekli kullanım için veya performans gerektirecek işler için saç baş yoldurtuyordu. Cygwin bazı şeyler için iş görüyordu ama daha önce belirttiğim gibi Cygwin, Linux programlarını değil, onların bir benzerini sunabiliyor sadece.

Bu arada bunun sadece bash ile kullanılan fonksiyonlarla sınırlı kalacağını söylemekte fayda var. Grafik arayüzlü bir Ubuntu beklemeyin, zira Microsoft bu işi yazılım geliştiricileri için yapıyor, son kullanıcılar için değil.

İlerleyen dönemde çıkacak bir update ile Windows 10 üzerinden bash kullanabiliyor olacağız. Yukarıdaki videoda Microsoft’tan iki abimiz mevzuyu derinlemesine anlatmışlar, update gelene kadar bir göz atmak isteyebilirsiniz. Ben açıkçası bayağı bir heyecanlandım, özellikle laptop’ımda bu şekilde çalışmak müthiş olacak. Siz ne diyorsunuz yazılımcı geekler?

P.S: Yazı boyunca Linux aşağı Linux yukarı dedim ama aslında *nix’i kastediyorum.

Author

Geekyapar teknik işler şansölyesi. @yucelokcu

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.