Sidekick dediğimiz karakterler olmadan, ana karakter olur mu? Olmaz. Robin olmasa Batman’in hâli niceydi mesela? Kahraman odaklı hikayelerin vazgeçilmezidir yancı karakterler. İş çok ciddiye bağladığında espriler onlardan patlar. Kahraman zora düştüğünde ipi çözen onlardır. Her şey çok karanlık gözüktüğünde, ufak bir aydınlık saçarlar; kahramanın dayandığı değnek olurlar, korumacı duvar olurlar. O yancı karakterlerin yeri bir başkadır yani.

Oyun dünyasında ise başka anlamlara sahiplerdir. Çoğunlukla oyunun anlatılması görevini üstlenirler. Görevleri bize aktaran onlardır, ilk tutorial’ları onlar verirler. Bir gün çok tutarsa kendi oyunlarına da kavuşma ihtimalleri hep vardır, ama yerleri genelde kahramanlarının yanıdır. Oyunun sizinle konuştuğu kanaldır sidekick karakterler, bazen korumanız gereken çıraklar olurlar, bazen de kulağınızın içinde her adımınızı belirleyen yardımcılar.

Biz de onları onore edelim dedik. Şimdiden söyleyelim, hayvanları buraya almadık. O yüzden, Epona, Agro, Dogmeat gibi unutulmaz karakterler şimdilik başka bir listenin konusu olsunlar. Bir de sayıyı 9 olarak belirledik, yani illa ki atladıklarımız olacaktır. Varsa, onları da siz doldurun olur mu? Buyurun!

 

Clank

Clank

Pek çok oyun karakterinin yancısı olur, ama bu yancıların neredeyse hiçbiri adını kapağa yazdırmayı başaramamıştır. Clank bu konuda bir istisna. Ratchet’ın robot yancısı Clank, arkadaşıyla birlikte tonla maceralara atıldı, her birinin altına da imzasını koydu. Serinin ismi hiçbir zaman “Ratchet” olarak anılmadı, “Ratchet & Clank”‘ti daima. Onu kıymetli yapan şey, hem şirinlik faktörü, hem de sağlam yazılmış ve Ratchet ile güzel uyum sağlayan karakteriydi elbette.

 

Claptrap

Claptrap

Dürüst olayım mı? Claptrap’i bizzat deneyimlediğimi söyleyemeyeceğim. Hayatımda hiç Borderlands oynamadım, o yüzden Claptrap’in listeye girmiş olmasını iki şeye bağlayabiliriz: Birincisi, etrafımda kendisini öven insanların överken sergiledikleri heyecan; ikincisi de hakkında izlediğim videolar ve okuduğum diyaloglarda bana verdiği kesif HK-47 tadı. Bir şey HK-47’ye ucundan benziyor, bu denli de övülüyorsa, listeye girmesinde bence bir beis yok.

 

Cortana

Cortana

Bu “yancı” ablamız, Halo oynayan genç dimağların libido dolu hayal güçlerinde öyle bir yer etti; Halo’nun marka değeri içerisinde kendisine öylesine kocaman bir yer buldu ki, bugün Microsoft Windows sistemleri için geliştirdiği dijital asistanına Cortana adını koymuş vaziyette. Düşünün yani, kadın bir sidekick olarak sadece ana karakterin namına göz dikmekle kalmamış, janrını aşmış, başka dünyalara girmiş. Bir sidekick daha ne yapsın?

 

Daxter

Daxter

Ne yalan söyleyeyim, Daxter’ı ben bir yan karakter olarak değil, bir ana karakter olarak tanıyorum. Evet, biliyorum, PS2’deki Jak & Daxter serisinde yıllarca bir yancı karakter olarak görevini başarıyla ifa etti ve zaten bu listeye girmesinin sebebi o. Ama benim onla tanışmam PSP’deki muazzam Daxter oyunuyla oldu. Kim ne derse desin, PSP’nin en iyi oyunlarından biriydi Daxter. Hele o Matrix sahneleri bugün hâlâ aklımdadır.

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

10 Comments

  1. feelingbluee Reply

    ellie yan karakter değildir. eğer hikayeyi anladıysanız ve oyunu bitirdiyseniz oyunun joel ve ellie hakkında olduğunu ikisinin ana karakterler olduğunu anlamış olurdunuz.

    • Yiğitcan Erdoğan Reply

      ya neden otomatikman farklı fikirlere sahip insanları sizin sahip olduğunuz bilgilerden yoksun cahiller olarak tanımlama alışkanlığınız var? 🙂 genel olarak soruyorum, çok garip. mesela otomatikman ellie’yi yan karakter olarak gösterdiğim için last of us’ı bitirmediğimi, hikayeyi anlamadığımı varsaymışsın. çok acımasız değil mi sence de bu hüküm?

      ellie bir kargo. joel için böyle başlıyor. oyunun yüzde doksanını joel ile oynuyoruz ve ilk çeyreğinde ellie’ye sadece X noktasına götürülecek kargo gözüyle bakıyoruz. arada joel ve ellie arasında bir baba-kız ilişkisi serpiliyor. fakat buradaki kritik şu, bizim pozisyonumuz ellie değil. bizim pozisyonumuz üçüncü nötr bir gözlemci parti de değil. bizim pozisyonumuz joel. oyunun başında ellie yokken joel ile oynatıyor naughty dog bizi ki sarah’nın acısını hissedelim, ellie’ye öyle bakabilelim. sonlara doğru ellie’yi komple aradan çıkartıyor ki o kurduğumuz bağın üzerine giderek kendisinin peşinden gidip, onu kurtarmak isteyebilelim. en nihayetinde de kararı joel’a tek başına verdirtiyor oyun, bunun amacı da oyuncuyu kurduğu bağla ilişkili olarak karara üzmek / sinirlendirmek / mutlu etmek. oyunun ana karakteri joel. sırf önemli bir karakter olması ellie’yi “protagonist” yapmaz. geleneksel anlamda bir “sidekick” değil, ama zaten bu listedeki hiç kimse değil…

      • feelingbluee Reply

        öncelikle kimseye cahil demedim siz dediniz. oyunu bitirdikten sonra oyunun ana karakterleri ellie ve jole benim gözümde baba-kız olarak oluştu. hikaye sadece baba hakkında değil iksinin de hikayeyi oluşturan iki karakter olduğunu düşünüyorum. mesela bunu bioshock infinite’deki elizabeth için demek zor orada tamamen hikaye booker devitt üzerine kurulu.

  2. duralireha Reply

    Oyundaki yeri belki çok da büyük değildi ama ya gönlümüzdeki yeri? Tabii ki Alyx Vance’ten bahsediyorum!

  3. Hocam Tuna Şentuna’nın ardından yıllarca konsol ustası diye bağrımıza bastık sizi. Jak serisini oynamamanıza şaşırdım doğrusu. Daxter şüphesiz PSP’nin en iyi oyunlarındandı ama bir de PS2’de Jak üçlemesini görün derim ben. Şu yılda bile edinilip oynanacak kalitede oyunlar. Hatta PSP ve PS3 için HD koleksiyonu çıktı diye biliyorum, imkanınız varsa atlamayın derim.

  4. Menaurchief Reply

    wheatley ne zaman gelcek diye bekledim, luigiyi son sandım, 9. olarak çıktı gönüllerin birincisi. stephan merchant der tek geçerim

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.