5. Harika Bir “Aile” Dinamiği Kurması
Ortada gerçekten çok tatlı ana karakterler var. Dizi hemen hemen her Star Wars hikayesi gibi bir geminin içerisinde seyahat edip maceralara atılan bir grubu konu alıyor. Farklı yaptıkları şey ise grubun dinamiği. Romantik ilişkilerin yaşandığı, herkesin kol kola asker olduğu, başıboş maceracı toplululuklarının ikamet ettiği grupları çok gördük Star Wars külliyatında. Rebels bunların arasından ortaya bir aile dinamiği koyarak sıyrılmaya çalışıyor. Kanan ve Hera çok net ailenin anne ve babasını, Zeb fırlama abiyi, Ezra onun hep didiştiği küçük kardeşini, Sabine sanata meyilli kız kardeşi, C1-10P de ailenin huysuz kedisini temsil ediyor. Bu temsiliyet çok ufak ufak hissettiriliyor size, yani Simpsons izlediğinizi falan sanmanıza yol açacak kadar çok dem vurmuyorlar bundan. Gelin görün ki alttan alta verildiğinde, sizin karakterlere sempatinizi ciddi anlamda arttırıyorlar.
6. Kötü Adamlarını Etkileyici Tasarlaması
İşte o sempatiyi de cebimize koyduğumuza göre, başka bir kilit soruyu sorabiliriz Rebels’a: kötü adamların nasıl? Cevabı onun yerine ben vereyim isterseniz: ŞAH-HA-NE. Gerçekten bu kadar şahane olmalarını da beklemiyordum açıkçası. Inquisitor ilk açıklandığında çok basmakalıp bir kötü gibi gelmişti. Fakat bu fikri oluşturmadan önce, Jason Isaacs’e bir kulak vermem lazımmış. Isaacs’in seslendirmesiyle birlikte Inquisitor karakteri gerçekten de çok etkileyici bir yaratığa dönüşüyor. Aynısı dizinin diğer ana kötüsü ajan Kallus için de geçerli. Selma’da Martin Luther King’i oynayarak sükse yapan David Oyelewo’nun seslendirdiği Kallus da çok havalı gerçekten. Bütün bunları alt alta koyduğunuzda da çok net bir tablo çıkıveriyor ortaya.
7. İçinizdeki Çocuğu Dört Köşe Etmesi
Star Wars her zaman içinizdeki çocuğa hitap etmesi için tasarlanmış bir şey. Lamı cimi yok bunun. Öyle. Bizim içimizdeki çocuk her daim Tatooine’de kafasını kaldırıp galaksiye bakan Luke’un hissiyatında oldu. Her zaman o uzak, uzak galakside nelerin olduğunu merak ettik; bu yüzden yazıp çizdik üzerine, bu yüzden bu kadar okuduk zaten. Star Wars: Rebels, bu çocuğu zevkten dört köşe etti. En azından benim için öyle. Ezra’nın karakterizasyonu, hikayenin macera dozunun seviyesi, Kanan, Kallus, Hera gibi diğer karakterlerin “cool” faktörü derken içimdeki çocukla birleştim bir anda. Ama bunun sebebi şüphesiz şuydu:
8. Dışınızdaki Yetişkini Rahatsız Etmemesi
İçinizdeki çocuk ne kadar böyle şeyleri sevmeye meyilli olursa olsun; dışınızdaki yetişkinin bir kabuğu vardır. Kaç film izlemişsinizdir, kaç dizi görmüşsünüzdür. Klişeleri tespit etmek artık sizin için refleksif olur. Fark etmeden sıkılmaya başlarsınız. O yüzden, devamlı one-liner’larla yürüyen, klişe kötü adamlara klişe yenilgiler yaşatan çizgi filmleri tolere edemezsiniz genelde. Star Wars: Rebels’da böyle bir tolerans göstermenize gerek yok. Anladığım kadarıyla Clone Wars’ın son sezonlarından devraldıkları bir şey bu; hikaye konusunda özgünler, diyalogları hem çocuklara havalı gelecek, hem de yetişkinleri ürpertmeyecek şekilde yazıyorlar ve genel olarak finallerde ellerini korkak alıştırmıyorlar. O yüzden ben, kendi payıma çok beğenerek izledim Star Wars: Rebels’ın ilk sezonunu. Ve yine o yüzden, gözüm kapalı önerebilirim.
9 Comments
Güzel noktalara denk gelmişsiniz. Özellikle Quarrie taslakları, tanıdık karakterler ve aile kavramı konusuna. Öte yandan serinin ilk 8 bölüm boyunca gitmeye çalıştığı yönü seçemeyen savruk bir görüntü verdiğini, tam olaylar episodik senaryolardan çıkıp bir sıralı bir senaryoya bağlanacak derken kallavi bir ara verilmesi ve birkaç bölüm geçmeden final yapmaları pek hoş değildi. Clone Wars’ı tüm hatalarına rağmen severdim, yalan yok, ama Rebels “pazardan meyve alıp gelme” (meyhat, o meyve de tek pazarcıda oluyor niyeyse hep!) yada Pitch Black’dan araklama gibi duran tribute bölümle fazla bile sırıtıyordu. Karakterlere gelirsek Hera ile Kanan’ın geçmişlerine doğru düzgün değinilmedi bile, Sabine’in geçmişi tek bölüde bahsedilir gibi yapılıp geçilen tek cümlede sınırlıydı, aşağı yukarı Zeb de öyleydi. Hakkını vermem gerekir, Rebels hakikaten güzel bir aile dizisi fikri. Hem yeni hem eski neslin keyifle izleyebileceği bir konsept. Bu konseptin oturtulmasını da sanırım en başta Guardians of Galaxy’de Disney’in yarattığı harikaya borçluyuz. Ama dediğim gibi her ne kadar heyecan yaratıcı bir cliffhanger yapıp Clone Wars’ın üzerine ölü toprağı atılmış 5. sezon finalinden Ahsoka’yı alıp hikayeye sokmaları ve Vader’in gelişi ile 2. sezon ilk sezonun önsöz yada giriş’in de giriş faslından çıkıp hakikaten bize Rebels olması gereken şeyi verecektir diye umuyorum. Beklentilerim yüksek.
Clone Wars’un ilk iki sezonunu izledikten sonra beğenmeyip bırakmış biri olarak Rebels’ı izlemeli miyim? Hikayeler arasında bir bağ var mı?
Son bölüm itibariyle, olduğu söylenebilir.
Clone Wars’un hakkını yemişsin be Yiğitcan. Clone Wars’un her bir sezonu aşağı yukarı 20 bölümdü. Bu 20 bölümün 16sı tek bölümlük alakasız küçük hikayelerdi. Ancak her sezon o kalan 4 bölümde inanılmaz Anakinle Obi ile Count Dooku ile Yoda ile Darth Maul(!) ile ilgili birleşik hikayeler vardı. Final sezonu ayrı bir baştağcıydı zaten. Darth Maul’lu bölümlerin heyecanı zaten çok ayrıydı. Sana tavsiyem Yiğitcan 3. Sezon 15-16-17 şu bölümleri izle.Sonra inşallah gerisi gelir.
Ayrıca Rebels, final bölümü hariç sadece içimdeki çocuğa hitap etti, dışımdaki yetişkini rahatsız etti. Clone Wars’un önemli bölümleri her zaman dışımdaki yetişkine hitap ederdi.
Valla bilemiyorum incelemeniz için çok teşekkürler öncelikle. İlk 2 bölümünü seyrettim ama sonra sıkıldım bıraktım.Biraz çizimleri hikayesi çok çocukca geldi bana. Sanki Clone Wars daha ciddiydi bana göre bu yazıdan sonra devam etmelimiyim hiç bilmiyorum. Bana destek olabilirmisiniz? 🙂
Devam etmelisiniz. Cidden. Herkesin 2-3 bölüm sonra bıraktığını duyuyorum, asıl sezon/hikaye sezonun yarısından itibaren başladı! Diğer bölümlerde sonraki bölümlerle alakalı küçük ipuçları vardı, evet, ama en önemli kişiler de sezon yarısından sonra göründü: Yoda, Lando Calrissian… Ve en son bölümde Ahsoka ve Vader gözüktü, 2. Sezon 1. Bölümünde de müthiştiler, cidden izlemeniz yararınıza…
Teşekkür ederim melike. Yaz sezonu geldi takip ettiğim dizilerin çoğunluğu tatilde bu fırsatı değerlendirip başlayabilirim tekrar. 🙂
Clone Wars’u çok fena gömmüşsünüz…