Bu yıl malum sebeplerden ötürü pek çok festival, konferans ve etkinlik sanal ortamlarda gerçekleşti ve bu yılın The Game Awards ödül törenleri de devasa bir salonda değil internet üzerinde bir canlı yayında verildi. Bu uzak kalmanın ve coşkulu seyirciyi, koca bir orkestrayı seyredememenin de katkısıyla, The Game Awards bu yıl pek bir heyecansız geçti benim için. Zaten ödüller de beklendiği üzere tek bir aday üzerinde yoğunlaştı. Yine de gelin, bu yıl The Game Awards bize neler bırakmış ve hangi oyunlar öne çıkmış bir bakalım.
The Game Awards, bu yılki gösteriyi sanal ortama taşıdı ve Los Angeles, Londra ve Tokyo’da oluşturulmuş küçük stüdyolardan canlı yayınlar yapıldı. Adaylar da uzaktan görüşme şeklinde webcam görüntüleriyle bu törende bulunuyordu. Tabii ki canlı gösteri kadar etkili değildi ancak 2020 yılı, oyun dünyası için oldukça çalkantılı ve ilginç geçen bir yıldı ve insan bu yıldan geriye kalanları da merak etmiyor değil.
Bu yılın en çok öne çıkan yapımları arasında The Last of Us Part II, Ghost of Tsushima, Half-Life Alyx, Hades ve Final Fantasy VII Remake bulunuyordu ki ödüller de genel olarak bu oyunlar etrafında döndü zaten. İzninizle ödülleri bu yazıda satırlar boyunca sıralamak yerine yukarıdaki gibi tek bir görselde toplayacağım. Böylelikle yazı gereksiz yere kalabalık görünmeyecek ve ben de bu ödüller üzerine rahatça konuşabileceğim.
Öncelikle bu yıl ödülleri silip süpüren, adeta ne varsa cebine koyup yoluna giden bir yapım vardı ki buna çok şaşırmamışızdır diye tahmin ediyorum. The Last of Us Part II, her ne kadar oyun dünyasında çok büyük tartışmaların fitilini ateşlemiş ve benim gözümde oyuncuya buruk bir deneyim yaşatmaktan öteye gidememiş olsa da bu yılın en büyük yapımlarından biriydi. Pek çok yönüyle de türünün en iyi örneğiydi ve hikayesini bir kenara bırakırsanız baştan aşağı nefes kesici bir deneyimdi. Durum böyle olunca ödülleri toplamasına şaşırmamak gerek. Ancak yine de söylenmeden edemiyorum. Yedi ödül birden vermek ne demek yahu? Game of the Year aldın, Game Direction da aldın, Narrative, Audio Design, Performance, Innovation in Accessibility, Action/Adventure derken ortada ödül kalmadı. Üstelik Performance kategorisinde kendi içinden aday olarak Ellie ve Abby varken neden Ellie yerine Abby bu ödülü kazandı onu da anlamış değilim. Neyse, bu tartışmaya daha fazla devam etmeden, özetle keşke bu kadar fazla ödül Part II’ye dağıtılmasaydı diyorum ve diğer büyük ödüllere geçiyorum.
Bu yılın Art Direction yani Sanat Yönetimi kategorisinde ödül kazanmasına kesin gözüyle baktığım bir oyun vardı ki, öyle de oldu. Ghost of Tsushima şimdiye kadar gördüğüm en iyi sanat tasarımına sahip oyunlar arasında yer alabilir ve Part II kadar öne çıkmasa da bence daha fazla ilgiyi hak eden bir oyun. Sanat tasarımı konusunda da topu Part II’ye atmayıp, adeta bağıra bağıra ben sanat kokuyorum diyen Ghost of Tsushima’ya bu ödülü vermeleri beni gerçekten memnun ve mutlu etti. Hatta kişisel olarak Part II’den daha fazla keyifle oynadığımı da belirtmek isterim.
Bu yıl beni mutlu eden bir diğer ödül de En İyi Aksiyon Oyunu kategorisinin kazananı olan Hades oldu. Aynı zamanda Indie Game yani bağımsız oyun kategorisinde de kazanan yine Hades oldu. Hades, bu yılın gerçekten en iyi yapımlarından biriydi ve gerçekten inanılmaz keyifli bir aksiyon deneyimi sunuyordu. Ayrıca yüksek bütçeli oyunların yanında bağımsız yapım bir oyunun ödül kazanması beni bir başka sevindiriyor doğrusu. Bu vesileyle de oynamayanların çok şey kaçırdığını, eğer hızlı bir aksiyon seviyorsanız Hades’in tam size göre olduğunu söylemeden edemeyeceğim.
Yılın oyun ödüllerinde ilgimi çeken bir başka kategori de En İyi Aile Oyunu olmuştu ve beklediğim gibi bu ödülün kazananı Animal Crossing: New Horizons oldu. Animal Crossing’in bu kadar ilgi görmesinde 2020 yılının özel bir katkısı olduğunu düşünüyorum. Zira bu pandemi bütün dünyayı evlere kapattı ve Animal Crossing de bu ev içi aile eğlencesini coşturabilecek bütün özelliklere sahipti. İnsanlar evde televizyonlarının karşısında bilumum yağlı ve şekerli abur cuburları yiyerek kilo alırken, kendilerini bir doğa ortamına bırakmaktan ve oyunun o eğlenceli dünyasında kaybolmaktan çok zevk alıyordu. Bu yıl gerçekten birçok insan için Animal Crossing ilaç gibi gelmiş olsa gerek.
Bu yılın oyun ödüllerinde son olarak değinmek istediğim diğer kategoriler de VR ve Simülasyon. VR alanında Half-Life Alyx’in gerçekten bambaşka bir kapı açtığını, yaşattığı bütünleşik deneyim ve başarılı hikaye anlatımı anlamında VR oyunlar için yeni bir adım attığını söylemek gerek. Eh, durum böyle olunca da Yılın En İyi VR Oyunu ödülünü kazanmasına şaşırmamak gerek.
Değinmek istediğim son bir kategori olan Simülasyon alanında, bu yıl pek çok oyuncunun ağzını açık bırakan bir yapım vardı. Microsoft Flight Simulator gerçekten inanılmaz bir simülasyon deneyimi ve grafik kalitesi anlamında nefes kesici bir görüntü sunuyordu. Sanıyorum pek çok kişi için alanının en iyi örneği haline gelmiştir. Zaten bu yılın en çok konuşulan oyunlarından biriydi ve simülasyon alanında ödül alması da beni şaşırtmadı.
Evet, böylece bu yılın The Game Awards ödül törenini uğurlamış oluyoruz ve siz ne düşünürsünüz bilmem ama ben oyun müziklerinin dev orkestraların performansıyla icra edilişini çok özlüyorum. Umuyorum önümüzdeki yıl daha keyifli ve coşkulu bir The Game Awards geçiririz. Çünkü bir oyuncu olarak The Game Awards izlemek, benim için halen hoş bir deneyim. Bu yılın oyun ödülleriyle ilgili siz ne düşünüyorsunuz?