Müziği dönemlere ayırmak size de keyifli bir iş gibi gelir mi? Bir nevi arşivleme çabasıdır bu kategorizasyon. Müzik kendiliğinden de dönemlere ayrılır zaten aslında. Mesela 1960’lar dediğimiz şeyin belirgin bir havası vardır tüm dünyada. Kültür müziği, müzik kültürü tetiklediği için 60’lar müziğinde savaş sonrasına doğmuş çocukların isyanı ve deneyselliğini görürsünüz. 1970’ler sayfaya yazıldığında akla gelecek şarkılar bellidir. 1980’ler kendi moda anlayışını da beraberinde getirir, ve itiraf edelm, 1990’ları depresyon hırkasından bağımsız düşünmek de mümkün değildir.

Bir de bu dönemlere damga vuran gruplar, sanatçılar olur. 1960’lar için herhalde bir mühür grup say deseniz, kamuoyu yoklaması çoğunlukla The Beatles diyecektir. Her onyıl için bu kadar rahat bir isim öne sürülemez, ama az çok olağan şüpheliler bellidir. 1970’lerde Queen dersin, ABBA dersin. 1980’ler için bir şey demeye gerek yoktur, ama 90’lara bakıp Nirvana dersin. Burada aranan şey, “en çok satan” ya da “en iyi müzikleri yapan” grup değildir. Hatta “en efsane” de değildir. Sadece o dönemi en iyi tanımlayan, en temsili olandır aranan.

Bunu bu kadar uzun anlatışımızdan zaten kapmışsınızdır; biz 2010’lar için yıllar sonra bu grubun Alt-J olarak geçebileceğini düşünüyoruz. Hikayelerinden müzikal kişiliklerine, grup üyelerinin karakterlerinden isimlerini bir sembolün Mac klavyesi üzerndeki kısayolundan alıyor oldukları gerçeğine kadar, her yönleriyle 2010’ların eğilimlerini, kırışıklıklarını ve kilit özelliklerini muhteşem bir şekilde temsil ediyorlar bize soracak olursanız. Yani, üstelik, bir de müzikleri epey iyi.

Biz de bu yüzden kendilerine tam teşekküllü bir liste çıkalım istedik. Öyle üç şarkılarını uç uca koyup da bırakmak istemedik. O yüzden listede Alt-J’nin iki albümünden 11 şarkısı zaten var. Onların haricinde Spotify seansları ve Red Rocks konserlerinden toplam 3 canlı performans, single’lara iliştirdikleri 3 remix ve bizce şarkıların hakkını çok tatlı veren 3 cover’ı da arkaya dizdik. Hepsi birleşince, bizce bir Alt-J hayranını ihya edecek nihai playlist toparlanmış oldu. Şu şekil oldu, buyurun, afiyetle dinleyin efendim!

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.