2. MÜZİK VE KISA FİLM ÖDÜLLERİ

En İyi Özgün Müzik

9 Johann Johannson

Kim Alır?: Çok karışık bir dal bu. Bir yanda, iki farklı filmle aday olmuş Alexandre Desplat var. Kendisinin bu yedinci ve sekizinci adaylığı son senelerdeki. Akademi’nin borç sistemi burada devreye girebilir. Fakat öte yanda o kadar klişe, güvenli ve tahmin edilebilir bir biyografik film müziği var ki, muhtemelen Akademi’nin aklı oraya, Theory of Everything ile Johann Johannson’un müziğine kayacaktır.
Kim Almalı?: Theory of Everything ile ilgili not defterime yazdığım şeylerden biri “müzikler ne lan öyle” olduğu için, bence kesinlikle o almamalı, orası kesin. Onun dışında bu sene beni öyle vuran bir özgün müzik kompozisyonu olmadı pek. Ama Zimmer’ın hatrına, gönlümden bir Interstellar geçiyor.

 

En İyi Özgün Şarkı

10 John Legend

Kim Alır?: Hiç tartışması olmayan nadir dallardan biri bu. Muhtemelen falan değil, yüzde 99 oranla John Legend ve Lonnie Lynn’in yazdığı Selma filminden Glory heykelciği kapacak.
Kim Almalı?: EVERYTHING IS AWESOME! EVERYTHING IS COOL WHEN YOU’RE PART OF A TEAM!

 

En İyi Kısa Animasyon

11 Feast

Kim Alır?: Kısa dallardaki filmleri izlemediğimden, tamamen sektör takibi, tecrübem ve eğitimli işkembeme dayanarak tahminleri yapacağım. Kim Almalı’ya dair bir fikrim yok, fakat kulisleri okuduğum; filmlere gelen tepkileri etüt ettiğim kadarıyla bu dalda önde olan isim Feast. 

 

En İyi Kısa Film

12 The Phone Call

Kim Alır?: Burada iki büyük aday var aslında, The Phone Call ve Butter Lamp. Bu kısa kategorilerde her zaman tanımları ve yorumları okuyup, en izleyesimin geldiği adayı seçmeyi tercih ederim; oylayanlar da öyle yaparlar çünkü. Bu eksende; ödül bence The Phone Call‘a yakın. Kağıt üzerinde en ilgi çekici ve anlaşılabilir duran şu an o.

 

En İyi Kısa Belgesel

13 Joanna

Kim Alır?: Burada da iki büyük aday var. Birincisi, Amerikan gazilerinin hikayesini anlatan Crisis Hotline: Veterans Press 1. Gazi deyince Akademi gazlanır diyorsunuz, fakat benim içgüdülerim heykelciğe daha vurucu bir yapıya sahip olan ve kalabalıklara daha hoş gelme ihtimali yüksek olan Joanna ödülü alacak diyor.

 

3. Sayfada, Oyuncu ve Kreatif Ödüller!

1 2 3 4
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

6 Comments

  1. Berke Kadam Reply

    Ops!
    Yönetmen ve Film tekrar bölünecek dedim. Linklater’ın yaptığı bir yönetmenlik çığırı, o yüzden bence bölünmede o ödülü Boyhood alacaktır. Ama Birdman’in anlattığı şeyler, Akademi üyesi hemen hemen herkese dokunuyorlar. O yüzden, bence büyük ödüle ulaşacak olan film Boyhood.

  2. Can Doğanay Reply

    En İyi Film – Birdman
    En İyi Erkek Oyuncu – Edddie Redmayne
    En İyi Kadın Oyuncu – Julianne Moore
    En İyi Yardımcı Aktör – J.K. Simmons
    En İyi Yardımcı Aktris – Patricia Arquette
    En İyi Animasyon – How to Train Your Dragon 2
    En İyi Sinematografi – Emmanuel Lubezki, Birdman
    En İyi Kostüm Tasarımı – Milena Canonero, The Grand Budapest Hotel
    En İyi Yönetmen – Richard Linklater, Boyhood
    En İyi Belgesel – CitizenFour
    En İyi Film Kurgusu – Sandra Adair, Boyhood
    En İyi Yabancı Film – Leviathan
    En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı – Foxcatcher
    En İyi Müzik – Jóhann Jóhannsson, Theory of Everything
    En İyi Orijinal Şarkı – Glory, Selma
    En İyi Prodüksiyon Dizaynı – The Grand Budapest Hotel
    En İyi Görsel Efekt – Interstellar
    En İyi Uyarlama Senaryo – Graham Moore, Imitation Game
    En İyi Özgün Senaryo – Wes Anderson, The Grand Budapest Hotel

  3. Arda Wyatt Reply

    Whiplash bana göre bu seneki filmler arasında en iyi.Nedeni ise bu sene 2-3 film dışında dört dörtlük bir film yoktu,aralarından en iyisi bu film.Fakat film biraz kısa olmuş,o da seneryosu yüzünden.Boyhood,birdman,imition game gibi filmlere en iyisi diyeceğime tabi ki WHİPLASH

  4. alp demirkabız Reply

    seninki tahmin makinesi olmaktan cıktı artık. aylardır mesai harcıyon, jüri bile bu kadar didiklememiştir filmleri

  5. OZİKO-SAN Reply

    boyhood gibi devrimsel bi çalışma bence ödüle boğulmalı

  6. Elinize sağlık, büyük oranda hemfikir olduğum bir liste olmuş. O sebeple fazla yoruma boğmayayım, yalnızca sizinle ters düştüğüm noktaları belirteyim. Öncelikle kurgu dalında Whiplash’in şansını Boyhood’a yakın görüyorum ben. Bu kategori, ödül gecesine dek heyecanını koruyacaktır. Makyaj ve saç dalında ise Tilda Swinton faktörü ile The Grand Budapest Hotel ekibinin heykelciği evine götüreceğine inanıyorum. Hatta Foxcatcher’ın yarışta Guardians of the Galaxy’nin bile gerisinde olduğunu düşünüyorum.

    Ses kurgusu ile ses miksajı ödülleri aynı adrese gidecek demişsiniz, evet zaman zaman karşılaştığımız bir durum ancak bu yıl öyle olacağına ihtimal bile vermiyorum. Ses kurgusu dalında kuvvetli bir rakip olan Interstellar’a rağmen American Sniper’ın galip geleceği hususunda size katılsam da ses miksajı ödülü Whiplash’in olacaktır. Yalnız törenin genel favorilerinden olan Birdman’in buralarda da çıkış yapabilme ihtimalini göz ardı etmemek gerek. Bununla beraber, Selma’nın silinirken American Sniper’ın elde ettiği ekstra adaylıklar büyük tepki aldı. Bu tepkiler Akademi üyelerini de etkileyip American Sniper’ın oylarına darbe vurabilir.

    En iyi erkek oyuncu kategorisindeki yarış Redmayne ile Keaton arasında, bu açık. Ama sizin aksinize ben Redmayne’i daha önde görüyorum. Golden Globe’da her ikisi de ödüle uzanmış olsalar da Redmayne SAG ve BAFTA gibi iki kritik törenden galip çıktı. Performansı da hem Akademi’nin ağzına layık türden, hem de kimsenin karşı çıkamayacağı kadar pürüzsüz. Keaton’ın ise filminin ve geri dönüş hikayesinin ekmeğini yiyor biraz.

    Özgün senaryo kategorisinde dediğiniz gibi Wes Anderson’a bir teselli ödülü gönderilmesi kuvvetle muhtemel, fakat Boyhood ile Bridman de çok ciddi rakipler. Ne olacağını kestirmek çok güç. Uyarlama senaryo ödülünün ise The Imitation Game’e gideceğini düşünüyorum, ama burada da emin değilim.

    Gelelim en çok kanın döküleceği en iyi film ve en iyi yönetmen kategorilerine. Dediğiniz gibi bu iki ödül genelde törenden mutlu dönen ekip sayısını arttırmak adına farklı adreslere teslim edilir. Boyhood’un drama kategorisindeki Altın Küre’ye ulaşırken Birdman’in komedi/müzikal kategorisinde The Grand Budapest Hotel’e yenik düşmesi yarışın net favorisinin Boyhood olduğunu düşünmemize sebep olmuştu. Ancak bunun ardından dağıtılan eleştirmen birliği ödüllerinde çok farklı tablolar ortaya çıktı, Birdman her birlik tarafından ödüle boğuldu ki bu birliklerinin Oscar yolunda en büyük ipuçlarını verdikleri malum. O sebeple Boyhood’un ikide iki yapmasına ihtimal vermiyorum, Birdman’in ise bu konuda ciddi bir iddiası var. Yine de en büyük ihtimal hala ödüllerin farklı adreslere gitmesi. Bu noktada da sizin tahminlerinizdeki sonucun ortaya çıkacağına inanıyorum.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.