3. Kendini Bitiren Serileri Gör!

Now-You-See-ME-3

2000’lerin sonlarında özellikle süper kahraman filmleriyle birlikte gelen hanedan algısı, pek çok stüdyoyu sonraki birkaç sene içerisinde küçük derebeylikleri ilan edip, onların mega-hanedanlara dönmesi için bahis oynamalarına sebep oldu. Bunların hepsi bir Habsburg olamadılar, ancak kendi yağlarında kavrulmaktalardı. 2016 resmen, orta sınıf hanedanlarının belinin büküldüğü yıl oldu. Now You See Me, Huntsman, Divergent, Teenage Mutant Ninja Turtles gibileri bu sene gişede aradığını bulamadı. Hakeza, X-Men ve Star Trek’in seferleri de fena sallandı bu yıl, ama onların artık forması şampiyon olacağı için bahsetmeyelim dedik.

 

4. Orijinalliğin Yasını Tut!

deadpool1-gallery-image

Geldik en vurucu 2016 tespitine. Dedebeylik günleri bitti, soğuk gerçeklerin sabahındayız. Hollywood gerçekten orijinal anlamda tükendi ve biz küresel olarak bununla okey olduk. Senenin dünya çapında en çok bilet kesen 30 filminden yedisi bir serinin ikinci filmi. İki tanesi kendi serilerinin üçüncü filmi. Tam dokuz tanesinin kendisinden önce aynı seride üç veya daha fazla film vardı. İki tanesi de yeniden yapım. Aynı listenin iki ferdi video oyunu uyarlaması, bir tanesi popüler bir kitap serisinden uyarlanma, bir tanesi de oyuncak uyarlaması. Yani tamı tamına ilk otuz filmden yirmi dördü kendinden önce oturmuş bir markanın ürünü.

Geri kalan altı yegane orijinal film, 21. sıradaki Sing, 20. sıradaki Monster Hunt, 15. sıradaki Moana, 12. sıradaki The Mermaid, 6. sıradaki The Secret Life of Pets ve şükürler olsun ki 3. sıradaki Zootopia. Herhalde fark etmişsinizdir, bu yaldızlı yedilimizin ikisi Çin yapımı, dördü de animasyon. Eğer tabloyu yeterince net çizemediysek, öncekil yıllarla ile de karşılaştıralım mı, ne dersiniz? Çin mamülü ve animasyonları da çıkartalım üstelik. Geçen sene ilk otuza Kingsman girmiş, Martian girmiş, Revenant girmiş. 2014’te Neighbors var, Noah var, Gone Girl var, Edge of Tomorrow var, Lucy var, American Sniper var, Interstellar var. Ondan bir yıl önce Elysium, Oblivion, The Conjuring, Now You See Me, Pacific Rim, Gravity var.

Gerçekten soruyorum size, 2016’da bir Gravity geldi mi? Bir Edge of Tomorrow? Bir Kingsman? Daha önce hayranların bildiği bir marka olduğundan değil de, gerçekten iyi uygulanmış fikirler olduğu için tutan kaç canlı film var 2016’da? Uyarlamalara gömmek değil derdim, Edge of Tomorrow ve Kingsman da uyarlama. Martian da uyarlama. Gone Girl, American Sniper, hatta bir anlamda Noah. Ama bunlar marka bilinirliği için yapılmış ve bu yüzden tutan filmler değillerdi. Kim okumuştu Gone Girl’ü filmden önce? Kaç otaku All You Need Is Kill uyarlanıyor diye gitti Edge of Tomorrow’a?

2016 neresinden bakarsanız bakın, orijinalliğin son vedayı ettiği yıl oldu. Bundan sonra blockbuster’da ekmek varsa Disney Animasyon, Pixar, bir de sağ olsun Çin sinemasından var…

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.