Anti-Kahraman

06 Punisher

Anti kahraman, bir anlamda kahraman ve kötü adam arasında duran bir arketiptir. Anti-kahramanı kahramandan ayıran şey, ahlaki olarak kusurlu ve sorgulanabilir oluşudur; kötü adamdan ayıran şey ise niyetinn masumlara zarar vermek ya da yıkıcı olmak olmayışıdır. Bu arketip son zamanlarda çok karşımıza çıkan bir şey, o yüzden örneği bol. Aynı adlı diziden Dexter Morgan buna güzel bir örnek mesela. Daha da serti, tartışmalısı için de çizgi romanlara bakıp Punisher‘ı bulmak mümkün.

 

Byronik Kahraman

07 Max Payne

Byronik kahraman adını efsanevi yazar Lord Byron’dan alır. Bu kahraman karanlık, içine kapalı, intikam konusunda doyumsuz ve tekil zihinli; ama yine de tüm o dış cephenin altında iyi ve dokunaklı bir kalbe sahiptir. Bu tip karakterler başlarına gelen trajedinin intikamını alır ve can acımaları yüzünden kendilerini toplumdan soyutlarlar. Aklınıza tonla örnek geldi değil mi? Muhtemelen en ünlüsü Monte Kristo Kontu’nun kahramanı Edmond Dantes. Ama daha modern bir örnek de bulmak mümkün. Aynı adlı serinin ana karakteri Max Payne de böyledir mesela.

 

Trajik Kahraman

08 Anakin

Trajik kahramanlar, eski terimleriyle trajedilerin baş karakterleriydiler; ama şimdilerde janr olarak trajedi olmayan işlerde de kendilerini bulmak mümkün. Bu kahramanların başlarına akla hayale gelmeyecek boyutta kötü olaylar resmen yığılır, yağar, nefessiz bırakır ve can yakar. Ama kilit özellikl, bu dev trajedinin ana karakterimizin kendi hata, kusur ya da zayıflığı yüzünden yaşanmış olmasıdır. Anakin Skywalker bu arketipi doldurması için yaratılmış bir karakterdir ve tüm hikayede onun trajedisi önemli bir yer kaplar. Daha ufak çaplı bir örneği de Yüzüklerin Efendisi serisinde, Boromir karakterinde mevcuttur.

 

Halk Kahramanı

09 William Wallace

Halk kahramanları karşımıza daha çok folklörde çıkarlar, ama bunların hava ve ezgisini modern işlerde yakalamaya çalışan bazı yazarlar sayesinde çağdaş örneklerine de rastlamak olasıdır. Bu karakterlerin en önemli ön özelliği sıradan olmalarıdır. Genelde avam tabakasından olan bu karakterler, baskıcı bir güce karşı kendi topluluklarının ikonları hâline gelirler. Buna William Wallace‘dan daha iyi bir örnek vermek mümkün değil; ama daha günümüze doğru gelirsek, Katniss Everdeen‘in de benzer özelliklere sahip olduğunu görebiliriz.

 

Paladin

10 Brienne

Paladin sadece D&D ve benzeri yerlerde gördüğümüz bir sınıf değildir! Paladin kelimesinin kökeni Şarlman’ın sadık özel koruma birliğinden gelir; bu arketip de direkt bu kuruma dayanır. Paladin karakterler davasına kendini son derece vermiş, kralı / hükümdarına karşılıksız bir sadakatle bağlı savaşçı karakterlerdir. Bu arketipin üyeleri arasında elbette Uther Lightbringer gibi gerçekten paladin olan karakterler vardır, ama titri Paladin olmayan Brienne gibi karakterler de bu arketipin özelliklerini gösterir.

 

En Küçük Evlat

11 Marty McFly

Bu kahraman arketipi genelde peri masallarında gözükse de, modern kurgularda da sık sık rastlamak mümkündür. En küçük evlatlar, isimlerinden müsemma, ailelerinin en küçük çocuklarıdırlar. Ya ailelerinden ya da toplumdan gelen, üzerlerine yapışmış bir “yapamaz” algısı vardır ve hikaye içerisinde antagonistin haricinde bir de bununla mücadele ederler. Ron Weasley‘nin neredeyse tüm olayı budur, abilerinin her biri bir konuda çok iyiyken, Ron belirli bir konuda özellik sergilemez. Sinemada ise Marty McFly bu arketipe uyar.

1 2 3
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

4 Comments

  1. alp demirkabız Reply

    sağlam emek var. baya bi okuma yapmadan bu tür yazılar yazılmaz. tebrikler

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.