Çizgi roman, çok garip bir sanat dalı gerçekten. Çoğu zaman ekseriyetle sinematik olarak adlandırılır ve pek çok defa da sinema sektörü oradan çıkacak hikayelere bel bağlar yeni hitleri için; ama aslında belki de sinemaya en uzak anlatım tekniklerini ve özellikleri barındırır içinde. Sadece iç monologların su gibi akmasından, panel yerleşiminin toplamda büyük bir hikaye anlatmasından falan söz etmiyorum. Çizilerek gösterilen şeylerin, gerçek insanlarla yapılan bir tasvirin ulaşamayacağı bir havası vardır.

Sex Criminals da, vaktiyle Alan Moore’un Watchmen için söylediği gibi bir çizgi roman olarak iş gören bir şey; ama geçenlerde duyurduk, dizisi geliyor işte. E madem öyle, madem büyük ihtimalle gelecek sene Suzie ve Jon’un maceralarını kara ekranda göreceğiz, dedik ki TIME tarafından 2013’ün en iyi çizgi romanı seçilen; Image Comics’in kudretli yelpazesi içerisinde özel bir yere sahip olan bu işi detaylarıyla ele alalım. Neymiş, ne değilmiş bir bakmak isterseniz, buyurun; altı başlıkta dizisi gelmeden önce Sex Criminals hakkında bilmeniz gerekenler.

 

1. Matt Fraction

Sex Criminals 3

Çizgi romanlarda çoğu zaman olduğu gibi burada da ilk selamı yazara çakmak gerekiyor. Matt Fraction, bir on sene sonra dönüp baktığımızda efsaneler arasındaki yerini almış olabilecek bir yazar. Henüz daha kırk yaşında olmasına rağmen dört tane Eisner ödülü var ve bunları sırasıyla Spider-Man, Iron Man, Hawkeye ve Sex Criminals ile aldı. Bundan bir yedi sene önce ilk çıkışını yaptığında zaten büyük bir yıldız olabileceği öngörülüyordu; Hawkeye ve Sex Criminals ile birlikte o eşiği fırladı ve geçti.

Ama bunu Sex Criminals’da çok net hissediyorsunuz zaten. Sex Criminals’ın yazım kalitesi cidden de hiç sektirmiyor. İlk sayısından itibaren neredeyse her sayfa dibine kadar alıntılanabilecek sözler, sizi durup “ulan harbiden” diye düşündürtecek aforizmalarla dolu. Hikayesi yer yer kağıt üzerinde çok garip noktalara gitmesine rağmen hiçbir zaman inandırıcılığını ve sürükleyiciliğini kaybetmiyor. Daha da önemlisi, kullandığı dördüncü duvarsız anlatım tekniği, otomatikman sizi karakterlere yaklaştırıyor ister istemez.

 

2. Chip Zdarsky

Sex Criminals 4

Fraction’ı yeterince övdüysek, o hâlde ikinci selamımızı da serinin çizeri Chip Zdarsky’ye çakabiliriz. Şimdi durum şu; bunu daha önce de söylemiştim, çizgi romanlarda deneysel çizim tarzlarına pek gelemiyorum. Benim için kafamdaki benchmark net bir şekilde Jim Lee ve sanırım biraz haksız bir şekilde her çizgi romanın öyle gözükmesini istiyorum. İstiyor-dum, diyeyim, zira Zdarsky benim için bunun kırıldığı noktalardan biri oldu.

Zdarsky’nin çok akışkan ve renklendirmeleri şahane bir şekilde yapılmış tarzı; Sex Criminals’a o kadar iyi oturuyor ki ondan başka her kim gelirse gelsin, isterse Salvador Dali kalkıp Sex Criminals çizmeye başlasın bundan daha iyi bir şey çıkartamazdı ortaya. Her şeyden önce, Zdarsky’nin çizimlerinde harika bir ifadecilik var. Tüm karakterlerin duyguları oturup kalkışlarından; ufak mimiklerine kadar dışarıya yansıyor. Bu da inanılmaz faydalı bir şey, zira Sex Criminals her şeyden ötesinde hisle ilgileniyor.

 

3. Seks

Sex Criminals 2

Ama ortada bir seks var. Eserin ismi Sex Criminals iken başka bir şeyden söz etmemiz mümkün değil zaten. O hâlde sorun şu; bu kitabı çoluğa çocuğa okutabilir miyiz, annemiz bunu okuduğumuzu görse açıklama yapabilir miyiz, sevgilimiz elimizde bu kitapla bassa kendimizi kötü hisseder miyiz? Tek tek cevaplayayım, hayır; kitap çok net bir şekilde belli bir yaşın üzerine hitap ediyor, hayır, çünkü annelere Sex Criminals diye bir kitabın açıklaması yapılmaz ve hayır, kötü hissetmenize gerek yok çünkü bu pornografik bir eser değil.

Belli bir yaşın üzerine hitap etmesi tamamen üzerine konuştuğu konunun -yani seksin- haliyle biraz ağır olması. Daha doğrusu şöyle diyelim; Sex Criminals bu konuyu biraz olgun tarafından ele alıyor. “Haha pompa” demekten ileri gidemeyen kimseye öneremem bu kitabı; çünkü asıl yaptığı şey seksin toplumdaki yeri; toplumun sekse bakış açısı ve bireyler arasındaki ilişkilerde seksin belirleyici yönüyle ilgili kelimeler sarf etmek.

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

2 Comments

  1. İlk 3 sayıyı okudum. Yiğitcan abartmamış diyebilirim 🙂

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.