1500 yıllık kalem kağıt teknolojisinden artık sıkılmadınız mı? Geek dediğin teknolojiyi kullanır!
Kağıtlar, fotokopi baskıları, klasörler, şeffaf dosyalar, kurşun kalemler, silgiler, karakter kağıtları, haritalar. Bütün bunlar, klasik bir RPG oyununda masanın üzerini süsleyen, dağıtan, üzerinde kahve bardağı lekeleri olan ve oyunun vazgeçilmezleri arasında olan elemanlar. Ama iyi bir geek, 1500 yıllık kağıt teknolojisinin önüne geçebilmeli, iyi bir GM oyun masasının dağılmasına izin vermemelidir. Artık bilgisayar, internet ve mobil çağdayız. Teknolojinin nimetlerini kullanmak gerek. Bunu da yapsa yapsa geekyapar!
Gerek internetin ücra köşelerinde, gerekse arada baya zorlama Kickstarter projeleri olarak mobil cihazlar için masaüstü RPG oyunlarını kolaylaştırma amacı ile yapılmış yığınla program gördük. Fakat bunların çoğunluğu o kadar çok aşırı kapsamlı ki, hiç bir zaman kalem ve kağıdın pratikliğine erişemediler.
Doğrudan RPG için değil de, ofis üretkenliği için düşünülmüş yazılımlara baktığınızda ise, aslında çok işe yarar alternatifler ile karşılaşıyorsunuz. Aşağıda, RPG oyunlarınızı kolaylaştırmak ve doğru düzgün bir düzene sokmak için kullanabileceğiniz programları tanıttım. Bir çoğunu zaten hali hazırda yıllardır kullanmaktayım ve ne kadar işe yaradıklarından haberiniz olsa eminim siz de kullanırsınız.
Evernote
RPG oyunlarında not almak, senaryo yazmak, karakterleri kaydetmek ve oyunun genel gidişatına çeki düzen vermek için en kullanılası programlardan biri. Kaç yıldır kullandığımı hatırlayamıyorum bile ama, bu program olmasa çoğu oyunumu oynatamazdım.
Evernote, basitçe bir not alma programı. Normal versiyonu ücretsiz, Pro versiyonu ücretli (aylık 5 dolar) ama ben hiç Pro versiyonuna ihtiyaç duymadım. Aldığınız notları bulut üzerinde tuttuğu için, internete bağlanabilen her türlü cihaz üzerinden erişilebilir oluyorlar. Windows, iOS, Android, Windows Phone ve Mac OS X versiyonları var. Yani var olan her türlü cihazda çalışıyor. Çalışmıyorsa zaten doğrudan Web üzerinden de notlarınıza erişebiliyorsunuz.
Nasıl notlar alınabiliyor? Dümdüz yazı yazmak haricinde video ve ses kaydı notlara eklenebiliyor, doğrudan internet siteleri, PDF, DOC belgeleri kaydedilebiliyor, linkler verilebiliyor, notlar birbirine bağlanabiliyor. İsterseniz bazı notları arkadaşlarınız ile paylaşıp, üzerlerinde düzeltmeler yapmalarını sağlayabiliyorsunuz.
Evernote’un en güzel tarafı çok pratik olması. Çok basit bir arayüzü var. Neyin ne olduğu belli. Bin milyon tane abuk sabuk özelliği yok. Tam olarak yapması gereken işi yapıyor. Bu yüzden oyun sırasında programı kullanması çok kolay ve oyunun akıcılığını bölmüyor. Ben bu programı kullanarak 3-4 büyük campaign oynattım ve hiç bir sorun çıkmadı. Kullanmıyorsanız kesinlikle tavsiye ederim.
Scrivener
Scrivener aslında profesyonel bir senaryo yazma programı. Senaryo derken, gerçekten film, dizi, tiyatro senaryolarından bahsediyorum. Yani pek RPG oyunları düşünülerek yapılmamış.
Fakat programın sunduğu araçlar kullanılarak gayet güzel RPG senaryoları da kullanılabiliyor. Program ücretli, 40 dolar. Sonuçta programa 40 dolar verecek olan kişilerin yazdıkları film senaryolarından birkaç yüz bin dolar falan kazandığını düşünürsek onlara pek koymaz. Neyse biz biraz programa bakalım.
Ben bu programı çok fazla oyunumda kullanmadım ama epey bir kurcaladım. Meraklısı oldukça güzel şeyler yapabilir. Özellikle oyunun geçeceği dünyanın ya da bölgenin parçalarını bir araya getirirken çok etkili. NPC ve yer adları, küçük tasvirlerin kaydedilmesi gibi. Ayrıca yazdığınız ve doldurduğunuz sayfalara çok kolaylıkla sürükle-bırak ile resim de koyabiliyorsunuz. Böylece, çok kolaylıkla görsel bir arşiv oluşturulabiliyor.
Scrivener’ın en güzel özelliklerinden biri ise çok iyi bir rastgele isim yaratma bölümü olması. Kültürü seçerek, o kültüre ait, istediğiniz harf ile başlayan isimleri otomatik olarak yaratabiliyorsunuz. Bütün GM’lerin çok işine yarayacak bir özellik.
Google’ı yalnızca arama motoru olarak kullanmayı bırakıp diğer hizmetlerine göz attığımızda, karşımıza RPG oyunlarını çok kolaylaştıracak bir sürü özellik çıkıyor.
Örneğin Google Drive ile dosyalarınızı, yazılarınızı, görsellerinizi ve karakter kağıtlarınızı başka oyuncular ile paylaşabilirsiniz. Google Docs ile bu dosyaları ortak paylaşıma açıp, herkesin üzerinde istediği değişikliği ve düzelteyi yapmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin, d20 tabanlı oyunlarda Initiative tutmak için kullanabilirsiniz ve herkes kendi initiative değerini tutacağı ve takip edeceği için GM’in üzerinden büyük yük kalkar. Google+ ve Hangout ile yapabilecekleriniz hayal gücünüz ile sınırlı gibi. Bütün bunları iyice bir kurcalayın. Mutlaka işinize yarayacak bir şeyler bulacaksınız.
Obsidian Portal
Basitçe anlatmak gerekirse bir RPG campaign portalı. GM burada kendi campaign sayfasını açıp oyuncuları kullanıcı olarak kaydediyor ve hep beraber oyunlar düzenleyip, bunları programlayıp, campaign dünyasına beraber katkıda bulunulabiliyor, kendi oyun Wiki’nizi yaratabiliyorsunuz.
Normalde ücretsiz, ama yığınla ek özelliğe sahip olmak için yıllık 40 doları gözden çıkartmak lazım. Bu da normal bir masaüstü RPG oyun grubu için kişi başına yıllık 8 dolara, aylık 0,66 dolara, yani 1,33 TL’ye denk geliyor ki, oldukça ucuz. Aylık 1,5 TL’nizi zaten oyuna giderken kola, cips ve bilimum sağlıksız şey için harcıyorsunuz, 1,5 TL de buraya harcayın, pişman olmazsınız.
Hero Lab
Yıllardır ortalarda olan Hero Lab programı Windows ve Mac OS X destekliyor. Oyun sistemi başına 30 dolarlık bir fiyatı var. Yani ucuz değil. Program bir tek iş yapıyor, ama bu işi de diğer her türlü alternatiften açık ara çok daha iyi yapıyor: Karakter yaratmak.
Hem oyuncu hem de NPC karakterleri oldukça detaylı ve kural çakışmaları yaşamadan dakikalar içerisinde yaratabiliyor ve keyfiniz istediğince detaylandırabiliyorsunuz. Pathfinder, D&D 3.5, Shadowrun, Mutants & Masterminds, Savage Worlds gibi popüler daha bir çok oyun sistemi destekleniyor. Onlarca kitap karıştırıp karakteriniz için gerekli özellikleri bulana kadar, Hero Lab ile tüm grubu bitirmiş oluyorsunuz. Programa alıştıktan sonra, oyun sırasındaki bir ihtiyaç anında hemen bir NPC yaratmak da gayet kolaylaşıyor.
iTunes
RPG oyunlarında anlatımı ve atmosferi güçlendirmek için arkaplan müziği veya sahneye uygun ses efektleri oldukça iyi iş çıkartır. Tabi MP3 dosyalarınız bir klasörün içinde karmakarışık durmasa, veya garip klasör ve alt klasörler içinde karmakarışık bir hiyerarşik yapıda bulunmasa iyi olur.
iTunes en iyi müzik çalma yazılımı kesinlikle değil. Fakat en iyi MP3 düzenleme yazılımı. Arayüzü, MP3’leri kategorileme, düzenleme ve çalma listeleri oluşturma konusunda iTunes ile baş edebilecek çok az program var. Ben yıllardır kullanıyorum. Sahne sahne oluşturduğum MP3 listeleri ile otomatik çalma listeleri oluşturuyorum. Oyun o sahneye geldiğinde basıyorum Play tuşuna ve geri kalanı ile ilgilenmem gerekmiyor. Listelerde hangi parçalar arasında crossover’lı geçiş olacağı, hangi MP3’ün kaç kere tekrar edildikten sonra diğerine geçebileceği gibi detayları, oldukça kolay düzenleyebiliyorsunuz. Ayrıca arayüz çok anlaşılır ve neyin ne olduğunu gözünüze soktuğu için, aniden müzik değişimi yapmak isterseniz yazılımın kontrolleri ile veya neyin ne olduğunu anlamak ile uğraşmıyorsunuz.
Bir makalenin daha…
Aslında daha yığınla kullanılabilecek program, yazılım ve uygulama var ama bunlar benim neredeyse yıllardır her oyunumda kullandığım yazılımlar olduğu için öncelikle bunları anlatayım istedim. Sizin de oyunlarınızda kullandığınız veya kullanmayı düşündüğünüz programlar varsa, aşağıdaki yorumlara yazın, bilelim. Geek’lik paylaşmaktır!