Bakın, “filmi” ya da “dizisi” ya da “çizgi romanı” diyemiyoruz. Joss Whedon’un en iyi yaptığı şeyleri sıralarken “işi” kelimesini kullanmamız gerekiyor. Çünkü bu adam, hakikaten de geek ve hakikaten de yapıyor arkadaş! Yaptığı işlerin genel tonunu sevmeyebilirsiniz, ben Whedon’un kıymetiyle ilgili hem destekleyen, hem de karşı çıkan pek çok argüman gördüm. Pek çoğu da haklı noktaları argümanlar elbette. Ama sanıyorum hepimiz bir konuda mutabık olabiliriz, adam bizim sitenin isminin hakkını veriyor. 

Burada Joss Whedon’un en iyi 10 işini sıralarken olabildiğince objektif olmaya gayret ettim. İnanın, şahsi listem bundan çok daha farklı gözükürdü. Yılladır geek camiasındaki kişilerin Whedon işleriyle ilgili olan yorumlarını dinleyen bir insan olarak; hem genel kamuoyu görüşünü, hem eleştirel başarısını, hem de işin kendi objektif yaptığı doğruları kaale aldım. Değerlendirmenin hiçbir noktasında gişe başarısını ciddiye almadım, zira öyle yapsaydım Avengers deyip bırakmam gerekirdi.

Buna rağmen eminim ki hepinizin kendi şahsi listeleri var. Siz de onları yorumlarda belirtin, bu geekyapan adamın güzelce hakkını verelim.

Hazır mıyız? Buyurun!

 

10. Serenity

Serenity

Firefly’ın vaktinden önce göçmesinden sonra meseleye biraz da olsun nihayet katabilmek için çekilmiş bir filmdi Serenity.  Joss Whedon’un ilk uzun metraj film yönetmenliği deneyimiydi ki, gerçekten fena bir iş de değildi; hakkını yemeyelim. Fakat dürüst olmak gerekirse çok akılda kalıcı değildi. Belki de Firefly’ın devam etmesini o kadar istiyorduk ki, Serenity kesmedi bizi, yetinemedik. Ama bir şey genel geçer bir doğruydu; Whedon’un kabahati olsun ya da olmasın; Serenity içimizdeki Firefly uktesini söndüremedi.

 

9. Much Ado About Nothing

Much Ado About Nothing

Joss Whedon’un ilk büyük bütçeli dev prodüksiyonu olan The Avengers’tan sonra tam anlamıyla bir mangal partisi havasında çektiği bir film Much Ado About Nothing. Shakespare’in efsanevi eserinin dönem olarak modern zamanlara uyarlanmış bir hâli. Mangal partisi dememizin sebebi de Whedon’un filmi çalışmayı çok sevdiği aktörlerle, evinin arka bahçesinde çekmiş olması. Efsane bir film miydi? Hayır, zaten öyle efsane bir başarı da elde etmedi. Ama Whedon’un filmografisinde hoş bir yerde duruyor.

 

8. Fray

Fray

Buffyverse’in seveni çok boldur. Aslında ilk bakışta öyle Orta Dünya gibi, Star Wars evreni gibi çok derinlikli bir yermiş gibi gelmez ama, aslında onun da pek çok yan işi; yüzlerce yıllık bir mitolojisi vardır. Fray de işte o mitolojinin dallarından bir tanesi. Gelecekte geçen hikaye, yıllar sonra aktive olan bir Slayer’ı ve onun korkunç bir olay sonucu vampir olan ikiz kardeşini konu alıyor. Biliyorum, Buffy hayranları için bu ön tanım bile yeterli zaten. Buffy evreninde geçen çizgi romanların en farklısı olan Fray, listemize sekizinci sıradan girdi ama aldanmayın, o da okunmayı hak ediyor.

 

7. The Cabin in the Woods

CW-0089_DF-02291

Bu filme bir korku filmi izleyeceğinizi sanarak girdiyseniz yandınız. Akşamınızı heba etmiş olabilirsiniz istemeden. Zira karşınızda bulacağınız şey, tüm o 80’ler “sevişen insanların başına kötü şeyler gelir” tipi ucuz korku filmlerinin dekonstrüksiyonu. Joss Whedon’un yazıp, kankası ve eski çırağı Drew Goddard’ın yönettiği film belki de korku / komedi janrının başına gelen en güzel şeylerden biriydi. İzlemediyseniz edinin bir yerlerden!

 

6. Astonishing X-Men

Astonishing X-Men

Astonishing X-Men, benim uzun süre sonra okuyup gerçekten de tepeden tırnağa aşık olduğum ilk X-Men çizgi romanıydı. Ana odak noktasına Cyclops ve Emma Frost’u koyuyordu ki, bu ikilinin aralarındaki kimyayı en başarıyla tutturmuş olanı da oydu. Onu öyle ayıla bayıla okuduktan sonra, yazarının Joss Whedon olduğunu öğrendiğimde yaşadığım dumuru size anlatamam. “Whedon’dan nasıl böyle bir iş çıkar?” dumur değildi, benim için daha ziyade “Vay arkadaş, adam çizgi roman da yapabiliyormuş”‘un şaşkınlığıydı.

1 2
Author

Yalnız olduğunu düşünen, ama bunun uzun sürmeyeceğini bilen bir adam. Bir gün Kaliforniya'nın yeşillikleri uğruna Arizona'daki evini terk edip gitti, geri dön çağrılarına da kulak vermiyor.

11 Comments

  1. Tutku Tuzlu Reply

    Mükemmel liste.. Sıralamaların da bir-iki yer dışında (Firfly’ın Dr. Horrible’ın üstünde olması gerektiği gibi) hakkaniyetli olduğunu düşünüyorum. İzlememekle beraber Dollhouse’un da unutulmaması gereken bir iş olduğunu okuyorum her yerden. Joss Whedon “Marvel DC’yi döver.” dememizin ana sebebi. Hitap ettiği kitleyi (ki kendisi de bir geek olduğu için) çok iyi tanıyan, onlara ne sunması gerektiğini çok iyi bilen. Avengers gibi X-Men gibi efsaneleri eline aldığında onlara saygı duyan ve onların en iyi yanlarını ortaya çıkaran süper bi insan.

  2. Shadow in the Dark Reply

    Joss Whedon Avengers ta baya iyi iş çıkardı.Daha sonra da Phase 2 nin temasının oluşmasında baya çalıştı.Araya dizide de iyi isler çıkardı.Bunlardan sonra gitti Marvel Avengers:Infinity Wars Russo lara verecegi ortaya cikti.Bu Joss a yapilan ayıp degil midir?Yoksa Joss mu boyle bir şey istedi(phase 2 da çok yoruldum, devamı başkasına)?Bilenler bilmeyenlere anlatsın lütfen!

    • Can Doğanay Reply

      Bildiğim kadarıyla Whedon ve Kevin Feige ortak kararla bu sonuca vardı. Whedon verdiği röportajlarda, artık onun yönetmenlik görevinin tamamlandığını belirtip Russo’lara kalmasında kendisinin isteğinin de olduğunu ima etmiş duyduğum kadarıyla.

    • shadow kardeşim bende bir şey söylüycem joss whedon iyi bir yönetmen avengers güzel bir filmdi ama aşırı güzel değildi ama winter soldier izlerken filmin her dakikasi harikaydı avengers’dan almadığım zevki aldım bence russo kardeşler artık devam etmeli zaten ultronuda yönetti kötü bir yönetmen değil joss ama yeterincede iyi değil

      • Shadow in the Dark Reply

        Ben buna çok katılmıyorum.Sonuçta filmi sadece yönetmen olarak degerlendirmemek lazim.Cap. America WS senaryo açısından da güzeldi ve cgı dan cok gercek aksiyon seven yonetmenler ile birleşince çok ses getirdi ama Avenger sinema tarihinde bir ilki gerçekleştirdi.Kahramanların hepsini tek catida topladı ve buyuk riskli bir isti.çünkü iron man dışında kahramanlar rüştünü ispat etmemişti.Sıkmayan senaryo ve akıcılıkla seyirciyi yakaladı.Joss Whedon yönetmenlik dışında bu filmin senaristidir.Bence iyi iste çıkardı .Joss AOU da artik temelleri saglamlasmis karakterleri ele alacak.Ne karakterleri tanıtmasina ne de karakterlerin nasil birleştigini anlatmasina gerek kalmadı.Artik direk konuya girecek.Sonuçta serinin 6. Filmi olsa da avengers ta bir başlangıç filmiydi.Joss un tum gücünü artik Mayis ayında gorecegiz.Belki de Buffy yüzünden bu kadar buyutuyorum.:D

        • haha 🙂 sende haklısın ben ultronu izledikten sonra whedon mu russo kardeşlermi karar vericem gerçi kesin bir şey varmıydı marvel da 3 4 ü russolar yonetıcek dıye bılmıyorum ama her şey ultron filmine bağlı yalnız filmi 3 saat yapsınlar harbiden filmde bir sürü kahraman var hepsıne 2 saat yetmiyor iron man favori kahramanım mesala 2013 den beri görmüyorum doğal olarak fazla izliyesi geliyor insanın 🙂

          • Shadow in the Dark

            Russo lar yonetecek diye resmi bir açıklama yapilmadi diye biliyorum.Bunun nedeni ise bence AOU ilk Avengers filminin rekorunu yakalar ya da tazeler ise yönetmen değişimine gitmekten vazgececeklerdir .Daha nasıl olsa vakit var hasılatlardan sonra degerlendireceklerdir.
            Sonuç olarak ben Joss Taraftarıyım ama yonetmenlik degisirse de en azından iyi ellerde olacak.

  3. Mustafa Bayraktar Reply

    Benim listemde de Angel 1 numara. Adamı severim. Keşke Star Trek’i de o yapsa diye hep hayıflanıyorum.

  4. Yazı gerçekten çok güzel olmuş; ama yazının sonunda sizin kendi listeniz olsa Angel’ın yine Buffy’den önde olacağını; ama birinci olmayacağını belirtmişsiniz. Peki merakımı gidermek için sizin listenizin olsaydı, bir numarada ne olurdu onu da söyler misiniz?

    Açıkçası benim listem olsaydı Angel bu noktada olmazdı. Angel o kaliteli çerçevesine rağmen hep kenarında bir yerlerde sağlam bir çatlak saklamaktadır. Neden? Çünkü ne yazık ki yarım kalmış bir iştir. Sondaki büyük savaşı hayranlarına sunmadan bitmiştir. (Şahsi düşüncem.)

    Hani, dönüp Whedon ustanın işlerine baktığımızda yarım kalan projeler de dikkat çekiyorlar. Dollhouse gibi… Angel demiştim az önce… Firefly bile sonradan Serenity çekilmeseydi aynı kaderi paylaşacaktı… Üzücü bir geçmişi olan sağlam yapımlar bunlar.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.