Evet sevgili geekyaparlar, yolun resmen sonuna geldik. Oscar sezonunun başlangıçtan beri nabzını tutuyoruz. Şu dakikaya kadar Oscar’larda bir veya öteki şekilde yer eden 10 filmi izledik, görüşlerimizi paylaştık. Bazılarını beğendik, bazılarına “ne işi var bunun burada?” diye hönkürdük; bazılarında ise kafamızı kaşıyıp öylece kalakaldık. En sonunda buradayız. Resmi Geekyapar tahmin makinesi™ olarak, 2015 Oscar ödüllerini müneccim güçlerimizi kullanarak önceden söylemeye geldik!
Ona geçmeden önce eğer hafızanızı tazelemek istiyorsanız, dilerseniz yazdığımız 10 filme bir göz atabilirsiniz.
- The Imitation Game
- American Sniper
- The Theory of Everything
- Into the Woods
- Boyhood
- The Grand Budapest Hotel
- Foxcatcher
- Birdman
- Whiplash
- The Judge
Eğer “ne diyor bu adamlar” hissiyatındaysanız da, önceki seneki tahminlerimizi şuradan; ne kadar oranla tuttuklarına da şuradan bakabilirsiniz. Tamamsak, adayları sıralayıp, kimin kazanacağını öngörmeye geçelim mi? Okey o zaman, buyurun!
1. TEKNİK DALLAR
En İyi Sinematografi
Kim Alır?: Emmanuel Lubezki’nin Birdman’i adeta tek çekimmiş gibi gösteren teknikleri sene boyunca çok konuşuldu. Burada Lubezki’nin en büyük rakibi, Anderson’ın alametifarika tarzına sahip olan The Grand Budapest Hotel. Fakat Akademi bildiği tarzdan ziyade, kendisini şaşırtana yönelecektir. O yüzden bizim bu daldaki favorimiz Birdman.
Kim Almalı?: Benim de şahsi kanaatim, Birdman’in alması yönünde. Unbroken’ın da hakkını yememek gerek; ama Birdman’in sinematografisi başka bir deneydi, başka bir seviyedeydi.
En İyi Kostüm Tasarımı
Kim Alır?: Bu konuda Milena Canonero’nun ortaya çıkarttığı işin rakibi yok. Bu tip kategoriler Oscar ödüllerinde her zaman; her zaman dönem filmlerine giderler zaten. Özellikle de filmin havasında bu denli söz sahibi olduklarında. O yüzden olmazsa gecenin en büyük sürprizlerinden diyor, ödülü The Grand Budapest Hotel alır tahminini yapıyoruz.
Kim Almalı?: Mr. Turner çok abartısız bir dönem filmi olmasının ceremesini çekti bizce. Into the Woods’da tiyatrodan uyarlanmanın avantajını setlerin arasında kaybolan kıyafetleriyle yitirdi. O yüzden bizim favorimiz de The Grand Budapest Hotel.
En İyi Film Kurgusu
Kim Alır?: Sandra Adair, uzun zamandır Richard Linklater ile çalışan biri. Bu da otomatikman kendisinin Akademi’nin borç sisteminde avantajlı olduğu anlamına geliyor. Akademi böyle emektarları “yazıktır lan hiç ödül alamamış” deyip takdir etmeyi çok sever; üstelik burada bir de 12 senedir süren bir kurgu çalışması var. O yüzden bizce ödül Boyhood‘un.
Kim Almalı?: Bana sorarsanız bunu tartışmaya gerek yok. Büyük ihtimalle Adair uzun kariyerinin ve uzun emeğinin mükafatını alacak ama asıl ödüle konması gereken kişi Whiplash ile Tom Cross.
(Editörün Notu: Biz bu kategori için Whiplash ve Boyhood arasında kalmıştık; yazıyı ilk yazdığımızda kafamızdan kazanan olarak Boyhood geçiyordu, fakat görselleri hazırlarken Whiplash’in daha yakın olduğuna kanaat getirdik, fakat sonra metni değiştirmeyi unutmuşuz. Bunu buçuk tahmin kabul edelim mi, olur mu geekyaparlar? :/)
En İyi Makyaj & Saç
Kim Alır?: Genelde bu adaylık şu raddeye geldiğimizde biraz belirgin olur, fakat birçok kategoride olduğu gibi burada da 87. Oscar ödülleri fikrini sabitleyememişe benziyor. O yüzden işin içine biraz da kanaat koyup, geçmişte kişi değiştiren makyajlara çok vurulmuş olan Akademi’nin ödülü Foxcatcher‘a vereceğini düşünüyorum.
Kim Almalı?: Bence Guardians of the Galaxy. Muhtemelen yarış Foxcatcher ve Grand Budapest Hotel arasında geçecek; ama Guardians’ın tüm bu filmler arasında makyajını en etkili kullanan film olduğu kanaatindeyim. Tabii ki en ciddi kullanan film olmadığı için es geçilecek.
En İyi Sanat Yönetimi
Kim Alır?: Sanat yönetimi, hem set hem de prodüksiyon tasarımını içeren bir şey. Bu da genelde ağırlıkla dönem filmlerine ve tiyatro uyarlamalarına gider ki, bu sene de beş adaydan dördü bu şekilde. Bizce The Grand Budapest Hotel pek çok küçük adaylık gibi bunu da süpürecektir.
Kim Almalı?: Yine Mr. Turner’dan bir bahsetmek istiyorum, fakat Sezar’ın hakkı Sezar’a; bu dalı can-ı gönülden hak eden film The Grand Budapest Hotel.
En İyi Ses Kurgusu
Kim Alır?: En İyi Ses Kurgusu ve En İyi Ses Miksajı genelde paket giderler; ve ağırlıklı olarak blockbuster filmler, bilim kurgu filmleri ve savaş filmleri bu konuda takdir kazanır. Interstellar iki dalda da ciddi bir aday; fakat bizce American Sniper‘ın son atağı burada ödüllendirilecek.
Kim Almalı?: Şahsi kanaatimdir; ses kurgusu da yumuşak karnımdır ama; ben Birdman’in bu alanda yaptıklarından daha fazla etkilenmiştim şahsen.
En İyi Ses Miksajı
Kim Alır?: Dedik ya, muhtemelen kurgu ve miksaj paket gidecek. Tahminimiz bu alanda da American Sniper.
Kim Almalı?: Burada da Whiplash’e bir selam çakmak gerek. Bir caz filmi çekmek, önce cazın ruhunu tanımlamayı gerektirir. Chazelle bunu senaryosunda yapmıştı, ses miksörleri Mann, Wilkins ve Curley de stüdyoda aynısını yapabilmişler.
En İyi Görsel Efekt
Kim Alır?: Oo, geldik Akademi’nin siz de üzülmeyin blockbuster filmler köşesine. Bizce burada çok güçlü iki aday var, Guardians ve Interstellar. Fakat film içerisindeki kullanımları bakımından, milleti delicesine kara delik araştırmaya itmiş olan Interstellar burada ödülü götürecektir.
Kim Almalı?: Valla Interstellar’a karşı gelmek güç. Yalnız Captain America: Winter Soldier’ın daha alttan verdiği, daha gerçekçi efektleri de bence film içerisinde çok başarılıydı.
2. Sayfada, Müzik ve Kısa Film Ödülleri!
6 Comments
Ops!
Yönetmen ve Film tekrar bölünecek dedim. Linklater’ın yaptığı bir yönetmenlik çığırı, o yüzden bence bölünmede o ödülü Boyhood alacaktır. Ama Birdman’in anlattığı şeyler, Akademi üyesi hemen hemen herkese dokunuyorlar. O yüzden, bence büyük ödüle ulaşacak olan film Boyhood.
En İyi Film – Birdman
En İyi Erkek Oyuncu – Edddie Redmayne
En İyi Kadın Oyuncu – Julianne Moore
En İyi Yardımcı Aktör – J.K. Simmons
En İyi Yardımcı Aktris – Patricia Arquette
En İyi Animasyon – How to Train Your Dragon 2
En İyi Sinematografi – Emmanuel Lubezki, Birdman
En İyi Kostüm Tasarımı – Milena Canonero, The Grand Budapest Hotel
En İyi Yönetmen – Richard Linklater, Boyhood
En İyi Belgesel – CitizenFour
En İyi Film Kurgusu – Sandra Adair, Boyhood
En İyi Yabancı Film – Leviathan
En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı – Foxcatcher
En İyi Müzik – Jóhann Jóhannsson, Theory of Everything
En İyi Orijinal Şarkı – Glory, Selma
En İyi Prodüksiyon Dizaynı – The Grand Budapest Hotel
En İyi Görsel Efekt – Interstellar
En İyi Uyarlama Senaryo – Graham Moore, Imitation Game
En İyi Özgün Senaryo – Wes Anderson, The Grand Budapest Hotel
Whiplash bana göre bu seneki filmler arasında en iyi.Nedeni ise bu sene 2-3 film dışında dört dörtlük bir film yoktu,aralarından en iyisi bu film.Fakat film biraz kısa olmuş,o da seneryosu yüzünden.Boyhood,birdman,imition game gibi filmlere en iyisi diyeceğime tabi ki WHİPLASH
seninki tahmin makinesi olmaktan cıktı artık. aylardır mesai harcıyon, jüri bile bu kadar didiklememiştir filmleri
boyhood gibi devrimsel bi çalışma bence ödüle boğulmalı
Elinize sağlık, büyük oranda hemfikir olduğum bir liste olmuş. O sebeple fazla yoruma boğmayayım, yalnızca sizinle ters düştüğüm noktaları belirteyim. Öncelikle kurgu dalında Whiplash’in şansını Boyhood’a yakın görüyorum ben. Bu kategori, ödül gecesine dek heyecanını koruyacaktır. Makyaj ve saç dalında ise Tilda Swinton faktörü ile The Grand Budapest Hotel ekibinin heykelciği evine götüreceğine inanıyorum. Hatta Foxcatcher’ın yarışta Guardians of the Galaxy’nin bile gerisinde olduğunu düşünüyorum.
Ses kurgusu ile ses miksajı ödülleri aynı adrese gidecek demişsiniz, evet zaman zaman karşılaştığımız bir durum ancak bu yıl öyle olacağına ihtimal bile vermiyorum. Ses kurgusu dalında kuvvetli bir rakip olan Interstellar’a rağmen American Sniper’ın galip geleceği hususunda size katılsam da ses miksajı ödülü Whiplash’in olacaktır. Yalnız törenin genel favorilerinden olan Birdman’in buralarda da çıkış yapabilme ihtimalini göz ardı etmemek gerek. Bununla beraber, Selma’nın silinirken American Sniper’ın elde ettiği ekstra adaylıklar büyük tepki aldı. Bu tepkiler Akademi üyelerini de etkileyip American Sniper’ın oylarına darbe vurabilir.
En iyi erkek oyuncu kategorisindeki yarış Redmayne ile Keaton arasında, bu açık. Ama sizin aksinize ben Redmayne’i daha önde görüyorum. Golden Globe’da her ikisi de ödüle uzanmış olsalar da Redmayne SAG ve BAFTA gibi iki kritik törenden galip çıktı. Performansı da hem Akademi’nin ağzına layık türden, hem de kimsenin karşı çıkamayacağı kadar pürüzsüz. Keaton’ın ise filminin ve geri dönüş hikayesinin ekmeğini yiyor biraz.
Özgün senaryo kategorisinde dediğiniz gibi Wes Anderson’a bir teselli ödülü gönderilmesi kuvvetle muhtemel, fakat Boyhood ile Bridman de çok ciddi rakipler. Ne olacağını kestirmek çok güç. Uyarlama senaryo ödülünün ise The Imitation Game’e gideceğini düşünüyorum, ama burada da emin değilim.
Gelelim en çok kanın döküleceği en iyi film ve en iyi yönetmen kategorilerine. Dediğiniz gibi bu iki ödül genelde törenden mutlu dönen ekip sayısını arttırmak adına farklı adreslere teslim edilir. Boyhood’un drama kategorisindeki Altın Küre’ye ulaşırken Birdman’in komedi/müzikal kategorisinde The Grand Budapest Hotel’e yenik düşmesi yarışın net favorisinin Boyhood olduğunu düşünmemize sebep olmuştu. Ancak bunun ardından dağıtılan eleştirmen birliği ödüllerinde çok farklı tablolar ortaya çıktı, Birdman her birlik tarafından ödüle boğuldu ki bu birliklerinin Oscar yolunda en büyük ipuçlarını verdikleri malum. O sebeple Boyhood’un ikide iki yapmasına ihtimal vermiyorum, Birdman’in ise bu konuda ciddi bir iddiası var. Yine de en büyük ihtimal hala ödüllerin farklı adreslere gitmesi. Bu noktada da sizin tahminlerinizdeki sonucun ortaya çıkacağına inanıyorum.