Küçük hayatımızda insansız hava araçları, e-boardlar, manyetik hoverboard’lar ve akıllı gözlüklerden sonraki bilim-kurgu teknolojilerini merak ediyorsanız; söyleyelim, yine Google amca istikametinden geliyor: sürücüsüz arabalar. Meselenin sıkı takipçileri, bir süredir Google’ın sürücüsüz araba konusunda deneyler yaptığını biliyorlardır muhtemelen. Google yapay zekayla yönetilen araçlarını önce kendi kampüsünde, sonra Mountain View çevresindeki patikalarda, en son olarak da otobanda denemeye başlamıştı zaten.

Teknoloji yavaş yavaş pişiyor anlayacağınız. Gel gelelim işin geliştirme kadar, bir de kabul ettirme tarafı var. Her teknolojide olduğu gibi, bunun belli prosedürlerden geçmesi gerek ticarileşmesi için. Belli bürokratik izinlere tabi tutulacak, topluma bir zarar vermeyeceği, sıkıntı çıkarmayacağı, kötüye kullanılamayacağı tespit edilecek. İşte bu açılardan ele aldığımızda, Google’ın sürücüsüz arabası geçtiğimiz günlerde inanılmaz önemli bir eşik atlattı.

home-where

Amerika Ulusal Otoban Trafik Güvenlik Yönetimi (maşallahlık isimleri varmış) geçtiğimiz günlerde Google’ın sürücüsüz arabasıyla ilgili bir karar açıkladı. Bu karara göre, Amerika’nın sürüş ve otomobil kullanımı konusundaki en üst mercisi olan bu kurum, artık arabanın yapay zekasını bir sürücü olarak kabul ediyor. Bu çok önemli bir adım, yalnız yolun henüz de başı. NHTSA bunu kabul etmekle beraber, Google’ın arabaya bir “insan müdahalesi opsiyonu” koymasını da istiyor. Google’da bunun bir tehlike arz edebileceği kanaatinde. Üstelik bu haberi geçen Engadget’ın yorumuna göre, pek çok kanun bizzat sürücü ve sürücü araçlarını içerdiği için, bunların tekrar yazılması da lazım. Bu da aylar sürebilir.

Ama işte bir şekilde devlet ve Google orta noktayı bulacaklar illa ki. Kanunlar tekrar yazılacak, paradigma değişikliğine uyum sağlanacak. Bu ilk adım atıldıktan sonra, geri kalan her şey bürokrasi. Yani hazırlanın, ömrümüz bitmeden sürücüsüz arabalara terfi edeceğimiz artık kesin gibi!

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.