Bill Gates’in “robotları vergilendirelim mi napalım” şekli bir açıklaması vardı vakti zamanında. Biz de sitede ona bakmış ve nasıl bir çağda yaşadığımızı sorgulamıştık, çünkü robotların ve yapay zekaların dünyası vergi kadar statüko işareti bir konsepte denk gelecek kadar ilerlediyse bir şeyler zaten çoktan değişmişti. Her geçen gün bunu teyit edecek bir başka habere denk geliyoruz insanlık olarak. Bugün de mevzumuz suni resimler.
Nvidia geçtiğimiz gün GAN teknolojisinin geldiği son noktayı paylaştı takipçilerle. GAN, “generative adversarial networks” anlamına geliyor ve çok basit bir prensiple çalışıyor. İki adet öğrenen yapay zeka var. Bunlardan bir tanesi bir komuttan yola çıkarak suni bir resim oluşturuyor. Öteki makine de bunun gerçek olup olmadığını tahmin etmeye çalışıyor. Quartz’ın konuya istinaden yazdığı makaleye göre Nvidia bu alanda epey ilerlemiş vaziyette. Son geldikleri nokta da şu şekilde.
Şu an itibariyle bu teknoloji mükemmelleştirilmiş değil, ancak buna rağmen farklı sektörlerde uygulamalarına rastlamak halihazırda mümkün. Moda sektöründe bu metodla üretilmiş suni resimler hızlıca temsili kıyafet resimlerinin yerini almaya hazır, bunun için ilk girişimler de başlatılmış gibi duruyor. Sağlık sektöründe ise GAN makineleri eğitim amaçlı kullanılacak görüntüler oluşturabiliyorlar. Aynı zamanda bu teknolojiyle epey sağlam duran obje resimleri de türetilebildiğinden, stok fotoğraf sektörü de yüklenecektir diye tahmin ediyoruz.
Bunlar işin bilimsel ve ticari tarafları; ama bir de çok ince bir felsefi tarafı var. Photoshop’un öğrenme eğrisi görece düzleştiğinden beri zaten görsellerin inandırıcılığı dibe vurmuştu; bu da post-hakikat dünyamızın önemli bir parçası oldu. Ancak bugüne kadar gerçekte varolan bir resmin üzerinde dijital oynanma yapılıp yapılmadığını ispat etmek bir takım tutarsızlıkları tespit ettiğiniz müddetçe mümkündü. Tamamen dijitize ve sahte bir fotoğraf yapmak ise fazla insan gücü ve vakit gerektiriyordu. Bu teknolojinin yaygınlaştığı bir gelecek, görsel ispatı komple ıskartaya çıkartacak. Diğer her şeyde olduğu gibi, gerçek ve sahte arasında ayrım yapma konusunda başka sistemler geliştimek zorunda kalacağız artık yani.
Çok enteresan değil mi?