The Handmaid’s Tale ana akım bariyerini kıramamış gözüküyor, size de öyle gelmiyor mu? Övüyor, beğeniyoruz; ancak bir Game of Thrones kadar konuşulmuyor dizi. Bu, dizinin mesajlarının yayılmasını isteyen bizler için bir problem. Ancak gel gelelim diziden haberdar olan şirketlerin dahi, asıl mesajı anlayamamış olması çok daha büyük bir problem.

Anlatalım: Lot18, şarap üreten bir kurumsal isim. Kendileri MasterChef‘e şarap sağlamak olsun, The Walking Dead temalı onlarca farklı tadımlık şişe tasarımı olsun; birçok açıdan ünlü yurt dışında. Bunca tanınırlığa ve satış başarısına rağmen de yeni giriştikleri bir işi ellerine yüzlerine bulaştırmayı becerebilmişler doğrusu.

Bunun başlıca sebebi de, şaraplarına isim olarak ve içeriklerine göre de simgesel anlamlar taşıyan The Handmaid’s Tale kadınlarına dair ana felsefeyi tamamen yanlış anlamaları.

MGM ile beraber Lot18‘in, bir koleksiyon serisi olarak The Handmaid’s Tale dizisinin güçlü kadınları adına şarap tanıtması, bu facianın ateşlendiği nokta oldu. Alexis Bledel’in Emily karakteri için Ofglen, Elisabeth Moss’un June karakteri için Offred isimli iki adet kırmızı şarap ve Yvonne Strahovski’nin Serena Joy karakteri için ise bir beyaz şarap üretmesiyle başladı her şey. Yapımcıların fikir olarak kötü görmediği bu adım, ne yazık ki sosyal medyada çok hızlı bir şekilde tepki gördü. Haliyle de Lot18’in internet sitesindeki The Handmaid’s Tale koleksiyonu kısmı kullanıma hemen kapatıldı ve ürünler anında geri çekildi.

screen_shot_2018-07-11_at_10

Peki neden böyle bir şarap koleksiyonu tepki gördü? Basit bir reklam amaçlı şarap sevenleri memnun edecek hareketten ne kadar fazlasıydı? Niye The Walking Dead gibi bir diziye daha önceden koleksiyon çıkarmış Lot18, daha önceden böyle bir tepki görmedi de, anca şimdi The Handmaid’s Tale ile yere yıkıldı? Söyleyelim: Dizinin anlatmak istediğini kati suretle anlamamalarından dolayı yediler bu darbeyi. Yalnızca birkaç şarap şişesine dizi karakteri isim vermekten çok daha öte bir adım atıp, şarapların tatlarına göre isimlendirdikleri şişelerin açıklamalarını da bir o kadar mizojenist, yani kadın düşmanı, şekilde düzenlediler.

Offred ismindeki şarabı, dizideki karakterin özelliklerine bağlı kalarak “karmaşık, zorlu ve bitirdikten sonra bile bırakmak istemeyeceğiniz” diyerek bir tanımlama yapmaları ya da Ofglen şişesini “cüretkar başlangıç, acılı bitiş” tarzında birtakım cümleler kurmaları, bu koleksiyonun sonunu getiren hamle oldu.

Kötü düşünmeyen bireyler olarak baktığınızda, son derece masum bir reklam çalışması gibi gözükebilir. Ancak bilinç altındaki tesirleri ne yazık ki aynı şekilde masum olmuyor. Bilmeden ya da bilerek, bir distopik dizinin mücadeleci kadın karakterlerini kapitalizmin ürünlerine simge yapmak elbette ki son derece tepki toplayacaktı. Üstelik bunu, karakter özelliklerine göre ayırdıkları aromalarla düzenledikleri açıklamalar da destekleyince, kendi fişlerini kendileri çekmiş oldular tam anlamıyla.

Diziyi izleyenlerin, ya da en azından kitaba aşina olanların, bildiği üzere yukarıda anlattığımız açıklamalar karakterlerin kişilikleriyle örtüşmekte. Bunu da kadının objeleşmesi olarak algılayan tüm hayranlar, haliyle tepki koyarak MGM ve Lot18’in geri adım atmasını çok kısa sürede sağladılar.

Hollywood Reporter’dan edindiğimiz bu haber doğrultusunda, o sosyal medya tepkilerinden birkaçını sizlerle de paylaşmak istiyoruz:

“Hey Hulu, benim çok daha iyi ticari fikirlerim var! Mesela Handmaid’s Tale biber gazı. Handmaid’s Tale doğum kontrol aleti. Handmaid’s Tale adına Ulusal Kürtaj Fonu Ağı’na büyük bir bağış.”

” -Tecavüzü bir satış pazarlama metnine dönüştürebilir misiniz? 
+ Elbette.
– Harika, Handmaid’s Tale şarapları için olacak bu.
+ Haha, bayıldım.”

“Sonunda nefret ettiğim her şeyi birleştiren bir ürün: şarap, ticaret, kontrolsüz kapitalizm ve kadınların objeleştirildiği otoriter patriyarşik distopyalar!”

Author

Geveze, aşırı heyecanlı, domates surat. Ailenizin mülayim, cep tipi ponçiği. Profesyonel inek. Özel gücü ise role play yazmak. @poncikbruiser

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.