Oyun dünyası olarak 2013’ü “Game of the Year” ödülleriyle kapattık. Her site, dergi, YouTube kanalı, TV programı, blog ve Tekel bayii fikirlerini paylaştı., ortalamalar tutturuldu. Bazı kararlara katılındı, bazı kararlara ise katılınamazdı, o nasıl karardı, yuhtu! Biz ise bambaşka bir iddia ile karşınızdayız. Diyoruz ki, tarih içerisinde verilmiş, aşağıda listelediğimiz altı GOTY ödülü öyle saçma ki, bırakın katılmamayı, şöyle bir parmak sallamadan geçmek mümkün değil. Lafı fazla uzatmayıp, startı verelim.
6. GamesRadar: The Orange Box (2007)
Rakipleri: BioShock, Call of Duty 4: Modern Warfare, Super Mario Galaxy
Şimdi bu nedir? Yani Allah aşkına bu nasıl bir kolaya kaçmaktır? 2007 senesi için Portal‘ı senenin oyunu ilan etmek? Başımızın üstünde yeri var. Team Fortress 2‘ye bu payeyi layık görmek? Neden olmasın? İleri görüşlülük der geçeriz, sonuçta 7 sene sonra hala oynanan bir oyundan söz ediyoruz. Half-Life 2: Episode 2‘yi de sineye çekme ihtimalimiz var. Ama The Orange Box? Tümden? Paket o paket! Öyle bir oyun yok!
5. New York Times & Time: Wii Sports (2006)
Rakipleri: The Legend of Zelda: Twilight Princess, The Elder Scrolls IV: Oblivion, Gears of War
Yeni nesle geçiş seneleri sıkıntılıdır, bu noktada bir itirazımız yok. Elde avuçta pek fazla “klasik” oyunun bulunmayabileceği senelerdir bunlar. Ama New York Times ve Time yayınlarının ağız birliği içerisinde Wii Sports‘u senenin oyunu seçmeleri bu yoklukla açıklanabilecek bir mevzu değil. Wii Sports, Wii konsolu için başarılı bir teknoloji demosu, eş dost ile oynanacak güzel bir parti oyunu. Ama Oblivion, Twilight Princess ve Gears of War‘ın yanında nasıl esamesi okunabilir? Nasıl?
4. GamesTM: Dead Space 2 (2011)
Rakipleri: Minecraft, Portal 2, The Elder Scrolls V: Skyrim
Bakın, bizi yanlış anlamayın. “Neden bu klasik seçimi yapmadı!” borusunu öttürmüyoruz. Eurogamer’ın 2006’daki Guitar Hero tercihi, Joystiq’in 2008’deki Fable II tercihi, GameSpot’un 2012’deki Journey tercihi bizde sadece saygı uyandırır. Ama elinizi vicdanınıza koyup bir söyleyin; bir köşede oyun dünyasını kökten değiştiren Minecraft, bir tarafta yağ gibi akıp giden, delicesine komik, hayranlık uyandıracak denli zeki Portal 2, diğer uçta da hayallerin almayacağı bir dünyada sizi tek başınıza at koşturmaya davet eden Skyrim var ve senenin oyunu Dead “Bö! Korktun di mi?” Space 2‘ye mi veriliyor? Bu nasıl tercih GamesTM?!
3. GameSpot: Serious Sam: The First Encounter (PC-2001)
Rakipleri: Max Payne, Clive Barker’s Undying, Sid Meier’s Civilization III
GameSpot 2001 senesinin en iyi PC oyunu olarak Serious Sam: The First Encounter‘ı belirlemiş. İlk başta insan bir ürperiyor, GTA III‘ün çıktığı senede başka bir oyuna nasıl yer verilir böyle bir listede diye ama, yok, liste sadece PC için belirlenmiş, Liberty City de henüz tüm haşmetiyle PC’de oynanabilir vaziyette değilmiş o sene. Sonra “2001’de PC’ye ne çıkmış yahu?” diye bir Wiki’ye gidiyor el ister istemez. Max Payne, Undying ve Civilization III. Buradaki dert bu oyunların efsane statüleri değil, seçimin sembolize ettiği çocukluk hali. Kendi alanlarında olgun bir tasarım/hikâye/oynanış yaratmaya çalışan üç oyuna karşı, eski günlerin bayraktarı Serious Sam duruyor. GameSpot oyunu eskiden yana kullanmış ki zaten abes olan bu.
2. Game Informer: Tony Hawk’s Pro Skater 2 (2000)
Rakipleri: The Sims, Diablo II, Deus Ex
Bunun gerçek olup olmadığına dair bir kaynak çok aradım, ama ya Game Informer bu kararından utandığından, ya da Wikipedia külliyen yalan söylediğinden ne bir kayıt, ne de dönemden kalma bir scan yoktu. İlk önce yalan olduğunu düşündüm, ama sonra baktım ki Game Informer göğsünü gere gere THPS 2’yi gelmiş geçmiş en iyi 4. oyun seçmiş 2001 senesinde yaptığı bir listede. Diğer oyunlarda olduğu gibi “o sene ne çıkmıştı ki?” diye de düşünmedim. Sims, Diablo II, Deus Ex dedim, köşeme oturdum. Tony Hawk serisini de severim ama, allasen bu ne rezillik Game Informer. THPS 2’yi hatırlayan yüz kişi topla, dişimi kırarım ama o ödülü vermediğin üç oyun bugün hâlen oynanıyor.
1. Spike TV VGA: Madden NFL 2004 (2003)
Rakipleri: Call of Duty, Rise of Nations, Star Wars: Knights of the Old Republic, Prince of Persia: The Sands of Time, Beyond Good & Evil
İnanın yorum yapasımız yok. Yani bu… Bu… Ya alın bunu dışarı. Alın. Ya da durun. Dur bir, aslını öğrenmemiz lazım. Kim yaptı yahu bu tercihi? Allah’ın adını verdim çıksın ortaya. Şu rezilliğe bak. Sene içerisinde hâlen bugün bile pek çok kişinin “gelmiş geçmiş en iyi oyunlar” listesine koyacağı beş oyun çıkmış. Dünyanın en popüler serisi Call of Duty muhteşem startını bu sene almış. Sıra tabanlı ve gerçek zamanlı stratejilerin en güzel yanlarını birleştiren muazzam oyun Rise of Nations ile bu sene tanışmışız. Star Wars evreninde yazılmış en güzel hikâye, bu sene karşımıza çıkmış, aksiyon oyunları Sands of Time ile değişmiş, hikâye anlatımı ve dünya yaratımı Beyond Good & Evil ile tavan yapmış. Bunların dışında Max Payne 2 var, Silent Hill 3 var Jedi Academy var… Ama Spike TV Video Game Awards gitmiş senenin oyunu payesini Madden NFL 2004‘e vermiş. Madden! NFL! 2004! Yahu kimin parlak fikriydi bu, bunun için kim oy kullandı? Senelik çıkan, ana fikri “satmak” olan, mantıken bir önceki ve bir sonraki sürümünden çok da farklı olamayacak bir spor oyunu nasıl senenin oyunu olabilir?
Bu saydığım parçalar ayrı ayrı bir oyunun “Senenin Oyunu” olmasına engel değil. Assassin’s Creed serisi de senelik çıkar, ama orada rotasyon vardır, firmalar bir oyun üzerinde bir iki yıl çalışma imkanı bulurlar. Ana fikrin satmak olması da sorun olmayabilir, sonuçta Rockstar Grand Theft Auto: San Andreas‘ı küçük, niş bir kitleye hitap etsin diye yapmadı. Bir önceki veya sonraki sürümlerden farklı olması da vız gelir, Walking Dead‘in 2. sezonu yine muhteşem bir hikâye anlatırsa “Ah yine seçimler yapıyoruz, tıklayarak yürüyoruz” demez kimse. Ama bunların hepsi üst üste binip, bir de “Madden NFL” gibi bir etiketin altında birleşiyorsa kenara geçip, şapkamızı çıkartıp, VGA’in bu kararını selamlamamız gerekir. Tebrikler Spike! Tarihe geçtin!