Jerry Siegel
Bu adam Superman’i yarattı. Nokta. Daha üzerine gitmemize gerek var mı? Kahramanlarının çoğu Lee, Ditko ve Kirby üçlüsünden gelen Marvel’ın aksine DC’nin galerisi çok dağınık yaratıcılara sahiptir, hepsi de efsane kariyerler sürdürmemişlerdir DC bünyesinde. Dolayısıyla onları tek tek buraya alamazdık. Ama Siegel? Siegel’ın yarattığı o kahraman olmasaydı sadece DC Comics diye bir şey değil, süper kahraman diye bir konsept olmazdı. Daha ne olsun?
Jim Lee
Bu noktada bir itirafta bulunmam gerek. Benim kafamda, belki de çok dogmatik bir biçimde, daima diğer çizerlerin yarışmaya tabii tutulduğu bir Jim Lee çizgisi var. Bana çizgi roman çizimi dendiğinde, aklıma otomatikman Jim Lee’nin tarzı geliyor. Başka bir şey düşünemiyorum. Çünkü o kadar mükemmel oturuyor ki medyuma Lee’nin tarzı, ve onun Batman ve Superman çizimleri o denli ikonik ki, üzerine daha ne konulabilir bilmiyorum. Zor gibi geliyor bana gerçekten.
Julius Schwartz
DC’nin onca efsanesinin arasında adı pek bilinmeyen, bayrağı pek dalgalandırılmayan isimsiz bir kahramandır Julius Schwartz. Oysa ki Schwartz, DC’de editör olarak görev yaptığı süre içerisinde sadece DC’nin kilit süper kahramanlarını değiştirmekle kalmamış, aynı zamanda tüm çizgi roman dünyasını da yerinden oynatmıştır. Onun özellikle şekillendirdiği yeni Flash, çizgi romanlarda bir çağı kapatıp, yenisini açan eser olarak kabul edilir. Onun Batman’i bugünkü karanlık hâline getirmek konusunda yaptıkları da unutulmaz tabii ki…
Neil Gaiman
Neil Gaiman’ın kariyeri, buradaki tüm diğer yaratıcılardan biraz farklı aslında. Öncelikle Gaiman ağırlıklı olarak bir çizgi roman yazarı olarak tanınmıyor. Hatta romanlarından elde ettiği ün, belki de çizgi romanlarıyla ulaştığı sükseyi gölgeliyor dahi olabilir. Fakat o yine de DC Comics’in altın salonlarında dolaşma hakkına sahip, zira onun yarattığı Sandman serisi uzun yıllar boyunca DC’nin omzundaki en parlak apoletlerden biri olageldi. Whatever Happened to the Caped Crusader gibi diğer işleri de unutmamak gerek elbette…
Paul Dini
Buradaki çoğu yaratıcı, DC Comics’in çizgi roman tarafından pek çıkmamıştır aslında. Tek tük örnekler, birkaç senaryoda isim geçme vakaları vardır; ama Dini gibisi de yoktur muhtemelen. Dini, DC’yi değiştirmeye animasyon dünyasından başladı. Bugün animasyon konusunda DC’nin sahip olduğu üstünlüğün sebebidir kendisi. Üstüne üstlük,Morrison’ın git gide çığırından çıkan Bat-Mite gibi örneklerine kıyasla, Batman’i ayakları yere basan bir hâlde tutan ve Nolan filmlerine kadar fiyakasına sahip çıkan da oydu; sonra bu emeklerini çizgi romanlara da taşıdı. Hikayesi biraz farklı olabilir yani Paul Dini’nin, ama katkısı bu listedeki pek çoklarından fazladır.
7 Comments
Belki henüz erken ama Scott Snyder’da bu listede bulunmayı hak ediyor gibi.
DC’de daha önemli pozisyonlara gelebilmiş olsa da Jim Lee benim X-Men’le özdeşleştirdiğim bir çizer. Garth Ennis’in de hangi yayıncı şirket adına daha önemli bir isim olduğu tartışılır bahsettiğiniz gibi. Frank Miller da Daredevil ile tarafları eşitleyebilir diye düşünüyorum. Bir de bunlar gibi arada kalabileceklerini düşündüğüm, her iki listede de yer alabilecek sanatçılar var. Warren Ellis ile Mark Waid ilk aklıma gelenler. Bu babaları da bir yere sığdırabilseniz fena olmazmış. Burada olmamasını büyük ayıp olarak gördüğüm isimler ise Neal Adams ile Geoff Johns. Özellikle Geoff Johns, son yıllardaki performansı ile kendisini şimdiden DC efsaneleri arasına yazdırdı diye düşünüyorum.
Buradakilerden daha iyi olmasın ama Chuck Dixon (Knightfall), Dan Jurgens (Death of Superman), Brian Azarello (Hellblazer) ve Joep Loeb de beni (ve tahmin ediyorum TR’de pek çok kişiyi) DC Comics’le tanıştıran kişilerdir.
Yalnız çizgi romanda DC Marvel’dan iyi diyenlerin boş konuşmadığına bu yazarlar (ve yazdıkları hikayeler) kanıttır. Her biri ayrı efsane..
Her iki liste de çok güzel, ikisini de keyifle okudum ama eklenmeyen isimleri görünce 15 kişilik mi olsaymış listeler diye düşündüm açıkçası 🙂
DC/Vertigo deyince İngilizleri unutmak mümkün değil. Buradaki 10 ismin 4’ü (Moore, Gaiman, Morrison, Ennis) 80’ler sonu 90’lar başında yaşanan “British Invasion”‘dan geliyor. Bence geekyapar bu “Englishmen in New York”ların dosyasını da yapsın 🙂
geoff johns kim ki zaten
Greg Capullo der çekilirim