Evinizde ülkemizin malum internet hızları ve altyapısı sebebiyle dizinizi 720p izleyememenin hüznünü yaşarken bu haberi okuyacaksanız; şimdiden sizi uyaralım. Üzüleceksiniz. Az sonra size öyle bir teknoloji anlatacağız ki, hani başka ülkelerde bulunduğundan falan değil ama, sonucuna yaklaşıldığından ayrı; bunun bize gelmesinin çok uzun süreceğini bilmenizden başka ayrı üzüleceksiniz. Zira biz burada saniyede bir megabaytla download yapana zengin zalim muamelesi yaparken; millet Estonya’da ışık kullanarak 1 gbps veri akışı hızına erişti bile.

Nedir peki bu? Adı Li-Fi. Tanıştıralım, Li-Fi, Geekyapar takipçileri; Geekyapar takipçileri, Li-Fi. Kendisi ışık üzerinden veri akışı sağlıyor. Visible Light Communication adında, kısaca VLC denilen bir teknoloji kullanarak yapıyor bunu. Edinburgh Üniversitesi’nden Harald Haas’ın, 2011 yılında icat ettiği bu yöntem; Haas’ın bir LED ışık yardımıyla baz istasyonlarından fazla veri yayını yapabileceğini sipat etmesiyle hayatına başlıyor.

Li-Fi

Gözle görülebilir 400 ile 800 terahertz’lik ışıkları kullanarak çalışan bu sistem, temelde baya basit bir mekanizmayla işliyor aslında. Mesele ışığı çok hızlı ve çok sık bir şekilde, bir nevi mors kodu gibi kullanmaktan farklı değil. Yalnız, ışık o kadar seri bir şekilde veriye dönüştürülecek mesajları aktarmak adına yanıp sönüyor ki, siz değişimleri hissetmiyorsunuz. Bu da herhangi bir ofis alanında, herhangi bir lambaya doğru mikroçiplerin yüklenmesi durumunda tüm ışık kaynaklarının bir modeme dönüşmesini sağlıyor.

Işık duvarlardan geçemediği için, bu veri güvenliği bakımından Wi-Fi’ın kat kat üstünde. Wi-Fi’a tek üstünlük kurduğu alan da bu değil üstelik. Edinburgh Üniversitesi’nde yapılan deneylerde Haas ve ekibi saniyede 224 gigabyte’lık veri aktarımı hızlarına erişmişlerdi. Bunu laboratuvardan ilk defa geçtiğimiz haftalarda çıkardılar, Estonya’da, Tallinn’de denediler. Sahada da 1gbps’lik bir hıza eriştiler ki; bu da zaten ortalama Wi-Fi hızının 100 kat üzerinde. Daha normalleşmesine, ticarileşmesine muhakkak çok vardır. Ama yine de, siz Li-Fi ismini bir yere kazıyın. 3-D yazıcılar gibi, bu da yakında bize geleceği getiren teknolojileden biri olarak hayatımıza giriş yapacak.

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.